Öngyógyszerezés kemoterápia helyett

Tünet- és fájdalommentesen, kannabisszal

Egy tavaly nyílt bécsi grow-shop azzal hívta fel magára a termesztők és a mi figyelmünket is, hogy hirdetéseiben, kommunikációjában a kezdetektől kiemelt figyelmet fordít a gyógyászati kannabisz páciensekre. A szavak persze csak szavak, de aztán a dolgok kezdtek testet ölteni. Figyeltük, ahogy kialakul az új bolt vevőköre, és kisvártatva egyre több gyógyászati kannabisz páciensbe botlottunk. Egyikük, Ferdinand hosszabban is mesélt kálváriájáról, és hogy miért épp a Future-Grow-ban beszélgettünk, az is kiderül.

A történet majd egy évtizedre nyúlik vissza, akkoriban még a kender fogyasztása is teljesen illegális volt Ausztriában. Ferdinand akkoriban más szereket is kipróbált, például a heroint, amivel 2005-ben teljesen felhagyott. „Ez csak hosszú metadonos kezeléssel sikerült, ma már azt mondom, szerencsére. Csak állandó orvosi ellenőrzés mellett volt lehetséges, melynek során folyton problémáim adódtak. A fogaim nagyon rosszul álltak, majd lazulni, később hullani kezdtek. Végül a fogorvosok daganatra kezdtek gyanakodni, és kiderült, hogy mindez valóban egy tumor következménye. Végül 2006-ban megoperáltak, anélkül, hogy más kezeléssel próbálkoztak volna. Eltávolították a tumort, ami két hónap múlva megint ott volt. Újabb operáció következett, de a tumor újra megjelent.”

Az orvosok a műtétek mellett kemoterápiát javasoltak. „A kannabisz természetesen szóba sem került. Pedig nekem akkor már volt személyes tapasztalatom. Még opiátfüggőként észrevettem, hogy folyékony kannabiszkivonattal együtt sokkal kevesebb morfiumra van szükségem. Ráadásul alig ettem, mert a morfiumtól teljesen elmegy az étvágyad. A kannabisz párhuzamos fogyasztása ezen is segített.”

Ma már anorexiában (kóros soványságban) szenvedő betegeket is kezelnek kannabisszal, ami teljesen elfogadott része a medicinának Kanadában, Izraelben vagy Csehországban. A kannabisz Ferdinand esetében is csökkentette a használt morfium mennyiségét, és megszüntette az étvágytalanságot. Ő azonban nem tudott róla, hogy időközben öngyógyszerezővé vált, és a kannabiszt tulajdonképpen ártalomcsökkentésre használja.

Ez csak sok évvel később tudatosult benne, amikor a második műtét után beszélt a kórház egyik főorvosával. Megkérdeztem, miért kell rögtön operálniuk. A ráknak oka van, azt kéne megtalálni, és a további operációkat nem hagyta jóvá, vállalva az ezzel járó kockázatot – meséli. A neurológiáról a főorvos, nem hivatalosan, 2006-ban végül azt javasolta, keressen meg egy bécsi dokit, a neve dr. Kurt Blaas, menjen el hozzá. „2006-ban dr. Blaas volt az egyetlen Ausztriában, aki a kannabiszt terápiás céllal alkalmazta. Ma már legalább tíz orvos felírja, de akkoriban ő volt az egyetlen, és nekem szükségem volt rá. Abban maradtunk, hogy megpróbáljuk a Dronabinolt, de egy doboz, 20 kapszula, 270 euróba került, amit nem tudtam megfizetni. Úgyhogy kértem egy receptet, arra az esetre, ha bármilyen okból vérmintát vesznek, legyen magyarázata, miért magas a vérem THC-szintje, és azóta csak kannabiszt használok.”

Azzal, hogy 2006-ban elkezdte, először „orvosi felügyelettel”, majd önállóan a kannabiszterápiát – amit azóta is folytat –, a daganat nem újult ki, és ő néhány év alatt tünetmentessé vált. Ennél azonban állítása szerint sokkal több is történt. „Akkoriban tanulmányoztam az elérhető irodalmat és a lehetőségeimet. Az egész életem és a szemléletem megváltozott. A bevásárlástól a táplálkozáson át a közlekedésig, minden. Ma már csak itt a közelben termesztett dolgokat vásárolok, és én, aki a városból, az autók világából jövök, kezdtem észrevenni a természetet. Teljesen máshogy gondolkodom, mióta elkezdtem részben magam termeszteni azokat a növényeket, amiket fogyasztok, vagy legalább ismerem azokat, akik megtermesztik, legyen szó kannabiszról vagy sárgarépáról.”

Mielőtt azonban bárki azt gondolná, hogy ez milyen nagyszerű, és hogy eszerint mindenkinek ajánlott az önellátás, kiderült, hogy még a betegsége kezelésére sem termeszthet legálisan. „2006 óta termesztek kendert. Először 2010-ben volt nálam a rendőrség, mert valaki felhívta őket, ahelyett, hogy inkább becsöngetett és kérdezett volna. Persze rögtön meg is találták az erkélyemen a négy kis növényt. Én pedig beszéltem velük, elmondtam a történetemet, megmutattam a morfiumrecepteket, amire még a rendőr is azt mondta, hogy szerinte is inkább használjam a kannabiszt az erkélyről. Korábban már volt olyan tapasztalatom, hogy a hatóság nem tekintette gyógyszernek a kendert. Tudatában vagyok annak, hogy ez így nem legális. De nem volt soha rendőrségi vagy bírósági ügyem ebből. Persze akkor mindent lefényképeztek és elvittek. Megadtam nekik minden segítséget, amit kértek, a telefonszámom, az internetes felhasználói adataimat (úgyis megtudják, ha akarják). De én ezt így akartam, hogy lássák, nyílt lapokkal játszom. Mindenben partner tudok lenni, csak abban nem, hogy kannabisz helyett kemoterápiát válasszak, és műtétekre járkáljak. Más célra nagyon régóta már nem használok semmilyen drogot.”

Ferdinanddal együtt sokan küzdenek persze azért, hogy a helyzet változzon, és sokat tehetnek az olyan betegek, akik nem hajlandók akármit feltétel nélkül elfogadni, csak azért, mert egy kórházban hangzik el. Ha valóban arra használják a kannabiszt, mint állítják, tettüknek nincs káros hatása sem rájuk, sem pedig környezetükre nézve. Márpedig ha valaki senkinek nem okoz kárt, ugyan ki és miért vonhatná felelősségre? Amikor az általa preferált fajtákról kezdtünk beszélgetni, kiderült, hogy nemcsak a termesztett fajták, de a fogyasztási módok tekintetében is nagy tapasztalattal bíró pácienssel ülünk szemben. „A kannabisz fajtáiról és a termesztési eljárásairól órákig tudnék mesélni. Minél régebb óta termeszted, annál többet tudsz meg róla, és annál érdekesebb, minél több részletre nyílik ki a szemed. De hát ez szinte mindennel így van. Sok különböző fenotípust és fajtát kipróbáltam már az évek során, jelenleg MK Ultra, illetve NG 13, OG Kush fajtákat termesztek, mindkettőt fájdalomcsillapításra használom. Egy nm-es termesztősátram van, 4-6 növénnyel, természetesen magról. Két termésem van egy évben, kb. 80-250 gramm növényenként, ami fedezi a szükségleteimet.”

A fogyasztási módok tekintetében a gyógyászati páciensek nem preferálják a füstölést, az sokkal inkább a rekreációs fogyasztók terepe. Egyes betegségtípusok hatékony kezelésére olyan mennyiségre is szükség lehet naponta (akár 15-20 gramm), amit füstölve nem is lehet elfogyasztani. A medikálpáciensek többsége élelmiszerben, inhalátor segítségével vagy kivonatok formájában juttatja szervezetébe a hatóanyagokat. „Nagyon különböző módokon lehet a kannabiszt beszedni. Számomra a kivonatok váltak be legjobban, amiket én magam készítek. A virágzatot kis mennyiségű, 96%-os alkoholban négy hétig áztatom, majd a kivonatot bármilyen italba csepegtetve fogyasztom. Ennek több előnye is van, például nem feltűnő, és mindenhol használható. Otthon vaporizert is használok, ám amikor úton vagyok, nem tudok inhalálni. A párásítók használata nehézkes, de a cseppeké kényelmes. A másik fontos kérdés az adagolás. A kivonatot azonos erősségűre tudom készíteni, és csepegtetéssel az adagolást is pontosan be tudom állítani. Napi tíz csepp, bárhol megoldható, csak egy pohár víz kell hozzá.”

Ferdinand Bécsben él, egyedül, családja megszokta és elfogadta öngyógyszerező életmódját, ahogy fogalmaz, ők látják a javulást. „A vérben mindig megmaradnak a rákos sejtek, még operáció után is. Nem mindegy persze, hol van a daganat, de a kannabisz jó eséllyel segít. 2006 és 2008 közt félévente ellenőriztettem a véremet, és mindig volt gyulladás, pedig akkor már elkezdtem a kenderterápiát. Először 2009-ben voltam teljesen gyulladásmentes. Csak két kemoterápiám volt, amikor megműtöttek, aztán leállítottam. Így maradt még némi hajam, viszont a végére teljesen kikészültem. Nem tudom százszázalékosan kijelenteni, hogy a gyulladásmentesség csak a kendernek köszönhető, de biztos, hogy szerepe van benne.”

A gyógyászati páciensek számára nemcsak a fajták kannabinoid összetétele, hanem az állandó minőség és – mivel nem füstölik a kannabiszt, amitől a gombák, baktériumok elpusztulnak – a szennyeződésmentesség is nagyon fontos. Ezt a termesztési körülmények minél precízebb beállításával lehet elérni – magyarázza Ferdinand. „Romant, a bolt tulajdonosát már korábbról ismertem, tudtam, hogy ő is gyógyászati páciens, így pontosan tudja, mekkora jelentőségű számomra az állandó minőség. Amikor megnyitotta az üzletét, nem is gondolkodtam, egyértelműnek tűnt, hogy ezután itt vegyem a magokat, tápokat, egyéb eszközöket. Mint gyógyászati páciensnek 20% kedvezményt is adnak. Itt nem kapható minden márka, nincsenek tömegtermékek, de ami van, sokkal speciálisabb, nagy figyelemmel kiválasztott. A szakértelem igen hangsúlyos szempont. Ha lenne rá lehetőség, akár dolgozni is szívesen idejönnék.”

Megosztom...