Nem zárhatják vissza a füstöt a bongba

Kannabiszkupától kenderolajig Tommy Chonggal

Már 30 éve töretlen a leghíresebb szmókerduó, Cheech & Chong filmjeinek népszerűsége, melyek a színészekből is kultuszfigurákat faragtak. Tommy Chong továbbra is szívén viseli a kender ügyét és népszerűségét felhasználva kampányol a legalizáció és a gyógyászati marihuána mellett. Tommyval a Futurola amszterdami irodájában beszélgettünk.

CK Magazin: Hivatalos voltál a most 27. alkalommal megrendezett High Times Cannabis Cup-ra, amely idén először úgy tűnt, hogy nem tudja megnyitni a kapuit. A rendőrség a szervezők mellett a látogatókat is börtönnel fenyegette, majd némi egyezkedés után, szigorúbb szabályokkal megnyithatott a kenderkupa. Hogyan élted meg mindezt és mi a véleményed a High Times Cannabis Cupról?

Tommy Chong: Borzasztó ez az egész, egy szokásos High Times fiaskót láthattunk, ami a szervezés hiányának köszönhető. Minden évben történik valami hasonló baki.

CK: Azért ebbe most az is belejátszhatott, hogy Amszterdamban az utóbbi hetekben szigorításokat jelentettek be a coffeeshopok és a growshopok számára. Lassan úgy tűnik, hogy az USA-ban liberálisabban állnak a kannabiszhoz, mint Hollandiában.

TC: Nagyon is! Amit most többek között Hollandiában is láthatunk, azt én ipari forradalomnak hívom. Ez azt jelenti, hogy a nagy üzletet törvényekkel próbálják hátráltatni, hogy ne tudjunk azzal foglalkozni, amivel szeretnénk. A politikusok megteszik a tőlük telhetőt, de úgyis elbuknak. Szerintem idővel a támogatóik is bele fognak fáradni abba, hogy fölöslegesen öntik nekik a pénzt és miután a választásokat is elveszítik, vissza fognak térni a régi törvények. A Dzsinn kiszabadult, lekerült a fedő a bongról, most már nem lehet a füstöt visszazárni a bongba.

CK: Az utóbbi időben Európa több pontján, például Belgiumban, Spanyolországban és Ausztriában is kísérleteznek kannabisz klubokkal a legalizáció alternatívájaként és még számos országban tervezik a rendszer bevezetését. Te magad melyik szabályozási formát tartod ideálisnak?

TC: Mondok egy példát. Kanadában a kormány megbízta a kínaiakat a vasútvonal építésével, majd díjat szabott ki nekik a belépésre. Így nem csak megépítette, de ki is fizettette velük a vasútvonalat. Bár kaptak némi kompenzációt, sosem kezelték őket egyenjogú emberekként, sokkal inkább szolgákként. Ezért amikor az építkezés után szélnek eresztették őket, a kínaiak klubokat kezdtek nyitni, épp olyanokat, mint a mai kannabisz klubok.

CK: Lehetséges, hogy Kanadában is voltak kannabisz klubok, amiket ráadásul kínaiak üzemeltettek?

TC: Könnyen lehet. A kínai egy összetartó közösség, mely segít a társain. És szép lassan rájöttek, hogy privát klubokban üzemeltethetnek szerencsejátékot vagy bármit, amit akarnak, amíg ez a klub hasonló gondolkodású és szándékú emberekből áll. A klubrendszer a tilalmi megközelítés természetes kinövése.

CK: Ezek szerint az egész kannabisz klub elképzelés nem más, mint a tilalmi rendszerre adott válasz?

TC: Így van, valójában mindnyájan egy klubhoz tartozunk, hiszen van egy közös alapunk és természetes, hogy a közös érdeklődésűek egybe tömörülnek. Ezt megtehetjük nyilvánosan, de egy olyan klubban is, ahová csak a tagsági felmutatásával lehet belépni. Az Egyesült Államokban onnantól, hogy van egy orvostól kapott gyógyászati kártyád, vásárolhatsz gyógyászati marihuánát. De ki ellenőrzi a kártyád hitelességét? Onnantól, hogy felmutatod, már békén hagynak.

CK: Gondolod, hogy a legalizáció Európában is a gyógyászati használat elterjedéséből nőhetne ki?

TC: Nem gondolom, hogy ez az egyetlen út. Személyes véleményem szerint minden kannabisz használat gyógyászati. Vedd csak a „rekreáció” szót, ami egy egészségügyi kifejezés. Ha például hazajössz a háborúból, akkor az orvos azt mondhatja, hogy R&R-re van szükséged, vagyis pihenésre és rekreációra (rest & recreation). A rekreáció tehát több mint egészségügyi kifejezés, egy terápiás módszer is. Az orvosok gyakran mondják, hogy „túl keményen dolgozol, menj el szórakozni egy kicsit és kapcsolj ki”. És épp ez az, amit a marihuána tesz. Emiatt sokan az alkoholhoz hasonlítják, pedig ha valami, a részegség az aztán nem rekreáció. Az alkohol borzasztó sofőrré és borzasztó férjjé tesz, tönkreteszi az egészséged. A marihuána ugyanakkor gyógyszer is, ami számos esetben jótékony hatású. Persze vannak emberek, többnyire fiatalok, akik mindenből túl sokat tolnak, láthatjuk őket mindenfelé. Ez nem a marihuána miatt van, bármi is kerüljön a kezükbe, abból túl sokat használnak.

CK: Ha már a gyógyászati használatról beszélgetünk, ismert, hogy két éve korai stádiumú prosztatarákkal diagnosztizáltak. A tumor a kannabiszolaj használatának következtében annyira visszahúzódott, hogy pár hónappal a bejelentést követően 99%-osan gyógyultnak nyilvánítottak, ami fantasztikus eredmény! Amint kézhez kaptad a diagnózist, eldöntötted, hogy a hagyományos kezelési formák helyett kannabisz olajjal fogod kúrálni magad?

TC: Nem egészen. Láttam egy videót Rick Simpsonnal, ami nagy hatással volt rám, szemléltette, hogyan gyógyítja meg az olaj a melanómát. Felkerestem egy orvost, de ő nem is hallott a kannabisz terápiáról, így sem javasolni, sem helyteleníteni nem tudta. Aztán amikor a CNN Newson bejelentettem, hogy kannabisszal fogom legyőzni a rákot, a média hirtelen rászállt az orvosomra, aki emiatt kénytelen volt alaposan elmélyedni a kannabisz rákellenes hatásairól szóló szakirodalomban. Az eredmények maximálisan meggyőzték és arra jutott, hogy esetemben – a prosztata elhelyezkedése miatt – a kannabiszolajjal töltött kúp lesz a legmegfelelőbb eszköz.

CK: Használod még az olajat megelőzésre vagy utókezelésre?

TC: Leginkább megelőzési célból használom, mert a marihuána megöli a ráksejteket. A ráksejtek mikroszkopikus méretűek, így sosem lehetsz biztos benne, hogy végleg eltűntek. Olyasmi ez, mint amikor berozsdásodik az autód. Sokáig fel sem tűnik, de amikor észreveszed az első jeleket, már régen késő. Úgyhogy a kannabisz olaj preventív használata a biztosíték az egészségemre. Erre szükség is van, hiszen ha a rák egy helyen már felbukkant a szervezetedben, akkor nagy az esélye, hogy máshol is megjelenjen.

CK: Hogyan képzelje el egy tapasztalt marihuána fogyasztó a kannabiszolaj hatását az első használat alkalmával? Hasonlóan intenzív, mint egy potensebb kannabiszos étel, vagy össze sem hasonlítható a kettő?

TC: Engem először teljesen kiütött. Két napon keresztül gyakorlatilag a mosdóba is vinni kellett.

CK: Annyira erős volt a high?

TC: Túlmutatott a high-on, sokkal inkább low-nak nevezném (nevet).

CK: És két-három nap elteltével jobban lettél?

TC: Igen, utána már rendben voltam. Arra jutottam, hogy ez az olaj kómába ejti a tested, amiben a tested önmagát gyógyítja meg. Mindent kikapcsol, úgyhogy a testedet nem éri szorongás, nyugtalanság, morális kétely, helyette arra próbál emlékezni, hogyan kell leülni és felállni. Mindent kizár és így meg tudja gyógyítani önmagát.

CK: Az elmúlt hónapokban mindenkinek bebizonyítottad, hogy a tested maradéktalan öngyógyítást végzett. Tévénézők milliói láthatták, ahogyan a Dancing With The Stars (Tánc a Sztárokkal) TV showban, a legidősebb indulóként tucatnyi tánccal nyűgözted le a zsűrit!

TC: Látod? Erről beszélek! És úgy táncoltam, mint a fiatal srácok! (nevet)

CK: Úgy tudom, hogy a show ideje alatt nem fogyasztottál kannabiszt. Miért döntöttél így?

TC: Mert meg akartam mutatni a világnak és leginkább a fiataloknak, hogy a fűre nem tudsz rászokni. Ha függővé válsz, akkor az egy pszichológiai addikció. Meg akartam mutatni, hogy ha szünetet akarsz tartani, bármikor megteheted. És időről-időre meg is kell tenned!

CK: Máskor is szoktál néhány hetes vagy hónapos szüneteket beiktatni?

TC: Persze, amikor úgy érzem, akkor abbahagyom egy időre. Amikor viszont újrakezdhetem, nem tétovázom. Miután befejeződött a táncos műsor, visszatértem a kannabiszhoz.

CK: Ha jól tudom saját kannabisz fajtáid is vannak. Nem rég harangoztad be például a ChongStar nevű fajtát. Te magad is nemesítesz vagy termesztesz?

TC: Én nem, de van egy profi termesztő barátom, aki régóta ismer, így az ízlésemnek megfelelően alakította ki ezt a Sativa-Indica hibridet. Most sem hibázott.

Megosztom...