Terhes nők kannabiszhasználata

Új kutatás indul az eddig feltáratlan területen

Hangozzék bármily hihetetlenül, de jóformán semmilyen perdöntő bizonyítékkal nem rendelkezünk arról, hogy a terhesség alatt fogyasztott marihuána miként befolyásolja a magzat fejlődését. Egy amerikai kutatócsoport végre megkezdi ennek a hiányterületnek a betöltését egy szigorú vizsgálattal.

Több oka is van annak, hogy egy ilyen fontos kérdésben nélkülöznünk kell a tudományos eredményeket. Egyrészt sokan vannak, akik nem csupán kannabiszt használnak a terhesség alatt, hanem például dohányt vagy alkoholt is, melyeknek ismert a magzatra gyakorolt károsító hatása. Másrészt az a várandós nő, aki bármilyen okból kannabiszt használ, érthető okokból nem szokta világgá kürtölni a döntését, hogy kerülje a megbélyegzést és gyermeke védelembe vételét. Van azonban egy csoport, akik kifejezetten alkalmasak egy kutatás alanyaiként szolgálni: azok a leendő édesanyák, akik egészségügyi tüneteik enyhítésére használnak kannabiszt, de tartózkodnak minden más olyan szertől, ami a magzatra káros lehet. A Washingtoni Egyetem kutatói most az ő körükben toboroznak vizsgálati alanyokat, hogy tanulmányozzák a marihuánahasználat hatását a csecsemők agyi fejlődésére. A „Moms + Marijuana” nevű kutatás nyomon fogja követni a nők kannabiszhasználatát a terhesség első trimeszterétől a baba születéséig. A kutatók ezt követően 6 hónapos korukban fogják megvizsgálni a csecsemők agyát, hogy azonosítsák a kannabisznak kitettség lehetséges hatásait, beleértve a kognitív és motoros fejlődést, a szervezet egészségi állapotát és a társas viselkedést. A csecsemőkön alvás közben MRI vizsgálatot fognak végezni és fenil-etanol szagnak teszik ki őket, hogy kiderüljön, aktiválja-e a jutalomban és a függőségben érintett agyterületeket.

„Ez a tanulmány a nők egy nagyon specifikus populációját célozza meg, akik a terhesség alatt a tüneteik kezelésére használják a kannabiszt” – mondta el dr. Natalia Kleinhans, az UW Medicine radiológusa. Többségük a hányinger leküzdésére használja a kannabiszt, ám keveset lehet arról tudni, hogy ezzel mennyire veszélyeztetik a születendő csecsemőt. A kutatók abban bíznak, hogy 70 várandós nőt bevonhatnak a vizsgálatukba, akiknek a fele kannabiszt fog használni, a másik fele pedig kontrollcsoportba kerül. A vizsgálatba kerülés feltétele, hogy a nők maximum a terhesség 13. hetében legyenek. A kannabiszhasználók várhatóan hetente kétszer fognak kannabiszt fogyasztani, elsősorban a reggeli hányinger kezelésére. A kontrollcsoport természetesen nem csak marihuánát, de dohányt és alkoholt sem használhat. „Az a kevés vizsgálat, amely a prenatális kannabiszhasználat hatásait vizsgálta a csecsemők agyi fejlődésében, mind olyan nőket vizsgált, akik polidroghasználók voltak. Senki sem figyelte még meg kizárólag a marihuána hatását.” – foglalta össze a kutatás úttörő voltát dr. Kleinhans. „Ez a kutatás a terhesség ideje alatt rendszeres drogtesztelést is magában foglal, hogy valós időben ellenőrizzük, hogy a terhes nők nem használnak más drogokat, és nem csupán az anyák önbevallására fog támaszkodni a gyermek születése után.” A terhességük alatt a vizsgálati csoport résztvevőinek jelenteniük kell a heti felhasználást és csak engedéllyel rendelkező eladóktól vásárolhatnak kannabiszt. A termékek csomagolásának a fotóit el kell küldeniük, hogy a kutatók rögzítsék a hatóanyagok arányát. Dr. Kleinhans kiemelte, hogy a reggeli hányingerre használható gyógyszerek egy részét annak ellenére alkalmazzák, hogy azokat várandós nőkön tesztelték volna, miközben a kannabisz a negatív híre miatt szóba sem jöhet hasonló kezelésben. Reméljük, hogy a kutatás további hasonló vizsgálatokat fog elindítani.

 

Figyelem! A cikkünk megjelenését követően publikálták azt a tanulmányt, mely szerint a terhesség alatt a napi rendeszerességű (!) kannabiszhasználat növelheti az alacsony születési súly, a fertőzésekkel szembeni alacsony ellenállás és a csökkent oxigénszint kockázatát!

Megosztom...