Küszöbön a brit gyógyászati kannabisz

Aki fél szemmel figyeli a fűpolitika alakulását Európában, az tudhatja, hogy Nagy-Britannia döntéshozói előszeretettel helyezgetik a kannabiszt a drogok egyik veszélyességi osztályából a másikba, drogügyi tanácsadókat menesztenek, és minden pánikkeltésnek felülnek. A szakértők állhatatosságának köszönhetően így is rövidesen a parlament elé kerülhet a gyógyászati kannabisz kérdése.

Április elején jelentette meg a brit Cannabis Law Reform (CLEAR) legalizációs szervezet a „Medical Cannabis: The Evidence” című jelentését, mely naprakész és ellenőrzött vizsgálatok eredményeinek összevetésével nyújt bizonyítékokat a kannabisz gyógyászati alkalmazhatóságára. A kiadvány jelentős mennyiségű lektorált publikáció bizonyítékain keresztül mutatja be a kannabisz széles körű hatékonyságát, biztonságosságát és alkalmazásának feltételeit. A jelentés öt terápiás területet emel ki, melyek esetében a bizonyítékok a legerősebbek: Alzheimer-kór, rák, krónikus fájdalom, Crohn-betegség és szklerózis  multiplex. „Ez a vizsgálat végre leszámol azzal a mítosszal, hogy a kannabisznak nincs bizonyított gyógyászati értéke” – nyilatkozta Peter Reynolds, a jelentés szerzője. „Különböző forrásokból származó kiváló minőségű bizonyítékok tucatjai, köztük kettős-vak és placebo-kontrollált klinikai vizsgálatok állnak rendelkezésre. Aki ezeket megvizsgálja, többé nem kételkedhet. Ez egy olyan gyógyszer, ami életeket ment és a gyógyszeripar termékeinél jóval veszélytelenebb és kevésbé kellemetlen mellékhatások kíséretében nyújt segítséget a fájdalommal és egyéb tünetekkel küzdők számára. Sürgősen engedélyezni kell az orvosok számára a felírását, és tovább kell képezni őket kannabisz alapú gyógyászati készítmények alkalmazásáról.”

A jelentés publikációja után röviddel felgyorsulni látszanak az események. A pártközi drogpolitikai reformokért alakult parlamenti csoport június közepén benyújtotta a parlamentnek a CLEAR kiadványát megvitatásra. A jelentés a kannabisz tudományos kvalitásainak részletezését követően javaslatot tesz a terápiás alkalmazási lehetőségek további kutatására, és a növény átcsoportosítására a drogok harmadik osztályába. Az itt található drogok orvosi receptre felírhatók, így ezzel a lépéssel elhárulnának az akadályok a gyógyászati kannabisz bevezetése elől. A dokumentum emellett azt is javasolja, hogy a brit orvosok felírhassák a holland kormány gyógyászati kannabisz programja által előállított Bedrocan-fajtákat. A CLEAR néhány pácienssel már végigjárta a Bedrocan-fajták beszerzésének embert- és pénztárcát próbáló folyamatát: orvosi receptet szerezni, elmenni Hollandiába kannabiszért, és visszajövetelkor elvámoltatni a gyógyszert a határon. Ha a mennyiség nem pontosan annyi, amennyit receptre felírtak, akkor az orvos és a beteg is felelősségre vonható. Előfordult, hogy a vámosok 500 font extraköltséget szabtak ki a kannabisz áthozatalára, amit a beteg nem látott többé. Nem kérdés, mennyit nyernének a betegek azzal, ha a gyógyászati program törvényesítésével olcsóbban, az országhatáron belül beszerezhetnék a szükséges mennyiségű orvosságukat! Pár nappal a kiadvány benyújtása előtt Lord Robert Winston, a brit lakosság kedvenc tévés orvosa is a gyógyászati kannabisz mellett foglalt állást: „Amikor néhány évvel ezelőtt a Tudományos és Technikai Bizottságot vezetettem, intenzíven vizsgáltuk a kannabisz gyógyá-szati alkalmazhatóságát. Az egyik bizonyíték nagyon meggyőzőnek hatott és arra sarkalt minket, hogy megengedőbb szabályozásban gondolkodjunk. A bizonyíték azoknak az embereknek a száma volt, akik különböző egészségügyi okokból – például glaukóma vagy szklerózis multiplex miatt – használtak orvosi felírás nélkül kannabiszt, hogy enyhítsék tüneteiket” – nyilatkozta Winston. A CLEAR szerint a kormány jelenlegi hozzáállása a gyógyászati kannabiszhoz minden tudományos tényt mellőz és a bulvármédiából táplálkozik, ezért sürgősen változásra szorul.

Megosztom...