Sprint vagy maraton?

Legalizáció és dekriminalizáció Németországban

A tavaly ősszel megalakult új német szövetségi kormány engedélyt adott a koalíciós megállapodásban a kannabisz legalizálására. Egyelőre azonban az SPD (Német Szociáldemokrata Párt), a Zöldek és az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) nem mozdul, törvényalkotási tevékenység sem észlelhető. Az Egészségügyi Minisztériumot jelenleg teljes mértékben lefoglalja a koronajárvány. Továbbra is nagy kérdés tehát, hogy a kannabisz legalizáció egy sprint vagy egy maratonfutás lesz Németországban.

A koalíciós megállapodás kimondja: „Bevezetjük a kannabisz ellenőrzött, rekreációs célú értékesítését felnőttek számára, az engedéllyel rendelkező üzletekben.” A léc ebben az esetben valójában nincs olyan magasra téve, hiszen a szöveg semmi olyan konkrétumot nem tartalmaz, ami ehhez kapcsolódó konkrét lépéseket határozna meg. Marco Buschmann (FDP) szövetségi igazságügyi miniszter nem kívánt pontos kezdést megnevezni a szaküzletekben történő értékesítésre. A szövetségi kábítószer-törvény (BtMG) szükséges változásaira hivatkozik, amelyeket a Karl Lauterbach (SPD) vezette Szövetségi Egészségügyi Minisztériumnak kell kezdeményeznie. Ő azzal hárította el a konkrétumokra irányuló kérdéseket, hogy most a koronavírus járvány megnyugtató és végleges megoldása az elődleges.

Akárhogy is, egy jogalkotási folyamat Németországban 175 napot, azaz körülbelül fél évet vesz igénybe. Ha az egészségügyi miniszter nem tudja összeszedni magát, a koalíciós partner Zöldek készen állnak a feladatra. Az általuk megalkotott un. Kannabisz-ellenőrzési Törvényt (CannKG) először 2015-ben terjesztették be a német Parlamentben (Bundestag), amit végül 2017-ben a korábbi nagykoalíció (CDU-SPD) akkori többségével elutasítottak. Nagyon gyorsan vissza lehetne hozni ezt a törvényjavaslatot, amely az engedéllyel rendelkező szaküzletek nyitását és a magánszemélyek számára, legfeljebb 30 gramm kannabisz szabad birtoklását írja elő. A Zöldek szerint a lehető leghamarabb lépni kell az ügyben. „A tiltás kudarcot vallott, a kannabisztilalom veszélyes” – mondta a drogpolitika szóvivője, dr. Kirsten Kappert-Gonther.

Buschmann igazságügyi miniszter egyértelművé tette: „Ha vannak üzletek, amelyek legálisan árusíthatják a kannabiszt, akkor olyan termelőknek is kell lenniük, akik legálisan termeszthetik és értékesíthetik azt.” A törvény meghatározza azt a maximumot, amelyet a felnőttek legálisan birtokolhatnak. Más fogyasztói termékekhez hasonlóan a kannabisz is adóköteles lesz – mondta Buschmann –, aki a gyógyszertárakat, mint lehetséges engedéllyel rendelkező szaküzleteket említette, de nyitva hagyta, hogy bővül-e a kör. Az igazságügyi miniszter nagy jelentőséget tulajdonít az „értékesítők szükséges szaktudásának”. Szerinte képesnek kell lenniük „tájékoztatást nyújtani a termékekről és ellensúlyozni a kockázatos kannabiszfogyasztást, különösen a problémás fogyasztók és szenvedélybetegek esetében.”

Mindebből úgy tűnik, innen még hosszú lesz az út az otthoni termesztés, illetve az ún. CSC-k (engedéllyel rendelkező kannabisz termesztő egyesületek) szabályozott működéséig. A meglehetősen tanácstalan elődeihez képest Burkhard Blienert (SPD), a szövetségi kormány új gyógyszerügyi biztosa teljesen más megközelítést preferál. Számára a kannabisz legalizálása társadalmi felvilágosító munka is egyben. A korábbi tiltás és démonizálás politikájától szeretne határozottan eltérni és a fiatalok komoly, hatékony felvilágosítása felé fordulni. Blienert azonban óva int az elhamarkodott lépésektől. „Az emberek teljesen más drogpolitikára vártak, de ez nem lehetséges egyik napról a másikra” – mondta az 55 éves szociáldemokrata politikus. Egy dolog világos számára: „Az engedéllyel rendelkező szaküzletekben biztosan lesz a fogyasztást terhelő kannabiszadó.” A Blienert egy szakértői bizottsággal kíván kezdeni, amelybe az összes illetékes minisztériumot, az Országgyűlést, a szakmai szervezeteket, de az önkormányzatokat és a szenvedélybeteg-ellátásban dolgozó szakembereket is bevonná. A középpontban a feketepiac elleni küzdelem, az ifjúság- és az egészségvédelem áll. Blienert kiáll amellett, hogy Németországban is legalizálják a kannabisztermesztést. A koalíciós partnerek célja a teljes ellátási lánc hazai biztosítása és átlátható ellenőrzése, ehhez viszont szigorú szabályok mellett engedélyezni kell a kannabisz termesztését is.

A gyorsaság előtt a pontosságot hangsúlyozta Stephan Thomae, az FDP-politikusa. Szerinte a hollandiai negatív tapasztalatokat érdemes nagyon figyelembe venni. Az ottani kávézókban ugyan legálisan lehet kannabiszt vásárolni, de a forgalomban lévő áruk nagyrésze drogbandáktól származik – állítja a parlamenti államtitkár. Az új kannabisz-támogató mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir (Zöldek) viszont kenderboomra számít Németországban. A legalizációnak a társadalomra gyakorolt pozitív következményeiben hisz. Örül, hogy a kannabisztilalom őrültsége egyszer s mindenkorra véget ér Németországban. Elnökük, Joachim Ruckwied szerint a német gazdák készen állnak kendert termeszteni, amint azt engedélyezik. „Mi, gazdák innovatívak vagyunk, azonnal megvalósítjuk.”

Ezzel együtt a legalizálással szembeni ellenállás is várható a legnagyobb német szövetségi államoktól. Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, Herbert Reul (CDU) „végzetes hibának” tartja a legalizálást, melynek súlyos következményei lesznek az egészségre, a szervezett bűnözésre és a közúti közlekedésre. Klaus Holetschek (CSU) bajor egészségügyi miniszter is arra kérte az új szövetségi kormányt, hogy vizsgálja felül a kannabisz-legalizációs terveket.

Az új kormány akarata szerint azonban a kannabisznak legálisnak kell lennie. Egyre több bíróság már nem is hajlandó a kannabiszfogyasztás törvényi büntethetőségét alkalmazni ezekben a büntetőügyekben. Andreas Müller a LEAP (Jogalkalmazók a Drogtilalom Ellen) civil szervezet tagja azt mondja. hogy a nagykorú érintettek alapvető joga (Német Szövetségi Köztársaság Alaptörvénye 2. cikk (1) bekezdése szerint) az „ittassághoz” való jog sérül minden elmarasztaló ítélet esetében. Itt fontos hangsúlyozni, hogy ez a jogsérelem a kannabisz fogyasztás büntethetősége esetén áll fenn.

A bernaui és münsteri kerületi bíróságok után a pasewalki kerületi bíróságon is jelentős kétségek merülnek fel az alkalmazandó ítélkezési gyakorlattal kapcsolatban. Bajorországban a bíróságok érdeklődéssel követik a politikai fejleményeket, mivel a tartományi bíróságok elé kerülő ilyen típusú ügyek mintegy fele kábítószer fogyasztással és birtoklással kapcsolatos. Miközben a bíróságok nyögnek a sok triviális eljárás miatt, a rendőrszakszervezetek a legalizálás veszélyeire figyelmeztetnek – valószínűleg saját érdekükben, az állandó feladatot jelentő „bűnügyek” és állások megszűnése miatt.

Ennél talán már csak az lenne nagyobb „csapás” számukra, ha egyszer csak senki nem követne el semmilyen törvénysértést. Talán még el is sírnák magukat attól, hogy a világ egy békés, nyugodt, biztonságos hely lett.

Megosztom...