Krónikus jutalmazás

Egy friss kutatás nagyobb aktivitást talált a hosszú távú, krónikus kannabisz-használóknál a jutalmazási folyamatokért felelős agyterületen abban az esetben, ha kannabisszal kapcsolatos külső ingerek érik őket. A Texasi Egyetemen végzett tanulmányban MRI-vizsgálatokkal mérték meg az alanyok agyi aktivitását.

A vizsgálatban 59 felnőtt, krónikus, azaz kannabiszt napi szinten átlagosan 12 éve fogyasztó embert és 70 nemfogyasztót kértek meg, hogy értékeljék a kannabiszhasználatra érzett késztetésüket, miután olyan, kannabiszhasználattal kapcsolatos képeket mutattak nekik, mint pipa, joint bong vagy blunt. Ezután megkérték őket, hogy válasszák ki az általuk kedvelt gyümölcsök képeit, és összehasonlították az agy jutalmazásért felelős részeinek aktivitását a különböző képek hatására. A krónikus kannabiszhasználók jutalomközpontja nagyobb aktivitást mutatott a kannabiszkellékek képei esetén.

„Bár a tanulmány nem bizonyítja egyértelműen az oksági összefüggést, az idegi válaszreakciók és a THC-szint mutatóinak együttjárása arra utal, hogy a jutalmazó rendszerben végbement változások részben összefüggenek a kannabiszhasználattal” – áll a kutatás összegzésében. Nincs új a nap alatt, a kannabisz élvezeti szerként való használata módosítja az agy jutalmazásért felelős részeit, a kannabiszfüggőség pedig, csakúgy, mint például a szerencsejáték-függőség, egy létező jelenség, és valóban képes szociális problémákhoz vezetni. A káros hatásokat igazoló vizsgálatok mellett továbbra is érdemes lenne azoknak a kutatásoknak a számát bővíteni, amelyek segítenek megérteni, hogy a kannabisz megfelelő használata hogyan tud olyan társadalmilag súlyos problémák esetében segítséget nyújtani, mint például a gyógyszer- vagy az alkoholfüggőség. Azt is jegyezzük meg, hogy a kannabisz nem rendelkezik jelentős addiktív potenciállal, a használók nagyjából mindössze 9%-a válik függővé, ezzel a kávéval megegyező szinten van, jóval az alkohol (15%) és a nikotin (32%) mögött.

Megosztom...