Legyek, szúnyogok, atkák

A kártevők egész hada támadhat növényeinkre a tavaszi, nyári, de beltéri növények esetén akár a téli időszakban is. A nálunk leginkább elterjedt és a legtöbb problémát okozó fajták a különböző tetvek, atkák, szúnyogok és legyek. Leghatékonyabban természetesen megelőzéssel védekezhetünk, de ha már megjelentek, természetes ellenségeikkel és a biológiai védekezés eszközeivel is felléphetünk.

Levéltetvek (Auchenorrhyncha)
Leírás A levéltetvek többnyire a levelek fonákján, friss hajtások esetén a rügyeken, a virágokon és a hajtások csúcsán jelennek meg, egyesével vagy tömött kolóniákban. Ritkábban a gyökereken is. A felnőtt egyedek 1-4 mm nagyságúak, színük lehet sárga, narancsvörös, zöld vagy fekete, de különbséget tesznek szárnyas, illetve szárny nélküli fajták között is. Az utótestük végén két hátrafelé mutató potrohcső látható.
A levéltetvek jellemzően négy, úgynevezett repülésképtelen lárvastádiumon mennek át, mielőtt felnőtt rovarrá válnak. Főként szűznemzéssel szaporodnak. Termesztőházakban ugyan lassabb ütemben, de egész télen képesek rá. A levéltetű 3-4 hétig él, a nőstény 40–80 utódot hoz létre.
Tünetek A levéltetvek többféleképpen károsíthatják a növényeket. Az értékes, tápanyagokban gazdag nedvek kiszívása miatt sárgulás, mélyedések, rendellenes fejlődés és bepöndörödő levelek, valamint növekedési zavarok jelentkezhetnek. Táplálkozás közben a tetvek mészharmatot választanak ki, melyen korompenész telepedhet meg.
Megelőzés A levéltetvek elszaporodását megfelelő talajápolással és megfelelő trágyázással meg lehet akadályozni. (A levéltetvek kedvelik a túltrágyázott növényeket!) Sokat segít az elegendő fényellátás, a jó levegőkeringtetés, a kőliszttel történő beszórás és a különböző algakészítmények. Javasolt az erősen károsított rügyek és virágok eltávolítása. Az élősködők e fajtáját amúgy vízzel is jól le lehet mosni a levelekről.
Kezelés E kártevők természetes ellenségei például a fátyolatkák (Chrysopa carnea), melyet súlyosságtól függően 1–20 db növényenként, négyhetente alkalmazhatunk, valamint a gubacsszúnyogok (Aphidolethes aphidimyza) és a levéltetűfürkészek (Aphidius colemani). Biológiai védekezésként Neem-olaj, Neudosan, Spruzit-folyadék és Naturen ajánlott.Tetűatkák (Tarsonemidae)
Leírás A tetűatkák jellemző testmérete 0,1–0,3 mm, így szabad szemmel nem lehet őket észrevenni. A levélszőrök között, hajtáscsúcsokon vagy a rügyekben, virágokban rejtőzködnek. A nőstények kb. 10 napig élnek, ez idő alatt naponta kb. öt tojást raknak le. 20-26 fokos (Celsius) hőmérséklet mellett a tojásokból 4-5 nap alatt ivarérett egyedek fejlődnek. A magas páratartalom terjedésüket és szaporodásukat egyaránt elősegíti.
Tünetek A növény felső sejtrétegeiben végzett szívó tevékenység (táplálkozás) miatt a megtámadott levelek fodrosodnak, aprók lesznek. Különösen súlyos fertőzöttség esetén bebarnulnak, majd elszáradnak.
Kezelés A tetűatka természetes ellenségei szintén a ragadozó atkák (Amblyseius cucumeris), de hatékonyak ellenük a tripszek is. FIGYELEM! E kártevők ellen a biológiai védekezés nem lehetséges! Különleges, tetradifon, triazofosz hatóanyagú atka elleni szer alkalmazása szükséges (pl. Vertimec).

Takácsatka (Tetranychus urticae)
Leírás A közönséges takácsatka kb. 0,5 mm nagyságú, a fehértől a sárgászöldig színeződhet, fekete pigmentfoltokkal a hátán. Gyakori károsítója a szabadföldi és a beltéri kultúráknak egyaránt. Kozmopolita faj, így a szabadból könnyen betelepül a termesztőházakba, télikertekbe. Néhány párosodás után a nőstény élete végéig termékeny, egyszerre 100 tojást is lerak, melyek 75%-ából nőstény, 25%-ából hím utód fejlődik ki. A száraz, meleg környezet kedvez a takácsatka elszaporodásának. FIGYELEM! Ha a növényen egyszer megjelentek az atkák, a károsodás nagyon gyorsan továbbterjed.
Tünetek A takácsatkák kis fehér pontokként jelennek meg a leveleken. Ha ilyet látunk a levelek fonákján, érdemes atkák és tojások után kutatni. A felnőtt egyedeket nagyító nélkül is fel lehet ismerni, fekete, mozgó pontok formájában. A levelek fonákján (és csak ritkán a felszínén) táplálkoznak, a szövetnedveket szívogatják. Először kicsi sárgás foltok jelennek meg, erősebb fertőzés esetén a levelek elsárgulnak, majd elszáradnak, végül leesnek. A takácsatkák a levél fonákján „pókhálót” képeznek, ami különösen jól látható és felismerhető permetezéskor. Szélsőséges esetben az egész növényt befonhatják.
Megelőzés Az atkák elleni harcban a legfontosabb és leghatásosabb fegyver a tisztaság.
Kezelés Az érintett (fertőzött) növényeket azonnal el kell távolítani. A gyakori vizes permetezés magasabb páratartalmat eredményez, melyet az atkák nehezen viselnek, és a tojásrakás mértéke is csökken. A helyiség hőmérsékletét is érdemes csökkenteni, vagy legalább a meleg napokon alaposan kiszellőztetni. A károsított levelek minimum 50%-át el kell távolítani.
A takácsatkák természetes ellenségei a ragadozó atkák (Phytoseiulus persimilis, Amblyseius cucumeris) és a zöld fátyolka (Chrysopa carnea) lárvái. Biológiai védekezésként szerves alapú növényvédő szerek használhatók: Neem-olaj, Bio Myctan Spinnmilbe, Naturen, Neudosan, Promanal Austrieb, Spruzit.

Aknázólegyek (Liriomyza huidobrensis / Agromyzisae)
Leírás A kártevők egy másik elterjedt fajtái a legyek. Az aknázólegyek mérete 1,7–2,3 mm között változik, színük sárgásfekete, sárga hátlemezzel. Hőmérséklettől függően 2–10 hétig élnek. Tojásaikat a levél szövetébe rágott mélyedésekben helyezik el. Ezek a rágások a teljes levélszövetet beboríthatják (lásd a tüneteknél), beltéri termesztésnél azonban ritkán okoznak gondot. A kikelt lárvák úgynevezett aknákat rágnak a levél szövetébe, ami szélsőséges esetben olyan sűrű lehet, hogy nem marad ép zöldfelület.
Tünetek A lárvák folyamatos táplálkozása világos színű aknákat hoz létre, leginkább a friss, lédús hajtásokon. Ezáltal a levelek növekedése lelassul, a virágzás tovább tart. Ritkán fordul elő teljes pusztulás, de a növény más betegségekre is fogékonyabb lesz.
Kezelés A járatokban rejtőző nyüvek ellen a permetezés gyakran hatástalan, de ezeknek a kártevőknek is megvan a maguk természetes ellensége, például a darazsak (Dacnusa sibirica, Diglyphus isaea, Opius pallipes). A károsított leveleket szintén el kell távolítani, míg a kifejlett egyedekkel szemben a sárga rovarcsapdák is hatékonyak lehetnek. Biológiai védekezésként Neem-olaj alkalmazható.

Árvaszúnyogok (Lycoriidae)
Leírás E fekete színű rovarok testmérete 2–4 mm. Mind a talajos, mind a talaj nélküli termesztés során megjelenhetnek. Fejlődésükhöz a sötét, nedves környezet a legmegfelelőbb, ezért a kőzetgyapotos és a tápanyagfilmes termesztésben gyakran előfordulnak. Tojásaikat szerves tápanyagban dús környezetbe rakják. A kifejlett állatok 15 fok felett rajzanak. A teljes életciklus (petétől a kifejlett egyedig) három hétig tart. A lárvák testmérete 6–7 mm, testük fehéres, áttetsző, fejükön fekete folttal. A növény gyökérzetét és szárát egyaránt megtámadják. FIGYELEM! A lárvákat a rossz minőségű földkeverékkel gyakran magunk hurcoljuk be.
Tünetek A tényleges kárt ez esetben sem a szúnyogok, hanem a szúnyoglárvák okozzák, melyeket az anyaállat a földbe helyez, majd kikelve a növény gyökérzetéből szívják el a tápanyagokat, az eredmény elhalt gyökérzet. Különösen a fiatal növényekre és palántákra veszélyes. A finom gyökérszőrök és nagyobb gyökerek károsodása miatt a növény legyengül, levelei elsápadnak, ami kifejezetten kedvez a különböző gombás fertőzéseknek (Fusarium, Pythium), különösen ha a növénynek amúgy is tápanyagproblémái vannak. Erős, idősebb egyedek esetén az árvaszúnyogok már nem okoznak nagy kárt.
Megelőzés Feltétlen kerülni kell a harmatképződést, tanácsos lefedni továbbá a tartályt, hogy ne képződjenek algák.
Kezelés Ahol a lárvák megjelennek, a közeget szárazon kell tartani. Itt is segíthetnek a sárga színcsapdák, melyek megfogják a felnőtt szúnyogokat. A fertőzött táptalajra 2-3 cm vastagon szórjunk sterilizált homokot, ami öntözés után betömörödik, így a lárvák nem tudnak kikelni, és a további tojások lerakását is akadályozzuk. Az árvaszúnyog természetes ellenségei a ragadozó atkák (Hypoaspis miles), valamint a fonalférgek (Steinernema feltiae). Biológiai védekezésként Neem-olaj, Pyrethrum, Neudomück használható.

Megosztom...