Reggae Camp Reloaded

Mert Jamaica néha a hatvaniaké

Zenefüggőnek lenni szerencsére elfogadott létállapot. Az elmúlt két év, nekünk hosszúnak tűnő hallgatása után örömmel láttuk a facebookon a Reggae Camp 2013 plakátját, és hogy Bodnár Tibit a kudarcok sem tudták leszoktatni a reggaefüggőségről.

Cannabis Kultusz: Jó látni, hogy két év után a „régi arcok” újra Campet szerveznek.

Bodnár Tibi: Sajnos az elmúlt két évben úgy hozták a körülmények, hogy nem tudtuk megszervezni a Campet. Ezt a fesztivált zenészek szervezték, és most nincs profi szponzorszerző brigád, szervezőiroda vagy reklámügynök-ség mögöttünk. A teendőket, a szemét-szedéstől a nagyszínpad programjáig nagyjából ketten hoztuk össze RasTamással. Ezt fontos tudni, hogy érthetőbbé váljon, miért is adtuk fel 2011-ben, néhány hónappal a West Balkán-eset után. Nagyon komoly szigorítások születtek a rendezvényekkel kapcsolatban. Olyan szinten korlátozták a lehetőségeket, hogy a mi általános lelkesedésünkkel és nagyjából állandó költségvetésünkkel erre nem tudtunk reagálni. Főleg a biztonsági előírások betartásának költsége nőtt meg, de akadály volt az is, hogy nem rendelkeztünk bizonyítvánnyal, ami feljogosított volna rendezvények szervezésére.

CK: Jól tudom, hogy személyi változások is nehezítették dolgot?

BT: Rá egy évre, 2012-ben újabb szomorú esemény történt a házunk táján. Elváltak útjaink RasTamással, aki alapító tagja és dobosa volt a Ladánybene27 zenekarnak. Így az év első hónapjai a zenekar újra felállításával, összekovácsolásával teltek. A létező utolsó pillanatban fogtam neki a Camp szervezésének, az akkori tervek szerint Százhalombattán, ahol kezdetben a városvezetés is támogatásáról biztosított. Később mégsem szavazta meg a közgyűlés. Szívük joga, nem kérhetem számon őket, de sajnos a Camp így tavaly is elmaradt.

CK: RasTamás kiválása nemcsak a fesztivál kapcsán érdekes, hiszen alapító tag. Volt konkrét oka a változásnak? Hogy álltok fel jelenleg?

BT: Egy 26-27 éve dolgozó zenekar olyan, mint egy család. Összeszokott zenészek, alaposan kiismert szokások, tulajdonságok, de viszonylag egyenletes egységérzés!
Mi 1999 óta állandó felállásban dolgoztunk 2010-ig, a 25-ik születésnapunkig, amikor is Lewy Brandy – korábbi perkásunk, billentyűsünk, vokálosunk – kiszállt a bandából. Helyére Kálmán András (Kálmi) érkezett, aki fiatalságával és zenei képzettségével új lendületet adott a bandának. 2011 decemberében RasTamás – alapító dobosunk és egyik szervezőerőnk – is jelezte, hogy más utakon próbál szerencsét. Rövid gondolkodás után a dobos posztra fellelhető legjobb reggaezenészt, Krecsmáry Zsoltit választottuk, és ezzel egy időben úgy döntöttünk, hogy az addig már időnként velünk muzsikáló fúvósokat (Hegyi Viktor, Görögh Dani, Pásztor Ákos) is állandósítjuk. Jelenleg ezzel a felállással dolgozunk és készítjük az új albumot. A munka igazából sohasem állt le, született 12-13 új dal, ami már a megújult LB27 munkásságát jelzi. Ez az anyag tisztán megmutatja majd, mire képes az új csapat, a régi tagok tapasztalatával, rutinjával és a fiatal zenészek friss szellemiségével.

CK: Visszatérve a Camphez, mit vártok az új helyszíntől? Mennyiben lesz más a hatvani?

BT: A Hatvani Városi Strand területe a 2008-as – számomra az egyik legkedvesebb – Camp lehetőségeit kínálja. Egy hatalmas zöldterep, ahol kedvünkre rendezkedhetünk. A strand működésének szabályait be kell tartanunk, de nagyon sokat ad a hangulathoz, hogy „saját” medencéi lesznek a fesztiválnak. Hatvan nagyon közel van Budapesthez, gyakorlatilag 10 perccel kell többet utazni, mint anno Battára vagy Monorierdőre. Az M3-on jól megközelíthető, a vonatok és buszok is sűrűn járnak.

CK: Kikkel találkozhatunk, ki játszanak biztosan az idei Campen?

BT: A Reggae Camp 2013 szervezésében már a zenekar mellett tevékenykedő új barátok-kollégák segítenek. Az új csapattal természetesen új lendület is társul, ami minden alkotó, szervező folyamatnak jót tesz. Sok minden még nem száz százalék, rengeteg tervünk van, ami a fellépőket és a fesztivál megújulását illeti. Idén szeretnénk jobban nyitni a világzenei törekvések felé, mivel a reggae is a world music része. Nem táncháztalálkozót szervezünk, de néhány barátot és a reggaehez közel álló zenekart szeretnénk meghívni, hogy picit kinyissuk a legyezőnket. Komoly erőket szeretnénk mozgósítani a fiatal reggaegeneráció támogatására, mivel a két kihagyott év erősen érezteti negatív hatását a hazai reggaeélet működésében. Szerencsére van választék fiatalokból, de a „nagy nevekről” sem feledkezünk meg. Ami biztos, hogy a hazai erők (Irie Maffia, PASO, LB27, Riddim Colony, Tigris, Budapest Riddim) mindenképp ott lesznek. A külföldiekről viszont a szervezés jelen szakaszában még nem tudok biztos infót mondani.

Megosztom...