Tanulj meg kenderül!

Kannabisz Főiskola Amszterdamban

A coffeeshopok közti barangolás során nem mindennapi helyre bukkantunk a piroslámpás negyed kellős közepén. Egy hangulatos, csatorna menti, 17. századi műemlék épületben működik a sokat sejtető Cannabis College, az alagsorban egy saját ültetvénnyel. Úgy gondoltuk, mi is okulhatunk…

Az üzletre emlékeztető helyiség nagy részét egy nyilvános információs központ adja, melyet önkéntesek – a „Green Prisoners Release” (Zöld Elítéltek Felmentése) – hoztak létre 1997-ben Henk Poncinnal az élén, hogy teljes körű tájékoztatást adjanak a szerintük gyönyörű és igen hasznos Cannabis Sativa L. szinte minden aspektusáról. A pénzügyi szűkösség és önkormányzati komplikációk után végül 1998-ban sikerült hivatalosan is megalapítani a Cannabis College Amszterdamot. A nonprofit szervezet célja az információk közreadása és a kannabiszaktivizmus terjesztése. Bár nem igazi főiskola, a nevet az önképzés lehetőségére utalva választották. Arra bátorítják az embereket, hogy nyíltan közelítsék meg a témát, és nyugodtan beszéljenek a kenderről, ám ehhez elsősorban tájékozódniuk kell. A Cannabis College-ben pontos és objektív információkhoz juthatunk kellemes környezetben, felkészült önkéntesek segítségével, sőt egy „kannabiszültetvényt” is megnézhetünk. A fogadószinten hosszan sorakozó vitrinekben mindent alaposan szemügyre vehetünk, amihez a kendernek köze lehet. Ruhák, cipők, táskák, kozmetikumok, pipák és bongok, vaporizerek, élelmiszerek, magok, kenderborok, még egy kenderből készült snowboard is. A könyvek, újságok, szóróanyagok mellett egy zöld rácson keresztül megismerhetjük olyan emberek sorsát, hányattatásait, akiket kannabisz miatt ítéltek el a világ különböző részein.
„Ez a fal is kenderből van, és a növény különböző felhasználási lehetőségei vannak rajta kiállítva” – mutat az egyik önkéntes a térelválasztóra. Kiderül, hogy az egész belső tér, az elválasztó falak, pultok, lépcsők, minden kenderből épült. Mindenkit szívesen látnak, legyen akár fűfogyasztó, akár nem, a belépés díjtalan. Aki a növényt rekreációs célból használja, annak megtanítják, hogyan lehet elkerülni a veszélyes vegyszereket, a terápiás pácienseknek pedig megmutatják, hogyan használjanak vaporizert füstölés helyett. Az asztaloknál lehetőség van beleolvasni a mappákba rendezett többnyelvű „tananyagokba” is.
Az alagsori kertet, kizárólag önkéntes kíséretével, három euróért nézhetik meg a látogatók. Az illat ismerős, a látvány pompás. Két üvegház, pihenőfotel és egy nagyobbacska növénysziget. Természetesen a falak tele ismertető anyagokkal, de ezek már konkrétan a termesztéshez kapcsolódnak. A bemutatott kannabisz növények három különböző növekedési fázisban vannak, szülőmagjaikat egy híres magkereskedő cég adományozta. „A korábbi városvezetés még száz, a mostani csak öt palánta nevelését engedélyezi, melyeket mi gondozunk. Amit learatunk, eloszthatjuk, de csak azok közt, akik részt vettek a termesztésben. Ez a jól végzett munka gyümölcse” – mosolyog az egyik önkéntes, majd beleszív egy spangliba. Hozzáteszi: a termést nem hozhatják forgalomba, és hetente jön a rendőrség megbizonyosodni a szabályok betartásáról. Leginkább turisták látogatják őket, ezért is az állandó kontroll. Ha messzebb költöznének, lazulna, de céljuk kevésbé valósulna meg.
A velünk tízezer éve együtt élő kenderről igyekeztek az alkotók összetömöríteni a legkorszerűbb információkat ebbe a különleges tanodába. Hosszú távú céljuk, hogy több hasonló főiskolát hozzanak létre a föld különböző részein. Akiknek épp nincs „kedvük” egészen Amszterdamig utazni, azok számára megoldás a cannabiscollege.com tömérdek linkkel, tanáccsal, fotó-, video- és tananyaggal, öt nyelven.
Miután kigyönyörködtük magunkat, az önkéntesek felajánlották, teszteljük tudásunkat a témában, és szerezzük meg a Cannabis College Amsterdam „diplomáját”. Jelentjük, hogy a CK munkatársai kitűnő eredménnyel tették le a vizsgát!

Megosztom...