Növényeink tápláléka

Első rész: Általános leírás

A megfelelő tápanyag kiválasztása nélkülözhetetlen, főként a hidroponikus termesztés során. Valójában, ha a vized alkalmas a hidróhoz, az alig tartalmaz ásványokat. Így nemcsak az a fontos, hogy a növényed tápláléka megbízható, tökéletesen oldódó és tiszta legyen, hanem minden részegységet is tartalmazzon, hogy a növényeidnek biztosíthasd a teljes étrendet, amire szükségük van.

Felesleges magyarázni, hogy ha jó eredményeket kívánsz elérni, a tápanyagok kezelése alapvető fontosságú a termőföldben történő termesztés során is. Ezenkívül azt is biztosra veheted, hogy ha az adott műtrágya megfelelően működik hidróval, az még jobb lesz termőföldben.

A tápanyag szerepe

A tápanyag alapmeghatározása szerint: olyan anyagok, melyek jellegzetes funkciója az élelem eljuttatása a növényekhez. Általában a tápanyagok folyadék vagy porózus formában léteznek, egy, kettő, három, vagy akár négy különböző részegységben is. A piacon tömegével elérhetők az ilyen szerek, és igen nehéz kiválasztani a növényeid számára leginkább megfelelőt.
Ahogy az embereknek, úgy a növényeknek is szükségük van élelemre. Fényből, levegőből, vízből merítenek ételt, és persze a tápanyagokból, melyeket a gyökérrendszerükön át szívnak fel. Csakúgy, mint az emberek, azonos alapelemekre támaszkodik fejlődésük és szaporodásuk. Tizenhat alapvető kémiai elem játszik szerepet a növények kiegyensúlyozott fejlődésében, melyek alapvetően ásványi és nem ásványi kategóriákba tartoznak (lásd: www.ncagr.com).
A három nem ásványi elem a hidrogén (H), az oxigén (O) és a szén (C). Ezeket a vízben és a levegőben találjuk. A fotoszintézis során a növények a napban rejlő energiát használják ahhoz, hogy a szén-dioxidot (CO2: szén és oxigén) és a vizet (H2O: hidrogén és oxigén) átalakítsák cukorrá és keményítővé – ezek a növényélelmiszerek.
Kültéri termesztés során ez a folyamat nemigen irányítható. De ha beltéri termesztő vagy, szabályozhatod a környezetet, és megfelelő világítást, légáramlást, valamint hőfokot biztosíthatsz a növényeid számára.
A növények az ételbevitelt fejlődésükhöz és szaporodásukhoz tizenhárom elemen keresztül érik el. Termőföldben történő termesztés során azok vízben oldódva, a gyökereken át jutnak el a növényhez, de nincs mindig belőlük megfelelő mennyiség a talajban, a vízben pedig alig néhány van jelen. Ezért van szükség az öntözőoldat tápanyagokkal történő kiegészítésére.

Az ásványok és feladatuk

Az ásványok két csoportba tartoznak: makro- és mikroelemek. A növények a makroelemekből táplálkoznak a legtöbbet, melyeknek két típusa létezik: elsődleges és másodlagos.
Az elsődleges, tehát fő tápanyagok a nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K), melyekből a növény sokat használ, ezért szükséges a folyamatos utánpótlásuk.
A másodlagos tápanyagok a kalcium (Ca), magnézium (Mg) és kén (S). Általában ezekből elegendő mennyiség található a termőtalajban, így a műtrágyázás nem szükséges, de a hidroponikus rendszerekben neked kell ezeket is adagolni.
A nyomelemek – bór (B), réz (Cu), vas (Fe), klór (Cl), mangán (Mn), molibdén (Mo), cink (Zn) – nélkülözhetetlenek a növény növekedéséhez, de csak kis mennyiség szükséges belőlük.
Annak érdekében, hogy megértsd, miképp növekszik a növényed, és kiválaszd a megfelelő tápanyagot, tudnod kell a különböző elemek szerepét és hatásait.

Az elsődleges makroelemek

Nitrogén (N): minden élő dolog alapeleme. Lényegében a növény felső részén – a szárakban és leveleken – hat. A nitrogén fontos eleme minden fehérjének, enzimnek, valamint a szintézishez és az energiaátadáshoz kapcsolódó anyagcsere-folyamatoknak. A fotoszintézisért felelős klorofill része. A nitrogén hozzájárul a növények gyors növekedéséhez, a mag- és gyümölcstermelés fokozódásához.
Foszfor (P): mint a nitrogén, szintén elemi része a fotoszintézis folyamatának. Az olajok, cukrok és keményítők keletkezésében működik közre. Lehetővé teszi a napenergia kémiai energiává történő átalakítását, a növény megfelelő fejlődését és a stresszel szembeni ellenállást. Szintén segíti a gyors növekedést, valamint ösztönzi a virágzást és a gyökérképződést.
Kálium (K): káliumot a növények nagyobb mennyiségben szívnak magukba, mint bármilyen más ásványi elemet, kivéve a nitrogént és némely esetben a kalciumot. Segíti a fehérjeépítést, fotoszintézist, javítja a termés minőségét, és csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét.

A másodlagos makroelemek

Kalcium (Ca): nélkülözhetetlen elem a növény sejtfalának szerkezetében. Segít a többi elem szabályos szállításában és azok megtartásában, továbbá  a növény megerősítésében. Úgy vélik, a kalcium közömbösíti az alkáli sók és szerves savak hatásait.
Magnézium (Mg): minden zöld növényben a klorofill része, és nélkülözhetetlen a fotoszintézishez. Szintén segít aktiválni számos, növekedéshez szükséges növényi enzimet.
Kén (S): fehérjetermeléshez nélkülözhetetlen. Elősegíti a vitaminok és enzimek fejlődését, támogatja a klorofill formálódását, javítja a gyökérképződést és az alacsony hőmérséklettel szembeni ellenálló képességet.

A nyomelemek

Bór (B): a szénhidrátok és cukrok termelését segíti, továbbá nélkülözhetetlen a magtermeléshez.
Réz (Cu): szükséges a reproduktív növekedéshez. Hozzájárul a gyökér anyagcseréjéhez, és segít a fehérjék hasznosításában.
Klór (Cl): segíti a növény anyagcseréjét.
Vas (Fe): a klorofill képződéséhez nélkülözhetetlen.
Mangán (Mn): együttműködik a szénhidrátok lebontásában és a nitrogén anyagcseréjéhez kapcsolódó enzimrendszerekkel.
Molibdén (Mo): segíti a növényt a nitrogén hasznosításában.
Cink (Zn): a szénhidrátok átalakulásához feltétlenül kell. Szabályozza a cukrok felhasználását, valamint a növény növekedését.
A fent felsorolt elemek nélkülözhetetlen összetevői egy növény egészséges étrendjének. Annak érdekében, hogy a tápanyag jó minőségű legyen, e tizenhárom alapelemet tartalmaznia kell. A jobb minőségű tápoldatok ennél több összetevőt is tartalmaznak, mivel olyan elemeket is hozzáadnak (sokat csak nagyon kis mennyiségben), melyek szintén fontosak, bár nem nélkülözhetetlenek, de megkülönböztethetők.
Nem minden növénynek van szüksége ugyanarra a táplálékmennyiségre vagy kombinációra. Ezért fontos a táplálást az adott növény termesztése során a fajtához igazítani. Általában a tápoldatok címkéin érthetően feltüntetik a használati utasításokat, vagy a gyártónál is lehet telefonon érdeklődni, szívesen segítségedre lesznek.

A megfelelő táplálék kiválasztása

Szűk piaci szegmenshez tartozunk, ahol az ügyfelek kevésbé vagy egyáltalán nem rendelkeznek információval, és amiben sajnos a marketing meghatározó tényező. A polcokon lévő végtelenül sok márka közül nem könnyű kiválasztani azt, amire igazán szükségünk van.
Amint azt már említettük, a tápanyagok három fontos sóból készülnek: nitrogén, foszfor és kálium. Ezekhez adják hozzá a másodlagos tápanyagokat és a nyomelemeket. Könnyűnek tűnhet az elkészítésük, ami igaz, hisz egészen egyszerű recepteket is találhatunk könyvekben és az interneten. De messzemenően nem minden tápanyag egyforma. Egy igazán jó növénytápanyaghoz több kell, mint egy keverőgép és egy recept. Kutatásra, fejlesztésre és erre szakosodott vegyészekre van szükség. Számos gyártó a legfontosabb elemekből kever össze egy egyszerű receptet, és csak néhányat adagol a másodlagos tápanyagokból és nyomelemekből. Az is előfordul, hogy a profitnövelés érdekében létrehoznak egy mikrotápanyag-mixet, melyben lecserélik az igazán hasznos kelátokat olcsóbb szulfátokra.
Legyen por vagy folyadék formájú, talajhoz vagy hidróhoz, az igazán jó tápanyagot a benne lévő ásványi anyagok mennyiségéről és minőségéről, de főleg azok arányairól ismerhetjük fel. Itt lép be a képbe a jó receptúra, és tulajdonképpen ez az, amire igazán szükségünk van. De hogyan ismerhetjük fel a leginkább megfelelő tápanyag-kombinációt a műtrágya kiválasztásakor?
Megértem a vevő aggodalmát, legyen szó a forgalmazóról, aki az ügyfelei számára keresi a termékeket, vagy a kertészről, aki próbálja elemezni a számtalan reklámozott terméket. Tényleg sok tápanyag létezik, és mindennap újabbal állnak elő. Amint azt már említettük, többnyire por vagy folyadék formájában elérhetők, egy, kettő, három vagy négy részegységben. Némelyik kifejezetten talajhoz, kókuszhoz, hidróhoz lett létrehozva, mások bármilyen szubsztrátumhoz alkalmazkodók. Van, aki olyan értékesítési trükkel áll elő, hogy egy kifejezett típushoz kínál tápoldatot, és ott vannak még a különböző boosterek (serkentők), az aktivátorok, a hormonok stb.
Cikksorozatunk további részében bemutatjuk a különböző lépéseket a megfelelő tápanyag kiválasztásához, amely örömet okoz a növényeidnek, és egyben a befektetésed legnagyobb hozamát adja.

Megosztom...