Strain Hunters

A Green House fajtavadászai Malawiban

Bolygónk több millió, természetes közeggel rendelkező állat- és növényfajtának ad otthont, és mindegyikük egyedi szerepet tölt be a természet tökéletes szerkezetében. Sajnálatos módon számos állat- és növényfaj esik áldozatául az ellenőrizetlen emberi beavatkozásnak. Az ember által ismert egyik legősibb növényt, a kannabiszt – melyet világszerte minden civilizációban használtak gyógyászati vagy rekreációs célból – a kipusztulás veszélye fenyegeti.

Az emberi fejlődéssel együtt járó fenyegetettség mellett az ENSZ évekkel ezelőtti hivatalos jelentéseiben deklarált célja, hogy a kannabisznövényt 2010-ig távolítsák el a föld felszínéről. A valóságban ezt távolról sem sikerült megvalósítani, a tiltó törvények ellenére az emberek továbbra is fogyasztják vallási, gyógyászati és rekreációs célból a kannabiszt. Számos kultúra pedig nem is érti, miképp lehet egy növényt illegálissá tenni. A legtöbb ember felfogása szerint a növények és az állatok messze a legális és illegális besorolás felett állnak, egész egyszerűen a természet egyik magasabb rendű szintjén élnek, ami túlmutat az emberi szabályozás terepén. Ennek ellenére a legtöbb kannabisztermelő ország kormánya drasztikus megoldásokhoz folyamodik a termés kiirtása érdekében. A harmadik világ legtöbb országában veszélyes kémiai anyagokkal szórják be a termőföldeket és a rajtuk dolgozó földműveseket, így a bolygó legszegényebb emberei fizetik a legnagyobb árat egy olyan növény termesztéséért, ami a permettel ellentétben nem okoz halált. De a méretgazdaságban, ahol az igény diktálja az ellátást, a föld legszegényebb embereinek nem marad egyéb választásuk, mint a kannabisz termesztése. Ők a terményért kapott pénzből tudják etetni és iskolába járatni a gyermekeiket. A bolygó távoli, szegényebb régióiban élő izolált közösségek sokszor őriznek igen különleges őshonos, természetes fajtákat. A kannabisz világméretű üldöztetése generálja az igényt arra, hogy a föld legtávolibb zugaiban rejlő, valódi őshonos fajtákra vadásszunk.

Ezek a folyamatosan tenyésztett, évtizedek, esetenként évszázadok óta izolált fajták a mai kannabisziparban ismert több ezer fajta eredői. Ezekben a tájjellegű természetes fajtákban több száz vagy akár több ezer olyan egyedi kannabinoid profil található, melyet a gyógyszeripar még soha nem értékelt ki, ettől függetlenül óriási segítséget nyújthatnak a jövőben, amikor a kannabisz gyógyászati tulajdonságainak ismeretei tovább fejlődnek. Ezen kannabinoid profilok között rejtőzhet a súlyos betegségek következő csodagyógyszere. A fajtavadászok küldetése a természet ajándékainak megőrzése az emberek számára egy jobb jövő alapjainak megteremtése érdekében.

Fajtavadásznak lenni egyedi kihívást jelent, szenvedély és életvitel egyben, egy olyan sokrétű munka, mely magába foglalja a szociális érzékenységet, az utazói szemléletet és egy csipetnyi őrültséget is. A megfelelő fizikai kondíción felül szükséges, hogy a fajtavadász több nyelven beszéljen, a különböző közegekbe könnyen beilleszkedjen, szocializálódjon, és elkötelezze magát egy felpörgetett életmódhoz. Az afrikai és ázsiai dzsungelektől kezdve egészen a dél-amerikai hegységekig a fajtavadászok küldetése, hogy összegyűjtsék az ember által ismert legfontosabb és legizoláltabb őshonos, természetes kannabiszfajtákat. A fajtavadászathoz kapcsolódó logisztikai kihívások nem csekélyek, de Arjan, a Green House-birodalom alapító-tulajdonosa olthatatlan szenvedéllyel, idejét és forrásait nem kímélve szenteli magát e feladatnak. A Green House Seed nemesítési programjainak alapját képező, immár két évtizede zajló fajtavadászatot követően itt az idő, hogy megmutassuk mindenkinek, hogyan is zajlik ez a vadászat. A „Strain Hunters” a ritka kannabiszfajták kutatásaiból származó legterjedelmesebb dokumentum- és helyszíni riportok sorozata, amely hiteles betekintést nyújt a Green House Seed Co. nemesítőinek tipikus „irodai napjaiba”.

A sorozat első epizódja a 70-es és 80-as években nagyra becsült legendás afrikai Malawi Gold utáni kutatást mutatja be, amely a kannabiszos szubkultúrában igen közismert. Hírneve ellenére a fajta még sincs szabványosítva és bevezetve a piacokra, hogy világszerte élvezhessék a termesztők, a nemesítők és a páciensek. Éppen ezért választotta Arjan a fajta szülőotthonát, Malawit, a világ egyik legszegényebb afrikai országát, hogy 2010-ben elérhetővé tegye a nagyközönség számára e rendkívüli, sokak által áhított kannabiszt. És hogy mindezt megvalósítsa, embert próbáló, akár 6-7 órás túrákat tett a trópusi monszunvidékeken, sokszor eredmény nélkül, de néha rátalált az akár 6 hektáros kenderültetvényekre. A csapat nem csak a Malawi Gold tulajdonságait, génjeit, magjait, virágait tanulmányozta, hanem az ottani termesztők eljárásait is. Találtak olyan fajtákat, amelyeket már húsz, tíz vagy éppen csak két éve termesztenek. A legtöbb termesztő nem használ semmiféle trágyát, legfeljebb faszenet, amitől láthatóan élénkebb zöld színe lesz a növénynek. Az érlelési módszerük is roppant leleményesnek bizonyult: nagyméretű falevélbe betekerve, a vízpart közelében, a föld alatt tartották a füvet. Számos termesztő igen fejlettnek bizonyult Malawiban, többen tisztában voltak azzal, hogy a hímeket el kell távolítani, sőt azt is tudták, hogy két genotípus található az ültetvényben, még ha magát a szót nem is ismerték. Sokan használnak olyan mezőgazdasági technikákat, melyeket más iparágból tanultak, például úgy ültetik a gandzsát, ahogyan a kasszavamezőket szokás. A beltenyésztést sajátos technikával oldják meg: egy bizonyos genetikát vagy fajtát izolálnak, és csak önmagával reprodukálják, mintha egy családon belül szaporodna. A malawi termesztők találékonysága és nagyszerűsége egyetlen okból fakad – a túlélés szükségéből.

A Green House csapata boldog volt, hogy tanulmányozásra alkalmas ültetvényekre bukkant. Sajnos Európában a drogok elleni háború miatt ilyen tevékenység nem lehetséges, a kontinens a beltéri termesztésre szorítkozik, pedig tudományosan alátámasztott tény, hogy a kültéri fű sokkal jobb minőségű, mint a beltéri, mert semmilyen lámpa sem helyettesítheti a napot. Igaz, hogy nem olyan erős, de az íze sokkal finomabb, és kellemesebb füstölést eredményez. Csak a napfény hatására alakul ki a kannabinoidok és a terpének megfelelő koncentrációja a kannabisznövényben. A Strain Hunters honlapján több információt is beszerezhetünk a fajtavadászatról, a teljes videoanyag pedig a youtube-on elérhető (a fenti két videó az öt részes anyag első két része). Addig is izgatottan várjuk a Malawi Gold megjelenését a Green House Seed kollekciójában!

Megosztom...