Soros György a legalizáció mellett érvel – pénzzel

Egymilllió dollárral (~200 millió forint) támogatja Soros György a kaliforniai legalizációs kampányt. A magyar származású, világhírű pénzember október 26-án jelentetett meg egy publicisztikát a Wall Street Journalban, amelyben röviden és tömören kifejti, hogy miért döntött a nagy összegű felajánlás mellett. A nagyvonalú támogatást tévés reklámfilmekre költik, amelyeket már ma elkezdenek sugározni az államban.

Sok újdonság persze nem szerepelt érvei között, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy egy ilyen formátumú ember is kifejtette véleményét az üggyel kapcsolatban – és jól gondolkodik, bizonyítva, hogy valahol azért mégiscsak okos nemzet ez a miénk, így együtt.

“A marihuána szabályozása és megadóztatása egyrészt adófizetők dollármilliárdjait menti meg, amit jelenleg a törvények végrehajtására költenek, és ezzel egy időben többmilliárd dolláros pluszbevételhez juttatja az államot” – fogalmazta meg a másutt, mások szájából is sokszor elhangzott egyik legfőbb érvet Soros.

A szintén jól ismert kábítószer piaccal összefüggő bűnözés csökkenése, az erőszak és a korrupció visszaszorulása is szerepelt agitációi között, és persze nem felejtette el megemlíteni, hogy a rendőrség a legalizációt követően komolyabb bűncselekmények felkutatására összpontosíthatja energiáit.

Soros rávilágított a marihuána kriminalizálása és a faji diszkrimináció összefüggéseire is: annak ellenére, hogy az afroamerikaiak és a fehérek nagyságrendileg ugyanannyit fogyasztanak, előbbieket mégis tízszer több esetben tartóztatják le.

Véleménye szerint a marihuána tiltásával csak a legfőbb bűnszervezetek (elsősorban Mexikóban) járnak jól, miközben a tiltás alatt a fiatalok könnyebben jutnak marihuánához, mint alkoholhoz. (Amerikában 21 év alatt tilos alkoholt vásárolni, ezt szigorúan szabályozzák, míg a marihuánára – ugye – jelenleg nem vonatkozik ilyen szabályozás – sem)

A publicisztika végén Soros figyelmeztetett, hogy a legalizáció nem oldja meg az összes, marihuánával kapcsolatos problémát, viszont egy nagy lépés lehet előre.

Az összeget a legalizációs népszavazást szervező és a 19-es indítványt beterjesztő szervezet tévés reklámkampányra költi, amelyet szerdán, azaz hat nappal a november 2-i népszavazás előtt kezdenek vetíteni Kaliforniában. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint szükség is van a hajrára, mivel a támogatók korábbi előnye az utóbbi hetekben apadt, s mostanra statisztikai hibahatáron belülre került az ellenzőkkel szemben.

Megosztom...