S lőn világosság

A kábítószerfüggők jogaira – merthogy természetesen nekik is vannak – túl sok figyelmet, valljuk be, sosem fordítottunk, amúgy társadalmilag. A Társaság a Szabadságjogokért ennek a témának szentelt oldala, a DrogRiporter azonban a drogpolitikával kapcsolatos hírek mellett számos szolgáltatással és egyéb tartalommal áll rendelkezésre.
Az első pillantásra zsúfoltnak tűnő oldal mozgatója a Drupal portálrendszer, így aki már látogatott hasonló felépítésű portált, nagyon hamar kiismeri magát a navigáció és a funkciók tekintetében. Az oldal struktúrája áttekinthető, minden információ könnyen olvasható a háromhasábos felépítésnek köszönhetően. A fejléc alatti gombokkal navigálhatunk a menüpontok között. Külön említésreméltó, hogy a könnyebb tájékozódás érdekében a fejlécben mindig az aktuális aloldalnak megfelelő piktogram és felirat jelenik meg.
A DrogRiporter.hu tartalmi felépítése szintén könnyen áttekinthető, jól böngészhető. A nyolc fő menüpont rendre a következő: Hírek és aktualitások, Médiamonitor, Eurodrog, Drogkönyvtár, Drogjog, Droglexikon, Dossziék, Linkek.
A Hírek közt leginkább drogpolitikai információk, értesülések olvashatók, és természetesen kommentálhatók a regisztrált felhasználók által.
A Médiamonitor alatt szereplő anyagok többnyire a sajtóban megjelent drogokkal kapcsolatos írásokban felmerülő ellentmondásokat, hibás fogalmazásokat, félreértéseket veszik górcső alá, vagy érdekes cikkeket ajánlanak. Számomra – mint outsider webes szakírónak – különösen meglepő volt, hogy milyen mértékű tévedések fordulnak elő a napisajtóban a témával kapcsolatban.
Az Eurodrog alatt pdf formátumban érhető el néhány EU-s táblázat a büntetőjogi fenyegetettséggel, tűcsereprogrammal, illetve személyes használatra szánt kannabiszbirtoklással kapcsolatban.
A Drogkönyvtár a TASZ-kiadványok, online tanulmányok, rádióműsorok és könyvajánló aloldalak felülete, melyek közt megtalálhatók a Drogpolitikai füzetek, Iskolai drogszűrés és munkahelyi drogtesztekkel kapcsolatos írások, kritikák. Az online tanulmányok szintén kiadós olvasnivalót biztosítanak a tudatmódosító szerekkel kapcsolatos mítoszok, tényeketikai és politikai vonatkozásai iránt érdeklődők számára.
A Drogjog menüben a TASZ ingyenes jogsegélyszolgálatáról és egyéb drogjogi kérdésekkel kapcsolatban tájékozódhatunk, továbbá itt találhatók összegyűjtve a hatályos jogszabályok is. A gyakran felmerülő kérdések gyűjteménye egyaránt segíthet a szülőknek, pedagógusoknak, illetve fogyasztóknak, hogy miként kezeljék a droghasználat során vagy annak következtében felmerülő speciális helyzeteket.
A Droglexikon folyamatosan bővülő kínálatában jelenleg négy bejegyzés található. Ezek a Wikipédia drogtémájú bejegyzéseinek lefordított, kiegészített változatai, ez esetben azonban a lexikon szerkesztésénél egyértelműen a minőség a mennyiség felett elv érvényesül. Minden szócikk alaposan kidolgozott, jól felépített átfogó írás. Amennyiben itt nem szereplő szerekről olvasnánk, a linktárban találunk néhány adatbázisra mutató linket angol és magyar nyelven is.
A Dossziék menü újabb öt témában tartalmaz hosszabb-rövidebb írásokat. Találunk információt a tűcsereprogramot övező mítoszokról és tényekről, a diszkórazziákról, a kábítószer-fogyasztással öszszefüggő mentőellátásról, illetve a kannabisz és a szkizofrénia közötti feltételezett kapcsolatról.
A Linkek között angol és magyar nyelvű közösségi oldalak, civil szerveztek oldalai, drogokkal kapcsolatos adatbázisok és drogpolitikával kapcsolatos oldalak találhatók.
A DrogRiporter összességében egy átfogó, részletes, objektív tájékoztatást és háttéranyagokat biztosító portál, melynek léte feltétlenül üdvözlendő és támogatandó, még outsiderként is.
Megosztom...