Portugál export

Az orvosok támogatják a gyógyászati kannabiszt

Portugáliát a világ a progresszív drogpolitikájáról ismeri, ám a kannabisz szabályozásának tekintetében még bőven lemaradt a szomszédos Spanyolországtól. Az orvosi kannabisz engedélyezésével Portugália ismét a tudományos eredményekhez igazíthatja drogügyi megközelítését.

Január első felében az ország egy befolyásos orvosi egyesülete a marihuána alapú gyógyszerek legalizálását indítványozta. Ezzel egy időben, a felhívás napján a portugál parlament épp egy ehhez kapcsolódó ügyön dolgozott: azt a törvényjavaslatot kezdte el megvitatni, amely lehetővé tenné a kannabiszra jogosult pácienseknek az otthoni termesztést. A fejlemények nem a semmiből bukkantak elő. A portugál gyógyászati kannabisznak már az elmúlt években elkezdtek megágyazni az országban. A legnagyobb előrelépést a kanadai óriásvállalat, a Tilray nevű marihuána-előállító cég tavaly szeptemberi bejelentése hozta, amiben 20 millió eurós befektetésről számolt be. A cég ekkorra már megkapta a szükséges szövetségi engedélyeket a kannabiszmagok és -klónok importálásához, illetve a növények előállításához. A terv nem más, mint jó minőségű virágzat exportálása azokba az európai országokba, ahol receptre felírható a kannabisz. Érdekes módon az intézkedések terén nincs összhang az orvosok és a parlament elé került törvényjavaslat között.

Miguel Guimaraes, a bejelentést tevő orvosi szövetség vezetője elmondta, hogy támogatja a tudományos bizonyítékokon alapuló, kannabisz alapú gyógyszerek legalizálását, de bírálta a törvénytervezet azon részét, amely lehetővé tenné a növény otthoni termesztését. A törvényjavaslatot jegyző Baloldali Blokk párt beleegyezett abba, hogy megváltoztassa az otthoni termesztéssel foglalkozó tervezetet. Magyarázatuk szerint készen állnak arra, hogy eleget tegyenek „olyan működőképes változtatásoknak, amelyek a betegek javát szolgálják”. Pedig az út nem biztos, hogy gyümölcsöző, hiszen az orvosok egyelőre maradnának a gyógyszeripari termékeknél. Guimaraes szerint „a parlamenti törvényjavaslatoknak tudományos bizonyítékokat kell követniük, és ebben a szakaszban korlátozniuk kell magukat a gyógyszerekre, a kutatott formulákra”. Hozzátette azt is, hogy Portugáliának további klinikai vizsgálatokat kell folytatnia az elfüstölve vagy párologtatva használt kannabiszról. Ezek alapján kicsit úgy tűnik, mintha a gyógyszerlobby és a kannabisztermelő mamutcég küzdelme folyna a portugál törvényi környezet alakításáért. Azt azonban Guimaraes is elismerte, hogy a gyógyászati célra engedélyezett kannabiszültetvények kiváló lehetőséget nyújtanak a klinikai vizsgálatokra, ezért lehet bízni abban, hogy a kannabisz természetes formában is elérhető lesz a betegek számára. A Tilray mindenesetre akkor is marad Portugáliában, ha a portugál betegek nem juthatnak kannabiszhoz, hiszen a termesztéshez szükséges engedélyeket már megszerezte. A cég novemberben hozta be az első palántákat, már meg is kezdődött a termesztésük, elsősorban a  német piacra célozva. Brendan Kennedy vezérigazgató évente 30-40 milliárd euróra becsüli az EU potenciális piacát, ami 10 millió beteget szolgál ki.

A Tilray Portugália kedvező éghajlatával is magyarázta a befektetését. A rengeteg napsütötte órával bíró, enyhe telű, meleg nyarú, mérsékelt szubtrópusi éghajlat Kaliforniáéhoz hasonlítható, ideális a kannabisz termesztésére. Kevésbé ismert, hogy 2015-ben az akkori igazságügyi miniszter, Paula Teixeira da Cruz meghirdette a spanyoloktól ismert kannabisz social klub rendszer átültetését Portugáliába, amivel a termesztőközösségek gyógyá-szati és rekreációs célból is termeszthetnének maguknak kannabiszt. Teixeira da Cruz azóta elhagyta hivatalát, és egyelőre nem látszik, hogy az otthoni vagy a társas termesztés szabadidős célra is lehetővé válna az elkövetkező években.

Megosztom...