Oktatási célú droghasználat

Több mint egy éve indította el YouTube-csatornáját a holland Drugslab, aminek videóin három fiatal különböző drogokat próbál ki tájékoztató és ártalomcsökkentő célzattal. Miközben egyre többen támadják a csatornát, a YouTube és a műsort támogató Holland Tudományos és Oktatási Minisztérium kitart mellette.

A hetente frissülő csatornán egy lány és két srác próbál ki újabb szereket a látogatók kívánságai szerint. A teljesség igénye nélkül a listán már szerepelt a kokain, az MDMA, a kannabiszolaj, a salvia, a ketamin és még számtalan legális és nem legális szer.  Egy-egy videón általában ketten szerepelnek, és a kipróbálás előtt beszélnek az adott drog tulajdonságairól, a javasolt dózisokról és fogyasztási formákról, illetve a megfelelő és a kerülendő gyakorlatokról. Ezt követően egyikük fogyaszt a szerből, és a hatás alatt élőben számol be az élményeiről a társának és a nézőknek, miközben a háta mögötti kivetítőn nézhetjük a testhőmérsékletét és a pulzusát. Talán emlékszünk még a Facebook, a Twitter és a Google fűhasználattal kapcsolatos öncenzúra gyakorlatára (CK magazin 2016/5 – Blokkolt tartalmak), amiben sokszor indokolatlan esetekben is blokkolták a tartalmakat. Nos, a YouTube más logikát követ, és megvédte a Drugslab csatornát. A videomegosztó oldal úgy nyilatkozott, hogy „büszke rá, hogy az emberek változatos dolgokról találnak videókat”, és úgy véli, hogy a Drugslab „egyértelmű oktatási értékkel” bír.

A műsor készítői azt vallják, hogy a világ minden pontján használnak drogokat, ezért hasznos egy olyan felület, ahonnan szórakoztató és informatív formában megismerhetik a biztonságos droghasználat módjait és az adott szerek fogyasztásának tényleges kockázatait. Senkit nem szeretnének droghasználatra buzdítani, de felvértezik őket információval arra az esetre, ha valamelyik szer kipróbálása mellett döntenének. Természetesen más vélemények is megfogalmazódtak a műsor kapcsán. Egy brit nagymama például elítélően nyilatkozott a Drugslabről, miután a 16 éves unokája egy kokain-ecstasy-LSD koktél miatt lelte halálát. A Drugslab persze sosem ajánlja a szerek keverését, a nagymama mégis úgy véli, hogy a csatorna felmagasztalja a drogélményeket, ami a tinédzserek esetében bátorítóan hathat. Ilyenkor persze csak az érem egyik oldalát látjuk. Annak ugyanis sohasem lesz hírértéke, ha valaki az ártalomcsökkentő tanácsokat követve a veszélyeket minimalizálva használ drogokat. Márpedig a nézők többsége valószínűleg erről tudna beszámolni, amit a YouTube is helyesen felismert.

Megosztom...