Röhögni jobb, mint köhögni

Csökkenthetők a füstölés káros hatásai (3. rész)

Már tudod, hogyan, mit, miből és miért érdemes, akár meg is gyújthatod a gondosan kiválasztott, hosszú nyelű pipába, bongba tömött vagy éppen leheletvékony papírba sodort gandzsát. De lassan a testtel! Az eminens szmóker ügyel még néhány dologra…

Mostanáig még egy gyenge öngyújtónyi fényt sem vetettünk arra, hogy a gyújtóeszközöknek van-e valamiféle egészségkárosító hatásuk. A tudományos kutatások sem foglalkoznak túl sokat ezzel a témával, pedig lényeges: több légzőszervi, rákos megbetegedésnél kiderült, hogy a daganat első számú előidézője nem a füst, hanem a gyújtáskor letüdőzött káros gáz volt. A legelső slukk ugyanis, ha jó mélyre veszed, károsabb lehet, mint az egész joint hátralevő része. Gondolj csak bele! Az öngyújtó tulajdonképpen nem más, mint a hadseregben használt lángszóró miniatűr változata, telis-tele olyan mérgező anyagokkal, mint amilyen például a petróleumpárlat. Gyújtáskor ezek a lánggal együtt kiszabadulnak, és ha ezzel egy időben egy jó nagyot slukkolsz is belőlük, jól teszed, ha a cigi után körbenézel, milyen az aktuális gégemikrofon-divat.
De felejtsük is el az öngyújtót, vajon mi a helyzet a klasszikus és elegáns gyufával? Jól sejted, a zsebrőzse sem egy életbiztosítás. A legkevesebb, amit tehetsz, hogy megvárod, amíg a foszfor leég a végéről, és csak utána tüzeled fel vele Mariskát, de ez egyrészt macerás, másrészt pedig a gyufa elég hamar végigég ahhoz, hogy egy pillanatra elbambulva megégesse az ujjad. Ráadásul a gyújtásnál mindenképpen szublimál némi foszfor, hogy aztán szűk ösvényt hasítva a levegő sápadt vásznába eljusson az orrodig, és alattomosan megtoxikálja a légzőszerveid.
Ha pipát használsz, a veszély sokszorozódhat, feltéve, hogy kényelmesen, egyedül szívsz vele, hosszú szüneteket hagyva a slukkolgatások között. A marihuána ugyanis gyakran bealszik, újra kell gyújtani, és ha már egyszer rászoktál arra, hogy csakis jó minőségű gandzsát fogyassz, a második gyújtásnál jó eséllyel megfeledkezel az eddig tanultakról.
A legjobb recept tehát pipázóknak a következő: végy egy gyertyát és egy csomag fogpiszkálót, s miután a gyertyát meggyújtottad, a pipa kelyhéig mindig a fogpiszkálóval vidd el a lángot! Így legalább attól megkíméled magad, hogy minden alkalommal petróleum- vagy foszforszármazékokat lélegezz be, s csak¬is a tiszta, természetes élvezet marad…
Még egy bekezdés erejéig a pipáknál maradva nem mehetünk el szó nélkül az apró szűrőrácsok mellett sem. Soha ne fabrikálj ilyesmit alufóliából, az ugyanis a hő hatására szintén mérgező gázokat ereget, egyenesen a tüdődbe. Az igazi szűrőrácsok más, sokkal tartósabb fémekből, például bronzból készülnek. A headshopokban aprópénzért árulják őket mindenféle méretben, úgyhogy ne ezen spórolj. Arra azért figyelj, hogy semmilyen bevonat ne legyen rajtuk – sajnos ilyeneket is kapni –, hiszen bármilyen műanyag, ami a rácsra került, hamar a légutadban köt ki. Ha biztosra akarsz menni, tartsd a rácsot egy kis ideig gyertya fölé, és máris kiderül az igazság.

Ne csak szívjunk, együnk is
Megkockáztatom, nincs az a dohányos, aki egy kiadós étkezés után ne gyújtana rá. A helyzet azonban az, hogy a „kaja utáni cigi” helyett sokkal egészségesebb a „cigi utáni kaja”, főleg, ha egy kis huncutságot is kevertél a dohány mellé. Ezzel persze még nem mondtam újat, a marihuána étvágygerjesztő hatásával kis híján az általános iskolások is tisztában vannak. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit habzsolsz kétpofára, miután elnyomtad a dekket. Bár kétségkívül jól jársz egy péknés csülökkel és túrós csuszával agyonnyomott nagy tányér újházi tyúkhúslevessel is, de jobban teszed, ha nem készíted ki a jointtal amúgy is alapjáratra hangolt szervezeted azzal, hogy megpróbálod csúcsra járatni az emésztőrendszerét.
Könnyed lazuláshoz könnyed étel
A nyers és zamatos gyümölcsök, zöldségek nemcsak hogy könnyen emészthetők, de tele vannak antioxidánsokkal, amelyek köztudottan rendbehozzák a szabadgyökök okozta károkat. A szabadgyökök mikrobiológiai taglalásába most nem mennénk bele, arra ott az internet, itt elég annyi, hogy a füst – bármilyen füst, bárhol füst – jócskán tartalmaz ilyesfajta kártékony molekulákat. A friss növényi táplálékok viszont rendkívül jó szolgálatot tesznek: a gyümölcsök közt a bogyójellegűek, azon belül is a feketeáfonya, a zöldségek esetében pedig a saláta- és káposztafélék a legideálisabbak.
Ha nap mint nap szívsz, de a gyümölcsöktől, zöldségektől még a hideg is kiráz, nyelhetsz helyettük friss és üde pirulákat, vitaminkészítményeket, táplálékkiegészítőket is, a lényeg, hogy bőséggel tartalmazzanak A-, B-, C- és E-vitamint. Ezek ugyanis a bőr regenerálódását segítik, ami nem egy elhanyagolható tényező, mivel hasonló szövet alkotja a tüdőt is.
Ne csak együnk, igyunk is
Bár sokan alábecsülik, az egyik leg¬nagyszerűbb ásványianyag-forrás a víz. A gyümölcslé gyümölcs, míg a tej, a kávé, de még a legkiválóbb tea is csak ital, nem pedig víz. Igyál belőle mindennap, idd tisztán, idd töményen. Amint egyszer felfedezed a színtiszta víz ízét és értékét, anyatejszinten becsülöd majd.
Szmókerként, de még egyszerű dohányosként is rendkívül lényeges, hogy gyakran fogyassz vizet. Ez az alapvető elem ugyanis hidratálja a szervezeted, nedvesen tartja a légútjaid, nem engedi, hogy kiszáradjon a nyálkahártyád. Mivel a füst önmagában is kiszárít, közvetlenül a cigi után mindig igyál egy pohárral, függetlenül attól, hogy szomjas vagy-e, vagy sem. A száraz száj és torok a baktériumok melegágya, fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz is vezethet. Nézd csak meg a metadon- vagy crackfüggők fogait, ha van merszed, vagy ha van még nekik egyáltalán…
Füstölés után – az ivás helyett, de inkább mellette – próbáld ki, milyen jó érzés elrágcsálni egy sötétzöld levelet. A legjobb egy salátáé, de ez esetben úgyis csak a klorofill számít: egyszerre tisztítja a szájüreget, és frissíti a leheletet. Jusson ez eszedbe akkor is, amikor a köretről leemelve, óvatosan a tányér szélére helyezed a dekorációnak szánt petrezselyemlevelet – jól jön az, miután belakmároztál.
És mit tegyél akkor, ha épp bent ülsz egy szobában, és se salátalevél, se bokor, se fűszál, se petrezselyem nincs a közelben? Nézz jobban körül. A növény szára, amiről gondosan leválogattad a leghúsosabb gubókat, éppen megfelel erre a célra. De ugyanígy az apró levelekből is összejöhet annyi, hogy elrágódhass rajtuk egy darabig.
Kapudrogelmélet
Soha ne feledd, hogy a marihuána valóban egy kapudrog. Persze nem abban az elcsépelt, vad lejtőt jósló értelemben, ahogy sokan emlegetik, ám egyelőre könnyen kerülhetsz vele a börtön kapujába. Persze amint újra szabadon hozzáférhető lesz mind orvosi, mind rekreációs használatra, ettől a kapudrogelmélettől is megszabadulhatunk végre. A felelősen és mértékletesen fogyasztott marihuána kevésbé káros, mint az alkohol vagy a dohány, de sokkal károsabb, mint ha friss levegőt szívnál, ezt ne feledd.
Ha mégis rágyújtasz, legalább fogadd meg e cikksorozat tanácsait, mutass példát, hiszen ezekkel az apróságokkal nagyban csökkentheted a füstölés káros hatásait. Röhögni jobb, mint köhögni! – legyen ez a jelszavad.
forrás: Treating Yourself (Fall 2008)
„Getting high & staying healthy”
Megosztom...