Spannabis Social Club

Kényelem és merengés Barcelonában

Az elmúlt évek során már hagyománnyá vált, hogy február közepén felfüggesztjük a téli belassultságot, és ellátogatunk a legnagyobb európai kendervásárra, a barcelonai Spannabisra. Bár idén is nagyon élveztük a februári tavaszt és a rendezvényt, ennél is nagyobb hatást gyakorolt ránk a Resin nevű Cannabis Social Club működésének és szolgáltatásainak megismerése, ahol, élve a lehetőséggel, rögtön tagokká is váltunk.

Válság ide vagy oda, Barcelonába látogatni mindig jó. A városban mozogva ugyan szembetűnnek a krízisjelek, de a katalánok viselkedéséből továbbra sem az otthon megszokott feszültség és kilátástalanság, inkább amolyan könnyed beletörődés és persze közvetlenség sugárzik. Nincs rohangálás, idegbaj, az emberek reggelente kis bárokban sonkás szendvicset esznek, vagy minden további nélkül kiülnek a parkba egy jól megtömött blázzal, és senki nem botránkozik meg. A kendervásárok legnagyobbjának kikiáltott Spannabis felé közelítve fokozatosan emelkedik a kenderfüst koncentrációja, mígnem az ember úgy érzi, hogy Colorado legalizációs ünnepére érkezett: az édes füstben többezres tömeg keresi következő kedvenc fajtájának magjait és a termesztési technológiákban megjelent innovációkat, informálódik a gyógyászati alkalmazásokról, miközben leplezetlenül élvezi a természet ajándékát. Valahogy így lenne ez normális mindenhol – gondoljuk magunkban, hiszen mi értelme üldözni olyan felnőtteket, akik senkinek nem ártanak, és a drogkartellek pénzelése helyett saját maguknak termesztik meg a füstölnivalót? Spanyolország azzal, hogy hosszú ideje nem üldözi a társadalomra veszélytelen fogyasztókat és kistermesztőket, elérte, hogy legalizáció nélkül is komoly adóbevételt generál a kannabiszból. A termesztők törvényesen működő boltokban szerzik be a termesztéshez szükséges magokat és eszközöket, nagy ívben kerülik a dílereket, így kiadásaik ötöde áfa formájában az államkasszába vándorol. Nem csoda, hogy a prágai Cannafest mellett a barcelonai Spannabis vásáron lehet a legtöbb magoscéggel találkozni, és itt érezhető a leginkább, hogy a nagyvállalkozások figyelme elsősorban a kiskertészekre irányul.

Kenderklubdélután

Vannak azonban, akiknek nincs kedvük vagy lehetőségük termeszteni, de igazi gourmet módjára jobbnál jobb fajták közül szeretnének válogatni, persze törvényes keretek között. Mintha csak nekik találták volna ki a Cannabis Social Club (CSC) rendszert, ami világszerte Spanyolországban a legsikeresebb. Az első próbálkozások még 2002-ben szórványosan indultak, ám az utóbbi években annyira megszaporodott a számuk, hogy csak Barcelona 160 klubbal büszkélkedhet. Helyi barátunk révén lehetőségünk nyílt, hogy a Spannabis mellett egy CSC-be is ellátogassunk. Mivel a belépés csak klubtagok számára lehetséges, csatlakoztunk a Resin Club közösségéhez. A kívülről átlagos társasháznak tűnő helyiség kapujában egy beléptető rendszer elkéri a klubkártyát, aminek hiányában kísérővel is csak az előtérig lehet bejutni – ami a könyvek, magazinok és a tekintélyes méretű gandzsapult látványa miatt már önmagában is élmény –, ám ha komoly a szándék, akkor irány az iroda, és kezdődhet a tagsági procedúra. Az iroda talán túlzó elnevezése a szobának, ami gyakorlatilag a klub gandzsa- és hasiselosztó helyisége is egyben.


Ha kíváncsi vagy, hogy miként lehetséges a CSC rendszerek működése
a spanyolországi törvények betartásával , mennyibe kerül egy gramm zöld és milyen a hangulat a klubban, melynek Jorge Cervantes is a tagja, akkor keresd a CK Magazin 2013/2. áprilisi számát!

Megosztom...