Quo vadis, Christiania?

Az egykor hippikommunaként indult koppenhágai Christiania 45 éves története során számos razziát elszenvedett a nyílt marihuána- és hasisárusítás miatt, de a legutóbbi rendőri akció nagyban eltért a korábbi attakoktól. Arra legalább jó alkalmat nyújtott, hogy magasabb szinteken is kifejezzék ellenérzésüket az állami hozzáállással kapcsolatban. 

Koppenhága turizmusa sokat köszönhet Christiania városrészének, ahol mindössze 900 bejelentett lakos él, de évente körülbelül félmillió turista fordul meg. Nem kétséges, hogy jelentős részüket a nyitott fűpiac vonzza, ám az állam nem hajlandó megadóztatni a kenderárusítást, inkább néhány látványos akcióval mutatja ki nemtetszését. A 2000-es évek óta egyre gyakoribbá váltak a városrészben a razziák, aminek legkézzelfoghatóbb eredménye az egyéb városrészekben megugrott hasiskereskedelem. A lakosság többsége szíve szerint legalizációval vetne véget a macska-egér harcnak, aminek nyomán Koppenhága vezetése már a kísérleti coffeeshopok létesítését is belengette. Az ötletet azonban megtorpedózta az igazságügyi minisztérium, így jobb híján maradt a hippikolónia végeláthatatlan vegzálása. A rendőrség mostanra szeretne egyszer s mindenkorra pontot tenni az ügy végére, ezért idén új fokozatba kapcsolt. Június 17-én közel száz rendőr ütött rajta a christianiai fűpiac 37 bódéján. Az akció eredményeként 17 embert letartóztattak, és körülbelül 10 kg kannabiszt foglaltak le. Az eddigi akciók mindig ugyanúgy végződtek: a vásárlók ideiglenesen a város más részein szerezték be a füvet a feketepiacról, majd a vihar elültével az árusok visszatértek a Pusher Street bódéi mögé, és lassan a fogyasztók is visszataláltak hozzájuk. A mostani akció a kiterjedtsége mellett abban is különbözött a korábbiaktól, hogy a rendőrség kifejezetten agresszívan viselkedett, esetenként még a bámészkodókra is mért pár ütést. Aki nem hiszi,keressen rá a YouTube-on!

Az ügy azonban magát a dán bűnüldözést is megosztja, aminek magas szintű szereplői is felszólaltak. Koppenhága egyik legismertebb államügyésze például úgy fogalmazott: „Személyes meggyőződésem, hogy legalizálnunk kellene a kannabisz árusítását, mert ezt a harcot nem nyerhetjük meg. Annyi éve próbálkozunk, és semmire sem jutottunk.” Koppenhága korábbi főfelügyelője szerint a marihuánapiacból befolyó pénz rossz kezekbe kerül, és sokkal okosabb lenne hasznosítani. Egy korábbi államügyész úgy véli, hogy a tilalompártiak nem hajlandók látni a valóságot. Azzal érvel, hogy még ha Christianiát sikerülne is megtisztítani, másnap új helyeken kezdődne meg az árusítás, így ez egy reménytelen stratégia. A józan érvek azonban nem arról híresek, hogy hangoztatásukkal meg lehet győzni a tiltáspárti politikusokat. A dán egészségügyi miniszter máris lelombozta azokat, akik a nyilatkozatok alapján pozitív reményeket táplálnának. Kijelentette ugyanis, hogy a kormány nem tervezi a kannabisz legalizációját. A brutális akciót látva persze ez annyira nem is meglepő. Az értelmetlen harc tehát tovább folytatódik.

Megosztom...