Legalizációs vita Mexikóban

Érthető módon Uruguayon a világ szeme, mióta az ország elnöke, José Mujica bejelentette, a drogok feketepiacának felszámolásához és a hatékony egészségvédelemhez a kannabisz legalizációja lenne az üdvözítő út. Pedig Uruguay mellett van még mozgolódás Latin-Amerikában, például Mexikóban, ahol a kannabiszklubok létesítéséről vitáznak.

Annál is érdemesebb odafigyelnünk, mert az elmúlt nyolc év több mint 70 000 áldozatával Mexikó a drogellenes háború és a drogkartell-összecsapások legnagyobb vesztese. Az is figyelemre méltó, hogy a tervek szerint a legális kenderpiacot Mexikóvárosban valósítanák meg, aminek lakossága a külvárosok nélkül is több mint kétszerese Uruguayénak. A kannabisz legális szabályozása évek óta terítéken van Mexikóban, de az utóbbi egy évben, a kormányváltást követően a vita új lendületet kapott. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Mexikóvárosban többséget élvező Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) február közepén benyújtott törvényjavaslata egyrészt országszerte lehetővé tenné a marihuána orvosi receptre történő felírását, másrészt kannabiszboltokat nyitna a fővárosban, az ország többi államának pedig engedélyezné a felügyelet mellett történő termesztést. Szóval az ügy meglehetősen előrehaladott, ám ami Európából nézve is kifejezetten meglepő és kalaplengetést érdemlő, az a sajtó részvétele a kenderszabályozásról szóló vitában és a közgondolkodás formálásában.

Képzeljünk el egy Cosmopolitan-küllemű magazint, ami parfüm- és ruhahirdetések közé ágyazza a havi aktuális pletykákat és divathóbortokat, és amely ugyanakkor néhány nagyobb lélegzetű, politikai és kulturális témájú írásával jelzi, hogy tartalmilag többet nyújt egy női tucatmagazinnál. Nagyjából ebbe a szegmensbe pozicionálta magát a mexikói Quién magazin, aminek februári száma a kender körüli vitát tette fő témájává. Már a borító is mutatja, hogy csajos-pletykás vonulat ide vagy oda, az első számú ügy ezúttal a legalizáció, méghozzá méretes coming outokkal fűszerezve, hiszen a címlapon középkorú hírességeket – politikust, aktivistát, filmrendezőt és írónőt – láthatunk, akik a felirat szerint támogatják a legalizációt. A magazin első lapjain főszerkesztői jegyzet fogad, amely elfogultság nélkül kifejti, hogy a tilalom ellenére a marihuána kilépett a tabu skatulyából, ezért kívánatos lenne, ha a szülők előítéletekből táplálkozó intelmek helyett érdemi beszélgetést tudnának folytatni róla a gyerekeikkel. Ennek érdekében öt – a marihuána témájában többé-kevésbé tájékozott és határozott álláspontot képviselő – celebbel készítettek interjút, amelyben röviden kifejtették a legalizációval kapcsolatos véleményüket. És mit ad Isten: ötből öt a kannabisz legális szabályozása mellett foglalt állást. A különbség csak az érvekben jelentkezett, és abban, hogy kipróbálták-e valaha a füvet. Mindegyikük azonos kérdéseket kapott, melyek a legalizáció indokoltságát, gyakorlati megvalósulásának mikéntjét és társadalmi hasznát firtatták, illetve rákérdeztek, hogy melyik füves mítosz eloszlatása lenne a legfontosabb, és hogyan informálnák a lakosságot. A válasz pedig csupa meggyőző és megfontolásra alkalmas érv, ami gondolkodásra készteti az olvasót, aki a cikk további részeit is magáévá téve részletes képet kaphat a legalizáció hasznáról. Egy szó, mint száz: szívesen látnánk hasonló írásokat az európai szórakoztató média hasábjain is!

Megosztom...