Terjed a termesztés

A megengedő törvényi környezet mellett senki sem csodálkozhat azon, hogy Csehországban és Spanyolországban a fűdíler fogalmát lassan már a néprajzi lexikonban kell keresni, hiszen minden kenderkedvelő otthon megtermesztheti magának füstölnivalóját. Meglepőbb viszont, hogy hasonló trend látszik kialakulni az olyan szigorúbb drogpolitikájú országokban, mint Svédország vagy Olaszország.

A svéd rendőrség adatai szerint az utóbbi évtizedben megnégyszereződött az otthon termesztett marihuána aránya, vagyis a skandináv ország a rideg éghajlat dacára önellátóvá vált. A Svéd Nemzeti Nyomozóiroda évente 600 értesítést kap illegális kannabisztermesztésről, melyeknek nagy része nem a 2000-es évek elejére jellemző kiterjedt gazdaság, hanem csupán kisméretű ültetvény. A rendőrségi információ szerint a műveleteket nem terjesztői csoportok, hanem jellemzően önmaguk számára termesztő személyek végzik a saját lakásukban, külföldről behozott magokkal és a szagokat semlegesítő szellőztető-rendszerrel. A felesleget néha továbbadják olyan csoportoknak, akik kialakult klientúrájuk körében értékesítik azt. Bár a rendszer ez utóbbi eleme egyáltalán nem üdvözlendő, az otthon termesztőknek köszönhetően a külföldi behozatal minimális mennyiségűre csökkent.

Az olaszok tempója még ennél is radikálisabb: míg általában a drogfogyasztás aránya évről évre enyhén csökken, a lefoglalt kenderültetvények száma 1290%-os növekedést mutatott az utóbbi években, azaz megtizenháromszorozódott. A fogyasztásban beállt csökkenés annak tudható be, hogy az olaszok egyre ritkábban használják a korábban elterjedt kábítószereket, például a ketamint és az ecstasyt. Bár az adatokat látva az olasz drogcár kisebb pánikba esett, észre kell azt is vennie, hogy az emberek amellett, hogy a legkisebb kockázatú szer fogyasztása mellett döntöttek, maguk is igyekeznek leépíteni a szervezett bűnözés uralmát. A teljes boldogsághoz már csak az otthoni termesztés engedélyezése kéne.

Megosztom...