Megdőlt a kannabisz-szkizofrénia elmélet

Angliában az elmúlt évtizedben számos kísérlet történt a marihuána átosztályozására, hol a veszélyesebb, hol a veszélytelenebb drogok csoportjába. A döntéseket persze érvekkel kellett alátámasztani, ezért mindenki a saját kutatócsoportjához fordult, hogy az álláspontjának megfelelő bizonyítékokat szerezzen.

Ekkoriban éledt újjá az elmélet, miszerint a napjainkra erősebbé vált füvek nagyobb eséllyel okoznak szkizofréniát. Bár az Independent nevű angol lap, amely a legnagyobb hírverést csapta a hipotézis mellett, pár hónapon belül visszavonta állításait, a köztudatba mégis beivódott, hogy a füvesek elmebajosokká válnak.
Közel sem kapott ekkora figyelmet a staffordshire-i Keele Egyetem kutatóinak vizsgálata, ami pedig minden korábbinál alaposabban ásott a kérdés mélyére. A csoport az elmúlt évtized Angliáját vizsgálta, és 183 kezelőhelyen 1995 és 2005 között ellátásba vett mintegy 600 ezer páciens adatait dolgozták fel – ez a teljes 16 és 44 éves életkor közötti brit lakosság 2,3%-át teszi ki. A kutatók megállapították, hogy az időszakban a szkizofrénia és az egyéb pszichotikus megbetegedések előfordulása stagnált vagy csökkent. Emellett a marihuánafogyasztás előfordulása jelentősen nőtt a fiatalok körében, ez pedig ellentétben áll azzal a képpel, miszerint a füvezés megnöveli a szkizofrénia kialakulásának esélyét. Ha ez igaz lenne, a statisztikáknak is ezt kellene mutatniuk.
Egy másik tanulmány szerint 1978 és 2002 között tizennyolcszorására emelkedett a kannabiszt kipróbáló 18 évesnél fiatalabb tinédzserek aránya. Hogyan lehet, hogy ugyanebben a periódusban a szkizofréniás esetek száma stagnált? A tiltás támogatói alighanem kénytelenek lesznek új érvek után nézni.

Megosztom...