Sörárban lesz az uruguayi fű

A coloradói legalizációs modell egyik fő kritikája az értékesített gandzsa magas ára, aminek következtében a dílerek továbbra is meg tudják tartani a vevőkörüket. Uruguay a másik végletet választja, és hogy biztosan alávágjon a feketepiacnak, egy gramm fű árát nem egész egy dollárban szabta meg – kizárólag helyi lakosok számára.

Május elején az uruguayi kormány felállította a Kannabisz Szabályozásának és Ellenőrzésének Intézetét, mely meghatározza a marihuána árusí-tásának sztenderdjeit, és felügyeli a piacot. Az ügynökség első intézkedé-seként 20 uruguayi pesóban állapította meg a kannabisz egy grammjának értékét, ami nem egész egy dollár, és alig több, mint 60 eurocent. (Azaz kb. 180 HUF!) Ilyen árfekvésben az állami marihuána nemhogy a dílerek cuccával, de még a bolti sörrel is könnyedén felveszi a versenyt. Mujica elnöknek azonban nem célja, hogy fűparadicsommá változtassa országát, ezért kannabiszt csak uruguayi állampolgárok vehetnek, bár a példátlanul kedvező árszint valószínűsíti, hogy sokan fognak eltöprengeni a csempészés lehetőségein. Egy regisztrált lakos ugyanis havonta negyven, így egy évben maximum 480 grammot vehet összesen körülbelül 420 dollárért, ennek piaci értéke a szomszédos Argentínában nagyjából a tízszerese. Persze nem akarunk ötleteket adni, és méltányoljuk a szándékot is, amit az ár kifejez, ám nincsenek illúzióink. A minőségről egyelőre annyit tudni, hogy a boltokban elérhető kannabisz THC-tartalma nem haladhatja meg a 15%-ot, ez pedig nemcsak számos ismert fajta, hanem a koncentrátumok forgalmazását is kizárja. A rossz minőségtől azonban nem kell tartani, hiszen a várható magas kereslet miatt Uruguay a minőségi gandzsatermesztéséről is híres Kanadából fog rendelni füvet. Alig kétszáz forintért kanadai minőséget élvezni pedig nem rossz deal!

Coloradóval ellentétben a dél-amerikai ország nem boltokban, inkább engedéllyel rendelkező gyógyszertárakban fogja árusítani a zöldet. Emellett lehetőség nyílik a kannabiszklubok létesítésére önellátás céljából, melyek 15–45 fő közötti létszámmal üzemelhetnek, és maximum 99 palántát nevelhetnek együtt. Az uruguayi drogpolitika további sajátossága, hogy a legalizációval párhuzamosan léptetik életbe Latin-Amerika egyik legszigorúbb dohánytörvényét, aminek értelmében a trafikos nem teheti látható helyre a dohányárut, így a vásárló vizuális ingerek híján csak az árlistáról tájékozódhat. Amellett, hogy közterületen és zártterű munkahelyen már tilos a dohányzás, most a dohányzás ártalmait szemléltető hirdetések is ki fognak kerülni a cigisdobozokra, a teljes felület 80%-át töltve ki. Szó sincs tehát arról, hogy Uruguay figyelmen kívül hagyná a közegészségügyi megfontolásokat.

Megosztom...