Klubokba tömörülve a jogokért

Az osztrák kannabiszpáciensek eleget szenvedtek már. A legújabb kutatási eredmények alapján a leghatékonyabb gyógyszerükhöz legálisan akarnak hozzájutni, ezért Cannabis Social Clubokba tömörülnek, mely egyre népszerűbb szervezeti forma Ausztriában.

 

Céljuk, hogy a megfelelő törvényi szabályozásokat elérve a klub rászoruló tagjai számára legálisan termeszthessék a gyógyászati célú kannabiszt. A jelenleg hatályos törvények keretein belül ezt nem tehetik meg, bűncselekményt követnek el, amennyiben az „előre megfontolt kábítószer-előállítás” ténye megvalósul. A legnagyobb figyelmet eddig a tavaly májusban alakult salzburgi CSC kapta. Alapítója a flachgaui beteg Wilhelm Wallner, aki szintén szeretné elérni, hogy legálisan, saját magának termeszthesse gyógyszerét. Wallnert egy pár száz eurós közigazgatási vétség miatt börtönbüntetésre ítélték, mely az osztrák médiában erős felzúdulást váltott ki. Esetét részletesen ismertették a nyilvánossággal, és értetlenségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az osztrák állam tíz év óta miért nem engedélyezi a munkahelyi balesetben súlyosan megsérült és azóta folyamatos, erős fájdalmaktól szenvedő Wallnernek az orvosi célú kannabisz termesztését, amivel a sokkal erősebb és károsítóbb hatású gyógyszereket, mint a szintetikus ópiátokat és a morfiumot is helyettesíteni tudná.

Wallner állítása szerint a kannabisz jóval hatékonyabban csillapítja a szenvedését, mint bármi más, amit az orvosok a hosszú évek óta tartó fájdalmak elleni küzdelemben valaha is felírtak neki.

„Az ópiátok csak elbódítottak, egyáltalán nem tudtam semmire koncentrálni” – mondja Wallner.

Valamelyest más utat jár a Gerald Wagner által alapított CSC Wiener Neustadt-ban. Wagner a kutatásokat teszi első helyre, ez szabályzatukban így szerepel: „Egyesületünk támogatni szeretné a kutatásokat a termesztés, a feldolgozás folyamataiban, már engedélyezett kender alapú termékek esetében is. Az egyesület… céljául tűzte, hogy nemzetközi kapcsolatai révén más kenderegyesületekkel tárgyilagos és tudományosan megalapozott információkat terjesszen, és harcol a felnőtt emberek legális kannabiszfogyasztásáért.”

Kiállnak azért, hogy felnőtt emberek szabadon dönthessenek a kannabisz fogyasztásáról élvezeti, de legfőképp gyógyászati célból, a gyógyszeripar bevonása nélkül.

A Wiener Neustadt-i CSC továbbá azon dolgozik, hogy egy európai együttműködés keretében orvosok és drogpolitikai intézmények közreműködésével kidolgozzák a kannabisz gyógyászati célú engedélyezését, a továbbiakban pedig mint élvezeti szert is legalizálnák.

A helyi politikusok is nyitottnak tűnnek az orvosi kannabisz iránt, és felkérték a Wiener Neustadt-i CSC-t, hogy tervezzenek egy modellt a kutatási célú kannabisz termesztéséről.

Ezen két CSC mellett már a bécsi CSC is megkapta hivatalos működési engedélyét, Mattersburg, Tirol, Eisenstadt, Graz még vár rá. Ami biztos, hogy Ausztriában egyre több aktivista és kannabiszpáciens lép fel egységesen, hogy a tiltó politikának egyszer s mindenkorra vége legyen.

Megosztom...