Koppenhága fűboltokban gondolkodik

Azok a szerencsések, akik 2004 előtt jártak Christianiában, még láthatták a hippikommuna féllegális, legalábbis a kormányzat által csak időnként háborgatott, de alapvetően megtűrt kenderpiacát, a Pusher Streetet, ahol a lakók és az arra tévedők kényelmesen válogathattak az árusok pultján heverő gandzsából, hasisból és varázsgombából. Szabályok persze kellettek ahhoz, hogy Koppenhága szélén, a mintegy ezer főt számláló közösség az 1970-es évek eleje óta fennmaradhasson.

Többek között nyíltan hirdették, hogy a keménydrogok és a fegyverek nem megtűrt árucikkek a kommunában. A Pusher Street bezárása azonban nem oldotta meg a droghelyzetet, hanem a piac szétterjedését és kontrollálhatatlanságát eredményezte a városban. Többek között ezzel is magyarázható, hogy Koppenhága önkormányzata marihuánát árusító boltok nyitásában gondolkodik, hogy a feketekereskedelem helyett állami felügyelet alatt cserélhessen gazdát a manna.
Az indítvány hároméves próbaidőt tűzne ki, melynek során kizárólag olyan boltok árusíthatnának füvet, ahol egészségügyi dolgozókat alkalmaznak. Az ár nagyjából 50 dán korona (kb. 1800 Ft) lenne grammonként, ami megegyezik az átlagos utcai árakkal. A kannabisz kizárólag a fôváros lakosai számára lenne hozzáférhető, hogy elkerüljék az Amszterdamból ismert drogturizmust. Jelek szerint a városi képviselők többsége támogatja az ötletet, mégis könnyen lehet, hogy a javaslat a parlamentben megbukik. A parlament egy konzervatív tagja szerint az indítvány már eleve halvaszületett, hiszen a városvezetésnek semmilyen befolyása nincs a drogtörvényekre, mivel azok országos hatáskörűek.
Ezzel szemben Koppenhága polgármestere, Frank Jensen úgy véli, érdemes lenne a tervet próbaidőre bocsátani, hogy kiderüljön, mennyire váltja be a hozzáfűzött reményeket. Ha a marihuánát sikerülne kivenni a feketepiac kezéből, az milliárdos gyarapodást jelentene az országnak, de ehhez be kell ismerni végre, hogy a jelenlegi szabályozás kudarcot vallott, és új modellt kell kipróbálni – tette hozzá. Egy próbát szerintünk is megér.

Megosztom...