Saját termesztés Ausztriában?

Bár ebben a pillanatban a szomszédos Németországban az orvosi kannabisz elérhető a gyógyszertárakban az orvosi kannabisziroda által, a betegeknek Ausztriában ezt a jogot bíróságon kell kivívniuk. Az osztrák betegek egyelőre csak a THC-, illetve CBD-tartalmú gyógyszerekhez juthatnak hozzá. Számukra a saját termesztés szintén nem legális jelenleg. 

A kannabiszpácienseket képviselő helyi szervezet, az ARGE CANNA helyteleníti azt a tényt, hogy az állam még mindig sok, súlyosan beteg embertől elzárja a legális utat e gyógyszerhez. Ezen túlmenően az engedélyezett vényköteles kannabisz alapú készítmények magas árát nem támogatja az egészségbiztosító sem. „Ezt egyszerűen nem értem, hogy a betegek, akik részben munkaképtelenek, és csak minimális havi bevétellel rendelkeznek, épp a betegségük miatt, kannabisz alapú gyógyszereik költségére egyáltalán nem kapnak hozzájárulást” – bosszankodott Patrick Krammer, az ARGE CANNA képviselője az egészségügyi biztosítást illetően.

A kannabiszból készült gyógyhatású termékek és gyógyászati készítmények (olaj, tinktúra, kannavaj stb.) előállítása gyógyászati célra szintén nehezen kivitelezhető. A Cannabis Social Club Salzburgban tudják ezt, jól ismerik a problémát. Az egyesület mögött már több házkutatás áll, és jelenleg is eljárás folyik az elnök Willi Wallner ellen. Ahogy a médiában lehetett olvasni, a klub a közelmúltig több mint 100 beteg ellátását biztosította és felügyelte Salzburgban és környékén. Ez elsősorban az illegális kannabiszvirágzat és a kannabiszkivonat előállítását jelentette számukra. Pár hete újabb házkutatás volt a klub központjában, és a hatóságok ismét több mint 200 kannabisznövényt foglaltak le. Hogy a hivatalos álláspont megváltozott volna, az ebből kiindulva erősen kétséges. Az illetékes Egészségügyi Minisztériumtól annyit lehet tudni, hogy szándékukban áll a kannabiszvirágzatot hozzáférhetővé tenni a pácienseknek, de nem a saját termesztés, hanem a vásárlás lehetőségét biztosítanák számukra.

Kiderül hamarosan, hogy az új kormány is folytatja-e a szociáldemokraták által megkezdett utat. A leginkább megvalósítható és reálisnak látszó megoldás, hogy a Cannabis Flos (virágzat), ahogy Németországban is, a gyógyszertári hálózaton keresztül elérhető lesz, amit a holland Orvosi Kender Iroda fog szállítani. A tudás azonban az orvosi kannabisz előállításához kétségkívül megvan Ausztriában is, így az osztrák állam könnyen átvehetné ezt a feladatot. Helyi cégek szintén jelezték, hogy szívesen befektetnének a kannabinoidok gyógyászati célú kutatásába, illetve a gyógyászati kannabisz fajták nemesítésének és termesztésének technológiafejlesztésébe Ausztriában.

Megosztom...