Lassan járj…

Az amerikai legalizációs mozgalom folyamatban van – elindítói legalábbis ezt állítják. Tény, hogy például Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója május elején kijelentette: itt az ideje érdemi vitát nyitni a marihuána legalizációjáról, noha ő maga nem feltétlen támogatja. (Kétségkívül ügyes politikai szöveg, ajánljuk az LMP-nek!)

Akad egy rakás közvélemény-kutatás a Tengerentúlon, melyekből az derül ki, hogy egyre többen támogatnák a marihuána alkoholhoz, vagy dohánytermékekhez hasonló szabályozását, azaz törvényi keretek közé szorítanák az előállítást és az értékesítést. Mind¬eközben az Obama-kormány azt állítja, hogy a DEA (Drug Enforcement Agency – Kábítószerügyi Hivatal) a továbbiakban nem száll rá az orvosi mariuhánára azokban az államokban, ahol az – a szövetségi joggal ellentétben – legális.
A törvényes hozzáférés érdekében néhány milliárdos, többek között Soros György támogatásával elindult egy progresszív internetes kampány is, ami a „lassan járj, tovább érsz” elvet követve lépésről lépésre igyekszik elérni a teljes legalizációt. Ma ott tartunk, hogy 13 államban már dekriminalizálták a marihuánát, azaz csekély mennyiségért csupán bírságot kell fizetni, és ugyanennyi államban hozzáférhető az orvosi marihuána is.
Paul Armentano, a NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws – a marihuánatörvények reformjáért küzdő nemzeti szervezet) helyettes igazgatója nemrégiben azt mondta egy újságírónak, hogy a legalizáció most három okból is különösen indokolt lenne: egyrészt a gyenge gazdaságban az államnak új bevételi forrásra van szüksége, másrészt egyre erőteljesebb a közösségi aggodalom a Mexikóban zajló erőszakos drogháború miatt, harmadrészt ma már elég tanulmány és kutatási eredmény áll rendelkezésre a marihuánával kapcsolatban.

Megosztom...