Levették a kivonatokat a német polcokról

A kanadai Tilray az egyik legjelentősebb orvosi kannabisz beszállítója Németországnak. Az óriásvállalat 2019 óta a portugál létesítményében is állít elő terményt a német piacra. A probléma csupán az, hogy a feltüntetett kannabinoid-értékek nem mindig fedik a valóságot.

Idén augusztusban már másodszor történt meg, hogy vissza kellett hívniuk a készítményüket a gyógyszertárakból. Az érintett termékek teljes spektrumú kannabisz kivonatok, amik hivatalosan tíz százalék THC-t és tíz százalék CBD-t tartalmaznak. Az első mintákon az értékeket megfelelőnek találták, ám a további analízisek során három olyan tételt találtak, ahol a THC érték nem érte el a feltüntetett mennyiséget. Ez már a második eset, hogy emiatt néhány tételt vissza kellett hívni. Az érintett kivonatokat március és május között adták el a gyógyszertáraknak, így egy részük már eljutott a páciensekhez. A cég sietett leszögezni, hogy a betegeknek nem kell egészségügyi következményektől tartaniuk, hiszen semmilyen káros anyagot vagy oda nem illő összetevőt nem találtak a kivonatokban, csupán a hatás lehet kicsit különböző. Ez egyfelől megnyugtató, másfelől viszont kifejezetten bosszantó is, főleg, ha valaki nagy nehezen beállította a tünete esetén legmegfelelőbben működő dózist. És bár a német társadalombiztosítás már növekvő arányban támogatja az orvosi kannabiszt, ezek a készítmények több száz euróba kerülnek és jó gyártási gyakorlatot igazoló GMP tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Mindezt egybevéve elvárható lenne, hogy a páciensek azt kapják a pénzükért, amit vásároltak, illetve amit az orvosuk felírt nekik. Szerencsére egyre nagyobb a verseny az orvosi kannabisz kínálatában, ami arra készteti az előállítókat, hogy kifogástalan minőségű és megfelelően árazott termékeket értékesítsenek, ez pedig a betegek érdekeit szolgálja.

Megosztom...