Őrizd meg az egészséged!

6+1 tipp a fogyasztással járó kockázatok csökkentésére

Bár sokan hangoztatják, hogy a kannabisz ártalmatlan növény és a fogyasztásába még nem halt bele senki, ez nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelen lenne. A kockázatok tagadása helyett érdemes végiggondolni, hogy miként óvhatod meg a testi és mentális egészséged a használat mellett. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány tippet.

Hagyjuk most egy kicsit figyelmen kívül a fűhasználat jogi következményeit és tekintsünk a fogyasztására az egészségünk felől. Abban alighanem nincs vita, hogy miként a gyógyszereknek, úgy a kannabisz használatának is lehetnek nem kívánt mellékhatásai. Némi odafigyeléssel azonban ezek megelőzhetők vagy jól kezelhetők, de kellő elővigyázatossággal még egy kialakulófélben lévő problémás használat is jól azonosítható. Az alábbi tanácsok segíthetnek biztonságosabbá tenni a használatot.

  1. Védd a tüdőd

Jó ötven évvel a hippi mozgalom után már egyáltalán nem szükségszerű a kannabiszt dohánnyal keverve fogyasztani, de még csak elfüstölni sem. Ha mégis ragaszkodsz az elszíváshoz, akkor vedd figyelembe az alábbi szempontokat.

Ne szívd mélyre és ne tartsd lenn sokáig a füstöt! Ettől ugyanis nem lesz erősebb a hatás, a tüdődben viszont több káros anyag rakódhat le. A kannabinoidok jórészt a felső légútból szívódnak fel, így szükségtelen mélyre szívni a tüdőbe. A pipát, bongot és az egyéb füstöléshez használatos segédeszközöket tartsd tisztán, ezzel is megelőzve az illetéktelen vegyületek letüdőzését. És leginkább: fontold meg a füst- és dohánymentes alternatívákat, például a vaporizerek vagy a kannabinoidokkal készített ételek fogyasztását.

  1. Ne vezess hatás alatt

Ha nem hotboxnak használtad az autót, akkor gyakorlott szmókerként könnyen átverhető az igazoltató rendőr az alkoholszondájával együtt, ám ez közel sem jelenti azt, hogy a kannabisz hatása alatti járművezetés biztonságos lenne. Hiába az évek, meg a rutin, befolyásoltság alatt romlik a reakcióidő és előfordulhat, hogy egy tiszta fejjel megelőzhető balesetet így pont nem sikerül elkerülni. Ráadásul balesetokozás esetén számíthatsz vizelet- és vérvizsgálatra, ezzel együtt pedig a jogosítványod bevonására, hogy a sérülések okozásáról ne is beszéljünk.

  1. Kerüld a napi használatot

Ha nem olyan betegségtünetek miatt használod a kannabiszt, amelyek állandó kezelést igényelnek, akkor iktass be heti több nap szünetet és lehetőleg tiszta heteket is, hogy elkerüld a hozzászokást. Bár a fűről lejönni nem a világ vége, egy rácsúszás után már nem biztos, hogy képes leszel újra az alkalmi használatra. Ráadásul a függőség kialakulásával nemcsak a korábbi varázs tűnik el, hanem egy-egy aktív nap kimaradásakor megjelenik a kattogás, az álmatlan éjszakák, az izzadás és egyéb olyan tünetek, amik senkinek nem hiányoznak. Fokozottan igaz ez abban a korban, amikor az agy még nem érte el a végleges fejlettségét, tehát nagyjából húsz éves kor alatt…

  1. Várd meg a felnőttkort

…sőt, tinédzserkorban a legjobb úgy általában hanyagolni a tudatmódosítók használatát, mert bezavarhat a kognitív fejlődésbe. Ezt persze nehéz megfogadni, főleg abban a korban, amikor az ember éhezik az új élményekre és az agy jutalomközpontja kiadós dopaminfröccsel díjazza a sikeres próbálkozásokat. A szakemberek ezért arra bíztatják a kockázatvállaló ifjúságot, hogy a lehetőleg tolják ki az ismerkedés időpontját és maximum csak alkalmilag flörtöljenek a kannabisszal, hogy elkerülhető legyen a problémás használat.

  1. Őrizd meg a motivációid

Néha csak visszatekintve tűnik fel, hogy az elmúlt években mennyi mindent megtehettél volna, de te mindig a könnyebb ellenállás irányába mentél. Ne ess ebbe a hibába és mindig motiváltan tekints előre! Tűzz ki magadnak elérendő célokat és törekedj a megvalósításukra. Ha azon kapod magad, hogy régóta egy helyben állsz és önigazolásokkal magyarázod, miért nem lépsz egyről a kettőre, akkor tarts egy hosszabb kihagyást és vizsgáld meg a céljaid és az elérésük érdekében tett lépéseid tiszta fejjel.

  1. Csak biztos forrásból

Ez az, ami az illegális fűpiac esetén a legnehezebben kivitelezhető. Mert mégis hogyan jusson az ember ellenőrzött minőségű, penész-, szennyeződés- és vegyszermentes virágzathoz, ha nem szeretne kertészkedni a társasházban? Ezen a ponton nem is tudunk valós tippet nyújtani, csak annyit, hogy ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy az országodban legálisan elérhető az ellenőrzött minőségű kannabisz, akkor az egészséged érdekében ezt az opciót válaszd. Ha legális boltok nem is üzemelnek a lakóhelyeden, de működnek olyan ártalomcsökkentő szervezetek, akik az egyes mintákon labortesztet végeznek, akkor érdemes lehet egyszer rászánnod annyit, hogy a rendszeres forrásod minőségét ellenőrizd.

6 + 1. Figyelj a környezetedben élők egészségére is

Ha már a saját egészségedről és biztonságodról gondoskodtál, akkor légy figyelemmel a kannabiszt használó barátaid, rokonaid, ismerőseid irányába is, hiszen nekik is adódhatnak nehézségeik. Bár segíteni rendszerint csak azokon lehet, akik önmaguk is szeretnének változtatni, néhány tipp megosztásával vagy pusztán az értő figyelemmel is hasznukra lehetsz.

Megosztom...