Legalizáció, másképp

Az, hogy egy amerikai államban törvénybe léptetik a kannabisz legális piacának szabályozását, 2017-ben már nem újdonság. A legalizáló államok sorához kilencedikként csatlakozó Vermontnak mégis sikerült újat mutatnia: ők az elsők, akiknél nem népszavazással, hanem a törvényhozó testület döntésével válhat engedélyezetté a kannabisz forgalmazása és fogyasztása. 

Az eddigi amerikai gyakorlatban a népakarat hatalmazta fel a kormányokat a kannabiszra vonatkozó tilalom feloldására. Rendszerint a felmérésekre hagyatkozva írták ki a népszavazást, amikor elérkezettnek látszott az idő. A szavazás előtt a lakosság pontosan megismerhette a szabályozási modell elemeit, például, hogy hány éves kortól mekkora mennyiséget tarthat magánál az ember, milyen feltételekkel létesülhetnek fűboltok, mekkora adó kerül a termékekre, és mire fogják az adóbevételt fordítani. Vagyis a szavazók tájékozott döntést hozhattak arról, hogy szeretnék-e a gandzsát boltokban látni, vagy hagynák inkább a feketepiac kezében. Mostanáig az esetek kétharmadában az igenek győzedelmeskedtek. Vermont állam az első, amely szakított ezzel a modellel, és törvényhozás keretein belül változtatta meg a törvényt. A javaslat kidolgozását természetesen itt is megelőzte a lakosság véleményének szondázása. A legutóbbi felmérés szerint a polgárok 57%-a támogatja a legalizáció gondolatát. Erre reflektálva David Zuckerman alkormányzó úgy fogalmazott, hogy Vermont választott tisztségviselői sokkal közelebb állnak a választópolgárokhoz, mint sok más államban, és most azon dolgoznak, hogy körültekintő lépésekkel felzárkózzanak a lakosság igényeihez.

A törvényhozás által elfogadott javaslat modellje nem sok eltérést mutat a többi legalizációhoz képest. A törvény a 21 éven felüli polgárok számára lehetővé teszi egy uncia (~28 gramm) kannabisz, két tő virágzó és négy tő éretlen kannabisznövény birtoklását. A kereskedelmi rendszer Vermont esetében még kidolgozatlan. A törvény értelmében fel fog állni egy kilencfős bizottság, amely meghatározza a kannabisz szabályozásának megfelelő formáját a jövőben. Más államokhoz hasonlóan továbbra is tiltott lesz a bódult állapotban történő autóvezetés és a közterületen történő fogyasztás. A vermonti törvényhozás május 10-én 76:66 arányban szavazta meg a törvényjavaslatot. Bár a kormányzó május 24-én megvétózta, de pusztán formai változtatásokat kért. Ha ezek után aláírja, akkor az már 2018-ban hatályba léphet. Phil Scott republikánus kormányzó a megelőző ciklusban nem tartotta prioritásnak a kannabiszra vonatkozó törvények megváltoztatását. A közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a legalizáció esetén biztosítani kell az autóutak biztonságos közlekedését, valamint azt, hogy a gyerekek ne juthassanak kannabisz tartalmú ételekhez. Scott szerint megfelelő megoldásokat kell kitalálni ezekre, mielőtt továbbmegyünk a legalizáció útján, ezért azt ígérte, hogy ebből a szemszögből fogja megvizsgálni a törvényjavaslatot. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy az Egyesült Államok szövetségi törvénye továbbra is tiltólistán tartja a kannabiszt, méghozzá a legveszélyesebb, gyógyászati előnnyel nem rendelkező szerek jegyzékén. A vermonti törvényhozás tehát a népakarat feljogosítása nélkül szavazta meg egy szövetségi tilalom alatt álló drog legálissá tételét, mindezt ráadásul a Trump-adminisztrációban, republikánus államként! Mindebből azonban korai lenne azt a konklúziót levonni, hogy Trumpék máris beletörődtek a legalizáció megállíthatatlanságába. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője februárban úgy nyilatkozott, hogy a kormány szigorítana a marihuána rekreációs célú használatán, és ehhez megvizsgálják az Igazságügyi Minisztérium lehetőségeit. Hogy ez a legalizációk eltörlését vagy szigorítását jelentené, azt most még nem tudni, ám az biztos, hogy korai lenne Trumpot a legalizátorok táborában üdvözölni.

Megosztom...