Teljes dekriminalizáció jöhet az USA-ban

Az államok végre szabadon dönthetnek a kannabisz-politikájukról

Az Amerikai Képviselőház szavazását követően szövetségi szinten minősíthetik át szabálysértéssé a marihuánához kapcsolódó, alacsony szintű vétségeket. Míg decemberben úgy tűnt, hogy a mutatvány elbukhat a republikánus többségű szenátuson, a januári fejlemény tükrében már jóval nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a változás tényleg bekövetkezik.

A képviselőház szavazásának jelentőségét aligha lehet alábecsülni: ez volt az első alkalom, hogy a Kongresszus egyik kamarája a marihuána szövetségi tilalmának befejezése mellett tette le a voksát. Arról a tilalomról van szó, amit még Nixon elnök indított el pontosan 50 évvel ezelőtt. Sok állam ment szembe a szövetségi politikával sőt, az úttörők már az 1970-es években megszavazták a kannabisz dekriminalizációját, de ez a nagy képen nem sokat változtatott. A további történetet pedig ismerjük: 1996-ban Kalifornia az USA-ban elsőként gyógyászati kannabisz programot indított, ami azóta 30 államra tevődött át, 2012-ben pedig megszavazták az első legalizációkat, amik mostanra 15 államban működnek. És bármilyen abszurdnak tűnik, eközben a szövetségi tilalom továbbra is rendületlenül fennáll és még a kannabisznak a gyógyászati értékét is tagadja. Ennek köszönhetően mára az államok többségének szabályozása szembemegy a szövetségi törvényekkel, így nem tudnak kiteljesedni a legalizációs modellek. Hogy csak a legfőbb problémát említsük, a legálisan üzemelő kannabisz vállalatok sok esetben nem férnek hozzá az alapvető banki szolgáltatásokhoz és készpénzben kénytelenek bonyolítani a kereskedelmüket.

Georgia lett a mérleg nyelve

Gondolhatnánk, hogy a koronavírus-járvány csúcsán nem a marihuána kérdése a legégetőbb, de az ügy mára több mint szimbolikus jelentőségű. Így nem is annyira meglepő, hogy kevéssel Joe Biden elnökké választását követően – és még a beiktatása előtt! – a demokratikus többségű Képviselőház 228–164 szavazati aránnyal véget vetett a szövetségi szintű tilalomnak. Fontos tisztázni, hogy ez nem azt jelenti, hogy országos szinten engedélyezetté vált a marihuána kereskedelme! „Ez a jogszabály nem legalizálja a kannabiszt az egész országban, hanem meggátolja a szövetségi kormányt abban, hogy beavatkozzon az államok szuverén döntéseibe” – magyarázta Earl Blumenauer demokrata képviselő. „A kannabisz-törvényjavaslat hatályon kívül helyezné a szövetségi marihuána-ítéleteket és 5%-os adót vetne ki a kannabisz-termékekre. Az összegyűlt bevétellel segíteni lehetne azokat a közösségeket, amelyeket a törvény végrehajtása a leghátrányosabban érint” – tette hozzá.

Azonban ismert volt, hogy a Szenátus többségi vezetője, a republikánus Mitch McConnell ellenzi a dekriminalizációt, így a demokratáknak abban kellett bíznia, hogy a január 5-i választáson megszerezik a georgiai szenátusi mandátumokat. Számításuk bejött, hiszen két hajszálnyival behúzott győzelemmel a demokratáknak sikerült bevennie a Szenátust, 2010 óta először! Így már semmi sem állhatja a szövetségi szintű dekriminalizáció bevezetésének útját.

A dekriminalizáción túl

A megválasztott két szenátor egyike, Jon Ossoff 2020. júliusában a következőképpen nyilatkozott a CNBC-nek: „Nemcsak a dekriminalizálást fogom szorgalmazni, hanem a kannabisz országos legalizálását. Ennek az anyagnak a tilalma irracionális, rendkívül drága és iszonyatos emberi áldozatokkal jár. Súlyos igazságtalanság az a tény, hogy vannak emberek, akik nem erőszakos marihuána-bűncselekmények miatt töltik büntetésüket, míg mások a kannabisziparban gazdagodnak. Harcolni fogok a kannabisz teljes legalizálásáért, a nem-erőszakos kábítószer-bűncselekmények miatt történő bebörtönzés megszüntetéséért és a nem-erőszakos kannabisz-vétségek nyilvántartásának felszámolásáért.” A szintén most szenátornak választott Raphael Warnock hasonlóan látja a helyzetet. Ő sem elégszik meg a dekriminalizációval, hanem a kannabisz miatt bebörtönzöttek szabadlábra helyezését tűzte ki célul.

De a törvény kidolgozói sem álltak meg a dekriminalizációnál. Az elfogadott törvény túlmutat azon, hogy megszűnteti a bebörtönzéseket, valamint az államok és a szövetségi kormány közötti konfliktust. Többek között lehetővé teszi a Veteránok Igazgatóságához tartozó orvosok számára, hogy orvosi marihuána recepteket állítsanak ki az azt engedélyező államokban élő veteránok számára, és ösztönzi az államokat, hogy vessenek véget a megbélyegzésnek és bírálják felül a múltbeli, alacsony szintű kannabisz-vétségek miatt kiszabott ítéleteket. A törvény továbbá lehetővé teszi az egyesült államokbeli Kisvállalati Adminisztrációnak, hogy támogassa azokat a vállalkozókat és a kisvállalkozásokat, akik megpróbálnak elhelyezkedni ebben a feltörekvő iparágban.

A fejleményekre természetesen a tőzsde is reagált: a georgiai választás hatására a kannabisz részvények azonnal emelkedésnek indultak. A legnagyobbak – a Canopy Growth, a Tilray és az Aurora Cannabis – már a választás véghajrájában 10-17%-kal nőttek. A legfontosabb pénzügyi változás az lehet, hogy a kannabisz vállalatok hozzáférést kapnak a kereskedelmi bankokhoz és biztosításokhoz, amivel a kannabiznisz végérvényesen belép a mainstream üzletágak közé.

Megosztom...