Szívás a vezetés Kanadában

A legális kannabisz növeli a közúti balesetek számát?

Öt évvel azután, hogy Kanadában teljeskörűen legalizálták a kannabiszt – értsd: minden felnőtt kanadai vásárolhat, termeszthet, használhat kannabiszt, akár rekreációs, akár
gyógyászati célból – a kanadai balesetbiztosítók is elismerték, hogy a marihuána
legalizálása nem vezetett közlekedési balesetek emelkedéséhez.

Korábban az egyik fő érv volt a legalizációt ellenző oldalon, hogy meg fog nőni a közúti balesetek száma, egész pontosan úgy fogalmaztak, hogy a halálos közúti balesetek száma, csak hogy még konkrétabbak legyünk. Azutén hamar kiderült, hogy ez is kamu volt, egy félelem, semmi más. Persze most, amikor látjuk az öt éves adatokat, most is van olyan aki szerint a liberális, buzi, soroslobbi tartja kézben a biztosítókat is, nyilván, és ezért kometikázzák úgy az adatokat, ahogy azt a háttérhatalom megrendeli, de most őket hagyjuk.

Ami viszont tény, nem pedig (összesesküvés) elmélet, hogy a kannabisz tilalom egyre több amerikai államban éli végnapjait.
A változó jogi helyzet azonban új kihívásokat is hoz. Ezek közül az egyik legfőbb a járművezetés kérdése. Több államban zérótoleranciát vezettek be, ami azt jelenti, hogy ha kimutatható a sofőr szervezetéből a kannabisz, akkor bódult vezetéssel vádolhatják meg. A biztosítók adataiból most közelebb kerülünk annak megértéséhez, hogy van-e kapcsolat a legalizációk és a közlekedési balesetek aránya között. A friss kutatás rövid válasza erre a határozott NEM.

A biztosítók adatainak felhasználásával készült elemzés szerint a kannabisz legalizálása nincs összefüggésben a közúti balesetek számának vagy a balesetek súlyosságának növekedésével. Az autóbalesetek legpontosabb előrejelzői továbbra is az emberi tevékenység időszakos mintái (éves, heti és napi ciklusok) illetve a kedvezőtlen időjárás.

A vizsgálat konkrétan a legalizációk hatását vizsgálta a halálos kimenetelű közúti balesetek arányára, a biztosítási káresetek gyakoriságára illetve az egy káreseményre jutó átlagos költségekre vetítve az Egyesült Államokban és Kanadában, és nem talált statisztikailag szignifikáns összefüggést.

A kannabiszra vonatkozó törvények változását követően nem volt érzékelhető változás a kanadai autóbalesetek tendenciájában és szezonális megoszlásában. Hasonlóképp az Egyesült Államokban sem láttak összefüggést a közlekedési balesetek vagy a halálos áldozatok számának növekedése és legalizációk között. Ahol nem legalizálták még a kannabiszt ott ugyanolyan adatokat kaptak az elemzők, mint ott ahol már igen.

A tanulmány megállapította, hogy bár a kannabisz használata nagyon is hatással van a vezetési képességekre, a viselkedés változása nem feltétlen veszélyes. Kimutatták hogy azok a fogyasztók, akik tisztában voltak a várható hatásokkal, óvatosabban és lassabban vezettek.

Az eredmények részben összhangban vannak egy 2022-es, vezetési szimulátoros adatsorral, amelyik azt mutatta, hogy a rendszeres kannabiszfogyasztók jobban vezetnek, mint az alkalmi használók.

Megosztom...