Narkógettó a Józsefvárosban

Kedden, az AIDS világnapján tartott konferenciát a Kék Pont alapítvány, melyen beszámolt a józsefvárosi nyílt színi intravénás drogfogyasztásról, a Hepatitis C fertőzöttség mértékéről és a megoldási lehetőségekről.
A számokról röviden: a szervezethez jelenleg 1600 kliens jár tűcserére, a szűrés szerint 70%-uk fertőzött Hepatitis C-vel. Az elvitt steril tűknek mintegy a felét viszik vissza a Kék Pontba, ami az évi 800ezer és 1 millió körülire becsült szúrás tekintetében jelentős eredmény – ennyivel kevesebb fertőzött tűt dobálnak el ugyanis az utcákon és a parkokban.

Az előzetes ígéretekkel ellentétben az önkormányzat részéről senki sem jelent meg, akivel egyeztetni lehetett volna a további lépések tekintetében, az ÁNTSZ-t képviselő tisztifőorvos pedig kijelentette, hogy a kialakult probléma csak egy kis gócot érint, nem pedig a Józsefváros egészét. A Kék Pont kommunikációs igazgatója emlékeztette, hogy az AIDS járvány is hasonló kis gócból terjedt el, mert a környezet védettnek hitte magát és tévesen csak egy kisebbség vírusának vélte a HIV-et. Hát ekkora érzékenységet sikerült kiváltani a kerület lakóinak egészségét szívükön viselő állami intézmények képviselőiből az AIDS világnapján…

A Cannabis Kultusszal együtt a Fűnyíró is képviseltette magát konferencián és az alábbi videót készítette az eseményről


Megosztom...