Mangó high

Gyümölcsöző kapcsolat a THC-vel?

Ha kannabisz szívás előtt egy órával megeszel egy mangót, akkor sokkal intenzívebb high-ban lesz részed – tartja az időről-időre felbukkanó városi legenda, melyet tudományos érvekkel is igyekeznek alátámasztani. Cikkünkben utánajárunk, hogy mennyi alapja lehet a szóbeszédnek.

„A gyenge gandzsa hatását felerősíti, a jó minőségűjét pedig csúcsra járatja a fogyasztás előtti mangó evés” – hirdetik a módszer hívei hosszú évek óta. A technika – ha a gyakorlatban is megállja a helyét – egyaránt vonzó lehet azok számára, akiknek semekkora high sem elég, akik a fűkészletük végére érve is szeretnék kihozni a maximumot, sőt még azoknak is, akik egészségügyi szempontból igyekeznek a lehető legkevesebb kannabiszt fogyasztani a kívánt hatások jelentkezéséhez. Nem csoda tehát, hogy számos népszerű, kenderrel foglalkozó magazin és weboldal publikált már a témában cikket, és több fórumon is élénk viták zajlanak a kérdésről. A mangózás hívei készek tudományos magyarázattal is alátámasztani elméletüket, így a laikusok könnyen elfogadják, hogy lehet valami a dologban. Lássuk, mivel magyarázzák a mangó által kiváltott erősebb, gyorsabban beköszöntő és tartósabban fennálló high-t az elmélet szószólói.

Euforizáló aromák

Az erősebb high-t rendszerint a magasabb THC-arányhoz szokás kapcsolni, így a mangó-mítosz is rendszerint a THC hatásának felerősítéséről szól. A képlet azonban ennél valamivel bonyolultabb. Bár a kannabisz pszichoaktív hatásokért felelős fő komponensei valóban a kannabinoidok (THC, CBD, CBN stb.), mellettük számos egyéb alkotóelem található, többek között az aromákért felelős terpének, melyek szerepéről már többször értekeztünk a Medijuana hasábjain. Több neves termesztő – köztük Ed Rosenthal – akivel a CK 33. számában közöltünk interjút – is úgy véli, hogy a Sativa-Indica és a THC-CBD arány nem elégséges ahhoz, hogy biztosan következtethessünk egy fajta hatásira. Ehhez ugyanis számításba kell vennünk a kannabiszban található terpéneket is. A CK 34. számában idéztük Dr. Jeffrey C. Rabert, a Los angelesi kannabisz mintákat bevizsgáló Werc Shop vegyészét, aki szerint a fajtanemesítési láz folyományaként már nem mondható ki egyértelműen, hogy a Sativák stimulálnak, az Indicák pedig relaxálnak, hiszen a hatás jellegét alapvetően befolyásolják a terpének. Ennél fogva – érvel Raber – a gyógyászati célra árusított kannabiszfajták esetében fontos lenne feltűntetni a virágzatban található terpéneket. Ethan Russo, a GW Pharmaceuticals kannabinoid kutatója egy 2011-ben megjelent tanulmányában a terpének szerepét azzal érzékelteti, hogy már a X. századi Perzsiában is citrusok fogyasztásával ellensúlyozták a kannabisz nem kívánt hatásait. Egy évezreddel később kimutatták, hogy ezekben a gyümölcsökben magas a limonene nevű terpén aránya, ami javítja a közérzetet, a figyelmet és serkenti a memóriát. Más terpének enyhítik a stresszt, csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, a depressziót, illetve tumorellenes hatásúak, ezért Russo szerint a terpénekkel vegyített magas CBD-tartalmú készítmények ígéretes gyógyászati potenciállal bírnak. De mi köze mindennek a mangóhoz? Nem más, minthogy a lédús gyümölcs elsőrangú forrása a myrcene nevű, fájdalomcsillapító hatású terpénnek. Épp úgy, mint a komló (lásd sör) és a kannabisz. Az Indica fajtáknak tulajdonított fotelbe szegező (couch-lock) hatása is myrcene nevű terpénhez köthető. A Hollandiában gyógyászati célból előállított Bedrocan kannabiszfajta például magas myrcene aránnyal bír, így tökéletes választás fájdalomcsillapításra és az izmok ellazítására. Akik tehát mangóval szeretnék fokozni a high-t, jobb, ha tudják, hogy legjobb esetben is a testi, relaxáló hatásokat tudják felerősíteni. De vajon működik a módszer?

Csak a szádban olvad

Bizonyára hallottunk volna már arról, ha egy mangó elfogyasztásával jelentősen hozzájárulhatnánk a fájdalmaink csillapításához és izmaink ellazításához. Mindazonáltal a terpén jelenléte miatt elképzelhető, hogy kannabisszal együtt fogyasztva jobban érvényesül a fájdalomcsillapító, illetve a couch-lock hatás. A tavaly ősszel megjelent Cannabis Pharmacy: The Practical Guide to Medical Marijuana könyv szerzője, Michael Backes szerint azonban erre vajmi kevés az esély. Bár az egyes Indica fajták nagyon magas, 2% körüli myrcene tartalommal rendelkeznek, a szájon át (például mangó formájában) fogyasztott myrcene-t a máj lebontja, így nem jut be a véráramba. Az evolúció elmélete szerint a myrcene-nek és az egyéb terpéneknek az a szerepe, hogy illatukkal egyes állatokat a növényekhez vonzzon, másokat meg taszítson. Mi pedig – állatok és emberek – erre válaszul úgy fejlődtünk ki, hogy a terpének esetleges mérgezésétől azzal védjük meg magunkat, hogy szervezetünk lebontja őket. Megfelelő igyekezettel azonban meg lehet találni a kiskaput ezen a védelmen. A szervezetünk arra a botorságra ugyanis nem készült fel, hogy a növényvilág finomságait lenyelés helyett a szánkban raktározzuk. Így a nyelv alatt kitartóan tárolt mangóból felszívódó myrcene mennyisége akár elegendő is lehet ahhoz, hogy befolyásolja a high élményt. Kérdés, hogy megér-e ennyit az egész? Akkor már egyszerűbbnek tűnik némi citromfű vagy kakukkfű elrágcsálása, melyek szintén kiemelkedő myrcene források.

Minden nap egy mangó

Senkit nem szeretnénk lebeszélni a mangó evés rituáléjáról, már csak azért sem, mert a „gyümölcsök királyának” is nevezett mangó fogyasztása számos jótékony élettani hatással bír. Magas rost-, pektin- és C-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet és erősíti az immunrendszert, A-vitaminja jótékonyan hat a szemre, míg B-vitamin tartalma fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív optimális működését. A napi szintű mangó evés normalizálja, sőt csökkentheti is a vércukorszintet, így a kettes típusú diabétesszel élők diétájába is beilleszthető. És ha ez kevés lenne, akkor emlékezzünk meg a mangó kiemelkedő polifenol tartalmáról, melyek befogadják a szabadgyököket, és védik a sejteket a sérülésektől. Egy 2010-es kutatás kimutatta, hogy a mangó összetevői hatékonyan előzik meg a vastagbél- és a mellrák kialakulását. A kutatást vezető Dr. Susanne Talcott még programozott sejthalálról is beszámol e két ráktípus esetében, vagyis kiegészítő terápiaként akár rákellenes gyógyszerként is alkalmazható. Egy szó, mint száz, ha bombasztikus high-t hiába is várunk a mangó fogyasztásától, egészségünk és életminőségünk javulására mindenképp számíthatunk.

(2015)

Megosztom...