Koppenhágai coffeeshopok

Koppenhága Városi Tanácsa elsöprő többséggel, 39:9 arányban szavazta meg azt az előterjesztést, amely a kannabisz szaküzletekben és kávézókban történő forgalmazására tett javaslatot. Ha a dán parlament 2012 elején jóváhagyja a tervezetet, akkor Koppenhága lehet Európa első városa, amely nemcsak tolerálja, de teljes mértékben legalizálja a marihuána fogyasztását.

Az édeskés füst ugyan eddig sem volt ismeretlen Koppenhága utcáin, de leginkább a poszthippik által lakott Christiania városrészt jellemezte (bővebben lásd a 2011/3. júniusi számunkat, illetve Christianiával foglalkozó cikkeinket), ahol az állam visszatérő fellépései ellenére ma is lehet marihuánát vásárolni. Ám ennek ellenére hivatalosan sohasem dekriminalizálták a marihuánát, és a törvény szerint még a csekély mennyiséget birtoklók is komoly pénzbírságra számíthattak. Mikkel Warming, a Koppenhágai Városi Tanács Szociális Bizottságának elnöke elmondta, hogy körülbelül 30-40 olyan bolt nyitását tervezik, ahol az eladók nem profitorientált szellemben dolgoznak, hanem a vásárlók tényleges igényeit szeretnék kielégíteni. Az elnök így érvelt a Telegraph munkatársának:
Mi a jobb, ha a fiatalok dílerektől vásárolnak, akik azt akarják, hogy többet fogyasszanak, és keménydrogokat is el akarnak adni nekik, vagy ha állami alkalmazottaktól?

Klasszikus legalizációpárti érvelés, ezúttal egy magas rangú állami tisztséget betöltő „legalizátor” szájából! Warming nem híve a holland típusú, megtűrt kvázi legalizációnak, hanem engedélyezni szeretné a marihuána importját és termesztését is. A tanács számításai szerint az intézkedéssel mintegy 230 millió eurót vennének ki a feketepiac kezéből.
Nézd meg a TASZ filmjét a koppenhágai coffeeshopok kérdéséről, magyar felirattal:

 

Megosztom...