Nem csak gyógyszertárból

Időskori kannabiszhasználat Coloradóban

A legalizálás egyre több idősebb amerikai embert vonzott a marihuána használatához, de jó lenne egy kicsit pontosabban tudni, hogy ez a demográfiai változás hogyan változtatja meg a kannabisz helyzetét a 21. században.

Néhány hónapja megjelent egy új tanulmány az American Geriatric Society folyóiratban, ami megpróbálja kitölteni ezt a tudásbeli hiányt. Felmérést végeztek a 65 év feletti, coloradói lakosság körében, hogyan használják és szerezik be a kannabiszt a legalizációt követően. Körülbelül 350 ember vett részt önként a felmérésben, és közülük 32 százalék jelentette ki, hogy használt marihuánát korábban, legalább egyszer élete során. A válaszadók 16%-a „aktív” fogyasztóknak tekinthető, ők számoltak be marihuána használatáról azóta, hogy 2012-ben felnőttek számára engedélyezték azt. Ezeknek az alanyoknak további kérdéseket tettek fel azzal kapcsolatban, hogyan és milyen gyakran használnak kannabiszt. A válaszok érdekes képet mutatnak arról, hogy a legalizálás mennyire könnyítette meg a kannabiszhoz való hozzáférést gyógyászati fogyasztás céljából.

A legtöbb válaszadó elmondta, hogy a kannabisz segítséget nyújt az időskori szorongás és depresszió, az alvászavarok, a krónikus fájdalom, és az étvágytalanság kezelésében. De míg 26 százalékuk állította, hogy a kannabiszt orvosi ajánlásra használja, addig 67 százalékuk ezt szabadidős, rekreációs céllal teszi. Bár a válaszadóknak volt receptjük orvosi kannabiszra, a legtöbben az elsődleges gyógyászati célú használathoz is (fájdalom, szorongás, depresszió, álmatlanság), recept nélkül szerezték be azt. Így azokban az államokban, ahol a marihuána szabadidős célra is engedélyezve van, az idősebb korosztály a felírt gyógyszerei mellé használja a kannabiszt. Ezért kortól függetlenül fontos vizsgálatokat készíteni a kannabiszhasználatról.

A felmérésből származó további következtetés, hogy az idősebb amerikaiak, úgy tűnik, inkább az élelmiszerben történő fogyasztást részesítik előnyben (42 százalék), szemben a kannabisz füstölésével (29 százalék). A kivonatok és olajok szintén kedveltek ebben a korosztályban. A leggyakoribb tünet, amire kannabiszt használnak a fájdalom (64 százalék), ezután jön az alvászavar (38 százalék), a szorongás (24 százalék) és depresszió (22 százalék), valamint az étvágyfokozás (18 százalék). A felmérésben szereplő „aktív” kannabiszfogyasztók fele szerint a kannabisz több probléma együttes kezelésére is alkalmas.

„Ebben a fogyasztói csoportban, nagy számban vannak olyanok, akik fiatal felnőttkorukban már szereztek tapasztalatot a kannabisszal, és most idősebb korban visszatértek a használathoz” – nyilatkozta Justin Strekal, a NORML politikai igazgatója. „Az idősek a kannabisz felé fordulnak, amivel lehetőség kapnak a tüneteikkel járó kellemetlenségek kezelésére, miközben jó eséllyel elkerülhetik a hagyományos gyógyszerekhez kapcsolódó nemritkán drámai mellékhatásokat, és javíthatják életminőségüket.”

Colorado kormányzata részéről a republikánus John Hickenlooper hasonló megállapítást tett egy áprilisi interjúban.

„Ez idáig nem láttunk nagy növekedést a fogyasztásban” – mondta Hickenlooper Rolling a Stone-nak. „A fogyasztás számottevő növekedése egyedül az időskorúak körében figyelhető meg, aminek oka lehet az egyre idősödő „hippi” korosztály megjelenése az ízületi gyulladásokkal és fájdalmakkal küzdők körében, továbbá, hogy a marihuána jobb fájdalomcsillapító, mint az ópiátok vagy más készítmények.”

Természetesen a tanulmány korlátait is figyelembe kell venni. A minta mérete meglehetősen kicsi volt, és ahogy a tanulmány szerzői elismerik, a válaszok torzíthatnak, mivel a felmérések önkéntes alapon készültek. „Mivel a szabadidős marihuána egyre inkább elérhetővé válik az Egyesült Államokban, egyre fontosabb lesz megérteni a kannabisz alkalmazásának mikéntjét, valamint a rövid és hosszútávú egészségügyi hatásokat.” – zárja következtetéseit a tanulmány. „Éppen ezért, a további megértés felé vezető lépéseknek tartalmazniuk kell az aktív kannabiaszhasználók fókuszcsoportjain végzett célzott és véletlenszerű klinikai felméréseket, amelyeket ezután összevethetünk a meghatározott tünetek és egészségi állapotok hagyományos kezelési módjaival.”

Megosztom...