Merj kevesebbet!

A Mértékletesség éve

A progresszív szemléletű drogprevenciós szervezetek már a drogmentes világ kudarcából kiindulva dolgozzák ki elmés vagy kevésbé elmés módszereiket. Nálunk eddig a Kék Pont Alapítvány kreatívjai nyertek korábbi (Droglátó) és legújabb kampányötletükkel: Fogyassz, amennyi jólesik, és ha úgy érzed, merj kevesebbet!

Azt hiszem, sokan bajban lennénk, ha arra kérnének, soroljunk fel három, az Ókorban nagyra tartott erényt. Még nehezebb helyzetbe kerülnénk, ha korunk azon erényeit próbálnánk meghatározni, amelyek irányelvként szolgálnak az értékek dzsungelében. (Az önéletrajzunkba rutinszerűen behazudott kiváló kommunikációs készségtől, rugalmasságtól, csapatjátékosságtól és társaiktól most tekintsünk el). Ugye? Nem is olyan könnyű… A Kék Pont áldatlan helyzetünkre kínál gyógyírt azzal, hogy újraéleszti az egyik legősibb erényt, mellyel elkerülhetjük a túlszívásokat, de absztinenciát sem kell fogadnunk. Ez az erény a Mértékletesség. A program céljáról természetesen megkérdeztük Varga Dánielt a Mértékletesség Éve-kampány koordinátorát is.
A májusban indult programunkkal azt szeretnénk elérni, hogy a mértékletesség szavunk, a hozzá fűződő viszonyunk és a mögöttes ideológia kapjon újra jelentős szerepet az életünkben. Beszéljünk arról, hogy mit jelent mértékletesnek lenni, és ismerjük el, hogy vannak bizonyos örömforrásaink, amiket szeretünk használni. Ugyanakkor az öröm és a végletek közötti határvonal meghúzásához szükségünk van valamilyen eszközre. Mi azt szeretnénk, hogy lássuk meg magunkban, hogy meddig jó, és mikortól fordul ellenünk egy alapvetően örömöt okozó tevékenység. Ennek érdekében megpróbáljuk a fiatalokat felnőtt és tudatos emberekként kezelni, és olyan eszközt adni a kezükbe, amivel ők maguk tudják kontrollálni saját szerhasználatukat.
A mertekletes.hu oldalon a tudattablón lehet rögzíteni a legális és illegális szerfogyasztást és a cselekvéses tudatmódosítást, hozzárendelve az örömszerzés mértékét. A magunk által készített statisztikákból aztán leolvashatjuk, hogy valóban örömet okoz-e számunkra az adott tevékenység, vagy már kezd átfordulni egy nemkívánatos dologgá – emelte ki a Kék Pont munkatársa.
Ha még nem vált volna kellőképpen vonzóvá a mértékletesség jegyében folytatott élet, akkor megjegyeznénk az egyik hallatlan előnyét, amelyet az ókori görögök élvezhettek: a mértékletesség erényének tisztelete és követése számukra szükségtelenné, sőt értelmetlenné tette a tudatmódosításra alkalmas szerek tiltásának még a gondolatát is. Világos: minek tiltsuk bármelyik szer használatát, ha azok a társadalom számára – az öntudatos fogyasztásnak köszönhetően – egyáltalán nem okoznak problémát? Azokban a társadalmakban pedig, amelyekből a mértékletesség erényének a csírája is hiányzik, a szabályozástól függetlenül a szélsőséges fogyasztási formák kerülnek előtérbe. Bár a Kék Pont nem kíván semelyik drogpolitikai irányzat mellett állást foglalni – hiszen bármilyen törvényi környezet mellett lehetünk mértékletesek, vagy mértéktelenek –, mégis temeti azt a drogháborút, amely megvalósíthatónak ítéli a drogmentes társadalmat. Mivel minden jel arra mutat, hogy a drogok használata nem vonható ki az emberi kultúrákból, az egészségtudatos nevelésnek a mértékletesség és az ártalmak csökkentése felé orientálódását támogatja.
Közérdekű bejelentés: A szervező Kék Pont Alapítvány arra biztat mindenkit, aki rokonszenvezik a Mértékletesség Éve kampány céljaival, hogy vegyen részt ebben a közös tudatmódosító kísérletben, ossza meg velük véleményét, javaslatait, és csatlakozzon a kampányhoz saját eszközeivel!

MÁSOK TUDATA

Merész vállalkozás hadat üzenni a hét fő bűn némelyikének. Ez még a Brad Pitt által megszemélyesített David Mils nyomozónak sem sikerült a Hetedikben. Igaz, őt nem segítette egy webkettes fejlesztés, a mertekletes.hu. A hazai fogyasztók számára azonban elég egy regisztráció, és máris kezdődhet az önmérséklés, ha szükséges! A honlap ugyanis nem kevesebbre próbálja rászoktatni látogatóit, mint hogy napi rendszerességgel naplózza, és osztályozza (1 és 10 között) káros tevékenységeit a keménydrogozástól a teázáson és kakaózáson át a túlóráig vagy a virtuális pornó nézéséig. Hatásos próbálkozásnak tűnik, és bár a két habos kakaó grafikonos ábrázolása még nem sokkol egy gyenge akaratú embert sem, ám feltehetőleg senki sem fog azzal kérkedni, ha napi rendszerességgel tolja intravénásan az anyagot, vagy ipari mennyiségben tölti le Kovi filmjeit. Főleg munkaidőben.
Az alapítvány munkatársai évek óta arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy nincs drogmentes társadalom, azonban ezek ártalmai némi odafigyeléssel csökkenthetőek. Tapasztalataik szerint az utcai szerek háttérbe szorultak a legális drogokkal szemben, ezért minél tudatosabb védelmet kell nyújtani a dílerek mellett az alkohol- vagy dohánytermék-forgalmazókkal szemben is. A honlap is ennek szellemében jött létre, ahol „felelősségteljes, felnőtt emberek” figyelmét szeretnék ráirányítani arra, hogy önkontrollal nyúljanak a szerekhez. Mottójuknak a „Merj kevesebbet” választották.
A cikk készítésének napjáig közel háromszázötvenen éltek a lehetőséggel, igaz – a droghasználat és -terjesztés büntethetőségének tudatában – szinte kivétel nélkül az anonimitás mellett döntve, ami a weblap egyik alapfunkcióját, a közösségépítést negligálja. Emellett pedig a „mások tudata” funkciót teszi egyhangúvá: legtöbb esetben üres adatlapokat és titkosított grafikonokat találunk. Figyelem! a regisztrálóknak érdemes vigyázni, rendőrségi kérésre az üzemeltetők kötelesek kiadni a felhasználók adatait (Ezért javasolják a Kék Pont munkatársai, hogy egy kizárólag e célra létrehozott, új e-mail-címről regisztráljunk – A Szerk.). Így kissé magányosnak tűnik a harc, ami azért baj, mert ugye egyedül a legnehezebb. Az oldal készítői természetesen próbálják a helyes irányba terelni felhasználóikat, a „tudástár” menüpontban például részletes információkat kaphatunk a leggyakrabban használt legális és illegális tudatmódosító szerekről. Ugyancsak itt olvashatunk egy érdekes összefoglalót a mértékletesség erényéről is. (Zárójeles megjegyzés: érdemes lett volna egy bekezdést szentelni magának az erény kifejezésnek is, csak a biztonság kedvéért.)
A webtartalom erősségévé válhat a blogok írása, amelyekben a 21. századi elvárásoknak megfelelően már videók és képek is feltölthetők. A mértékeletes.hu nyitólapján leszögezi: a mértékletesség erénye fokozza a gyönyört, védi az egészséget és csiszolja az elmét. A statisztika menüpont tanúsága szerint a közel 350 felhasználó cirka 1000 szál cigarettát, 9 gramm kokaint, 3 liter égetett szeszt pusztított el az elmúlt egy hétben. Emellett 370 órát töltött internetezéssel, 100 órát tévézéssel, és 40 órát szeretkezéssel. Érdemes lesz visszatérni ezekre az adatokra néhány hónap múlva, hiszen a regisztrált „bűnösök” magatartása dönti el: hasznosnak bizonyul-e a kezdeményezés.

Megosztom...