Még mindig nincsenek kendervirágok az osztrák patikákban

Nagyon úgy fest, hogy még egy ideig csak vágyálom marad az orvosi marihuána Ausztriában. Az egészségügyi miniszterasszony által kiadott állásfoglalás lényege ugyanis, hogy semmi sem támasztja alá a marihuána jobb hatékonyságát a jelenleg kapható gyógyszerekkel szemben.

A fogyasztóvédőként tevékenykedő volt országgyűlési képviselő, Peter Kolba még egy tavaly júniusi beadványában szorgalmazta, hogy a parlament egészségügyi bizottsága az év végéig vizsgálja felül a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásának legalizálását.

Az év végén közzétett jelentés az országos tisztifőorvos, a gyógyszerészeti kamara, az orvosi kamara és az AGES (osztrák élelmiszer-biztonsági hivatal) véleményét tükrözi. Készítői felhívják a figyelmet arra, hogy a rászorulók már a jelenleg hatályos törvény szerint is hozzájuthatnak kannabisz-alapú gyógyszerekhez Ausztriában. A készítmények magas árára és a térítési díjak esetleges mérséklésére vagy elengedésére azonban egyetlen szót sem vesztegetnek.

A jelentés egészen pontosan így fogalmaz: „A bizottságnak nem áll rendelkezésére semmilyen tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a kender szárított virágainak és magjainak gyógyászati célú alkalmazása a betegek számára, az Ausztriában orvosi rendelvényre már jelenleg is elérhető kannabisz-alapú gyógyszereknél előnyösebb volna.”

A szerzők láthatóan elfeledkeztek arról a nem jelentéktelen tényről, hogy immár számos vizsgálat alátámasztja – amit egyébként a gyakorlat is rendszeresen visszaigazol – a virágok nagyobb hatékonyságát. Ráadásul, nem átallanak azt állítani, hogy a virágok előállítási költsége magasabb, mint a jelenleg kapható gyógyszereké.

„A hivatalos állásfoglalás hatalmas csalódást okozott másfélmillió, krónikus fájdalomtól szenvedő osztrák betegnek” – sommázta Peter Kolba szomorúan.

Megosztom...