Mexikói érsek vitatná meg a legalizációt

Míg nálunk a kereszténydemokraták „érvelése” kimerül a drog=rossz képlet felállításában és az ettől eltérően gondolkodók rágalmazásában, addig más, a drogkérdésben jártasabb keresztény honfitársaink differenciáltabban közelítenek a drogfogyasztás jelenségéhez. A drogháborúba taszított Mexikóban azonban egészen mást jelent az állampolgárok védelme – a keresztények szerint ennek eléréséhez talán éppen a legalizáció lenne az első lépés.

Oaxaca érseke, bizonyos José Luis Chávez Botello szorgalmazza, hogy őszinte és minőségi vita alakuljon ki a droglegalizáció kérdéséről, ahogyan ezt a latin-amerikai és az egyesült államokbeli Katolikus Hírügynökségoldalán olvashatjuk. Természetesen a mexikói érsek nem az ördöggel cimborálásra biztat, mindössze annyi a helyzet, hogy a mexikói kormányfő 2006-ban még jobban elqrta, mint a miénk, azzal, hogy meghirdette a kartellek felszámolására irányuló, reménytelen drogháborút. Négy év alatt, nagyjából 26 ezer áldozat mellett ugyanis a drogmaffia virulensebb, mint valaha.

Ezért is bízik az érsek abban, hogy egy komoly vita előrelépést jelenthet az informálásban, az oktatásban és a társadalom felelősségteljes hozzáállásának előmozdításában. Chávez Botello szerint a legalizációról folytatott szakmai igényű párbeszéd fontos segítséget nyújthat a döntéshozatalban és a megfelelő lépések megtételében (értsd, a drogkartellek hatalmának meggyengítésében). És ezt a latin-amerikai ex-elnökök sem gondolják másként. A várakozások szerint az őszi legalizációs szavazás Kaliforniában alapjaiban változathatja meg a mexikói drogkartellek helyzetét – hiszen bevételük 60%-a az USA-ba exportált marihuánából származik – és Mexikóban is növelheti a legalizációs kedvet.

Megosztom...