Szlovákiában medikálprogram is hamarabb lesz

Az egyik szlovák kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás azt javasolja, hogy bizonyos speciális esetekben engedélyezzék a marihuána orvosi célokra történő felhasználását az országban. Állításuk szerint kizárólag gyógyszerként való használatról beszélhetünk.

Az SaS módosító javaslatot kíván beterjeszteni az egészségügyi miniszter által kidolgozott új kábítószertörvényhez. A parlament még február hónapban, rövidített eljárásban foglalkozik majd az indítvánnyal.

Peter Kalist (SaS) képviselő kifejezetten hangsúlyozta, hogy javaslatuk nem a marihuána legalizálásról, vagy bármiféle dekriminalizációról szól. „Nem megtekert jointokról beszélünk. A marihuána büntetlen felhasználásáról van szó azok számára, akik többségében súlyos betegek, akik számára ez a fajta gyógymód a szenvedéseik mérséklésére, életminőségük javítására szolgálna.“ – nyilatkozta a honatya a TASR (Tlačová Agentúra Slovenskej Republiky) hírügynökségnek, és felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint semmiféle kannabionid tartalmú készítményt nem lehet orvosi célokra használni.

Kalist állítja, a fű hatóanyagai súlyos daganatos betegségben szenvedőkön segíthetnek, főként azokon, akik például a kemoterápiás kezelések után hánynak, az orvosok pedig sokkal súlyosabb problémákat okozó ópiátokkal csökkentik fájdalmaikat, amik ráadásul továbbra is hányást okoznak. A képviselő megjegyezte, hogy a THC-t sokhelyütt alkalmazzák az AIDS-betegek kezelésében is.
A párt elképzelése szerint a marihuána alapú gyógyszerek használatát rendkívül szigorúan ellenőriznék, akárcsak a sokkalta veszélyesebb pszichotróp anyagokat. A háziorvosok például nem, csak a szakorvosok javasolhatnának betegeiknek efféle gyógymódot.

Megosztom...