Polak 70

„A kannabisz több mint 30 éve szabadon hozzáférhető Hollandiában. Ez idő alatt a fogyasztás szintje mindvégig az európai átlag környékén mozgott. Szerintem ez világosan bizonyítja, hogy a kannabisz tiltása nem szükséges. Ha a felnőttek szabadon használhatják, és a fogyasztásuk az átlag körüli, akkor mi szükség van a tilalomra? Ez a kérdésem évek óta! És erre nincs válasza!”

A fenti kérdést többször szegezte már a UNOCD (az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala) elnökének Frederik „Freek” Polak holland pszichiáter, kritizálva a hivatal drogpolitikáját és vezetőjének passzivitását. Hetvenedik születésnapja alkalmából egy portréval tisztelgünk korunk egyik legjelentősebb drogpolitikusa előtt.

Egyik nap a Facebookot megnyitva felugrott a kis ajándékdoboz – Frederik Polak ma 70 éves! Sietve jó egészséget kívántam neki a szerkesztőség nevében, amire azt válaszolta, hogy elég egészségesnek és erősnek érzi magát, hogy tovább harcoljon a drogtilalom ellen. Elszántságát és fittségét bizonyítandó nem sokkal később felkerült róla egy fotó, ahol egy füstölgő, méretes bong csövére tapad, úgyhogy be kellett látnom, hogy még mindig tud élni az öreg. Régi bölcsesség, hogy vagy szívsz, vagy aktivistaként működsz, a kettőt keverve ugyanis sokak szemében csak a saját fogyasztásodat akarod igazolni, és még bajba is kerülhetsz. Nos, ez a dilemma Hollandiában nagyon régóta nem létezik, hiszen a hatalom lehetőséget nyújt minden felnőtt embernek, hogy a kannabiszfogyasztás mellett döntsön. Hollandiában élve a napnál is világosabb, hogy a szabad választás lehetősége még nem terel senkit a füvezés irányába, ezért a pszichiáter végzettségű Polak már a hetvenes évek óta hangoztatja, hogy a kulturált marihuánafogyasztással nincs semmi probléma, a kenderkedvelőket üldöző törvényekkel viszont annál inkább!


A Holland Drogpolitikai Alapítványban betöltött szerepét és a coffeeshop-rendszer kialakítását követően figyelme mindinkább a globális törvények felé irányult. Előbb tagja, majd 2010-ben elnöke lett a belgiumi központú Európai Koalíció az Igazságos és Hatékony Drogpolitikáért (ENCOD) nevű civil ernyőszervezetnek, mely közel 150 civil mozgalmat tömörít a világ minden tájáról. Nemzetközileg 2008-ban vált ismertté, amikor a TASZ videóra vette szóváltását az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatal (UNOCD) akkori vezetőjével, Antonio Maria Costával. A szervezet éves kábítószerügyi konferenciáján Polak arról bátorkodott érdeklődni, hogy ha valóban a tilalom a drogfogyasztás visszaszorításának egyetlen útja, akkor miért nincs több fogyasztó Hollandiában, mint a környező országokban? A váratlanul lefegyverzett Costa úgy bánt a kérdezővel, mint egy rendbontóval: válaszadás helyett egész egyszerűen elhallgattatta a holland pszichiáter mikrofonját. A video hamar bejárta a világot. A drogpolitika millió dolláros kérdésévé vált dilemmát azóta újságírók és aktivisták is nekiszegezték az ENSZ kábítószerügyi vezetésének, saját kormányuknak vagy országuk szakvezetésének, de tényszerű választ még mindig nem sikerült adnia senkinek – talán nem véletlenül. Costa azóta már nyugdíjba vonult, helyét az orosz Jurij Fedotov vette át, de Polak továbbra is bosszantó darázsként csipkedi az Egyesült Nemzetek képviselőit, hátha felébrednek a drogmentes utópiák álomvilágából. Fáradozásait idén áprilisban a legnevesebb kenderkultúra lap is elismerte: a drogpolitika reformja mellett évtizedek óta képviselt, következetes kiállásáért kiérdemelte a Cannabis Culture 2012 Awardot, amit a világ jelenleg legnagyobb kendermúzeumának megnyitása alkalmából rendezett fogadáson, a barcelonai Hemp Museum Galleryben vehetett át. További jó egészséget és sikeres drogpolitikai munkát, Mr. Polak!

Megosztom...