Tikun Olam

A Kabbalától a modern gyógyászatig

Izrael első és legnagyobb gyógyászati kannabisz központjában szerteágazó munka folyik, a fajtanemesítéstől a betegek kezeléséig. A vállalat a magas CBD-tartalmú fajtáival hívta fel magára a figyelmet, melyek pszichoaktív hatások nélkül enyhítik a kellemetlen tüneteket. Ma’ayan Weisberggel, a Tikun Olam nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársával a cégben folyó tevékenységről és a gyógyászati kannabisz jövőjéről beszélgettünk.

Cannabis Kultusz: Tudomásunk szerint a „Tikun Olam” név jelentése: „megjavítani a világot”. Nem kisebb ambíciókkal indult a vállalkozás, minthogy jobbá tegye az egész világot?

Ma’ayan Weisberg: Így van. A név a zsidó vallásból, azon belül is a Kabbalából származik, amely azt mondja, hogy ha mindnyájan jobbá tesszük egy kicsit, akkor közösen megjavíthatjuk a világot. Ez a törekvés rejlik a név mögött, amelyet az alapító Tzahi Cohen választott. Cohen egy kis északi, vallásos városból származik, ahol sokat tanulmányozzák a Kabbalát. Cohen víziója, hogy minél több szenvedő ember juthasson gyógyászati kannabiszhoz. A kannabisz nem csupán számos betegség esetében nyújt segítséget, de ökológiailag is megfelelőbb a társadalomnak, hiszen olcsó, könnyű termeszteni és nem szennyezi úgy a környezetet, mint sok más gyógyszer. Emellett nagyon kevés mellékhatása van, amitől az orvos is másképp tekinthet ezekre a betegekre. Hosszabb tájékozódás és kutatómunka után először 2007-ben adott kannabiszt Cohen végstádiumú betegeknek, majd kérelmet nyújtott be a kormánynak, hogy termeszthessen a betegeknek. Az engedélyeztetés befejeztével ő lett az első ember Izraelben, aki engedéllyel termeszthetett és nyújthatott gyógyászati kannabiszt a betegeknek.

CK: A Tikun Olam azóta szépen kinőtte magát, jelenleg Izrael legnagyobb gyógyászati kannabisz vállalata. Hányan dolgoznak most nálatok?

MW: Hatvanan dolgozunk a cégnek és 5000 beteget látunk el.

CK: Hogyan tekintenek a gyógyászati kannabiszra Izraelben az utóbbi időkben?

MW: Továbbra is veszélyes drogként kezelik, de engedélyünk van a termesztésre, a terjesztésre, a kutatásra és a kezelésre és a betegek speciális engedéllyel vásárolhatnak tőlünk. Jelenleg komoly vita zajlik a tudományos közösségen belül, és amíg ők osztják és hangoztatják az álláspontunkat, a társadalmat is könnyebb meggyőzni a gyógyászati kannabisz hasznosságáról. Úgy gondolom, hogy jelenleg az emberek fele elfogadja ezt a kezelési módot, ami komoly fejlődés a korábbi arányokhoz képest. Mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy kannabiszt jelenleg csak utolsó lehetőségként lehet adni a betegeknek. Ez azt jelenti, hogy minden betegség esetén végig kell menniük az összes bevett terápián, és csak ezek sikertelensége után ajánlhatják nekik a kannabiszt.

CK: Hogyan oszlik meg a munkátok, mire fordítjátok a legtöbb figyelmet?

MW: Bár sok energiát felemészt, mégis próbálunk mindenre kiemelt figyelmet fordítani, ezért is van külön kutató, tenyésztő és kertész csapatunk. A termesztés klimatizált termesztő sátrakban zajlik, de a napsütést is igénybe vesszük. A számítógépes ellenőrzéssel biztosítani tudjuk, hogy minden növény azonos mennyiségű tápanyagot, fényt és állandó hőmérsékletet kapjon, pontosan annyit, amennyire szüksége van. Tartózkodunk az ártalmas vegyszerek használatától és igyekszünk annyira organikusan termeszteni, amennyire csak lehetséges. A laboratóriumunkban biológusok és tudósok dolgoznak, akik a termékeinket előállítják és elemzik. Itt lehetőség van a molekulák izolálására, melyekkel különböző kísérleteket végzünk, illetve klinikai kutatásokat egyetemekkel és kórházakkal együttmőködve. A klinikánkban folynak a kezelések, ahol általunk felkészített nővérek dolgoznak. Ugyanitt tanácsadást nyújtunk a betegeknek és adatokat gyűjtünk tőlük. Az évek alatt hatalmas adatbázis állt össze, aminek a segítségével a tünetekhez megfelelő fajtákat tudunk párosítani. Ennek köszönhetően tudunk magas arányban sikeres kezelést nyújtani. Emellett a pácienseket tájékoztatjuk arról, hogy mit használnak pontosan, milyen mellékhatásokra számíthatnak és mint más gyógyszerek használata esetén, megismertetjük velük az ellenjavallatokat. Végül pedig ki is szállítjuk a kannabisz termékeket az engedély birtokában rendelkező pácienseknek. A szállítás szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően működik, páncélautóval, fegyveres őrök felügyelete mellett.

CK: Feltételezem, hogy nem a beteg választja ki, hogy az ő tüneteihez melyik fajta illik a legjobban.

MW: A hozzánk forduló, engedéllyel rendelkező beteget először behívjuk tanácsadásra, ahol a nővéreink felveszik az adatait és ezek elemzése alapján ajánlunk neki bizonyos fajtákat, amiket a boltunkban megvásárolhat vagy házhoz rendelhet. Az általunk termesztett kannabisz fajták mindegyike több formában is elérhető: kapszulában, olajként, szárított virágzatként vagy előre megtekert cigarettaként.

CK: Hozzávetőleg mekkora mennyiségben termesztetek?

MW: Nincs engedélyem ezt megválaszolni, de mondok néhány adatot, ami segíthet a kalkulációban. Ötezer páciensünk van, akik havonta átlagosan 40-50 gramm kannabiszt használnak.

CK: Milyen fő fajtákkal dolgoztok?

MW: Vannak THC-ban, gazdag, azonos THC és CBD arányú, valamint CBD-ben gazdag, de alacsony THC-tartalmú fajtáink. Utóbbiak leginkább a gyulladásos betegségek esetén hatékonyak és antipszichotikus tulajdonságuknak köszönhetően nagyon biztonságosak. Az Avidekel fajtánkat például epilepsziás gyerekek rohamainak megelőzésére használják. Ez egyébként a leghíresebb, magas CBD-arányú fajtánk, amit a Hebrew Egyetemen is teszteltek. A kutatók azt találták, hogy más gyógyszerekkel ellentétben az Avidekel heteken keresztül úgy csökkenti a gyulladásokat, hogy a szervezet nem alakít ki toleranciát vele szemben, így nem kell emelni a dózist és nem jelennek meg egyéb tünetek. Ez egészen páratlan! Ezt a kutatást mostanában publikálták, elérhető a honlapunkon.

CK: Ilyen sikeres fajták mellett szükség van további variánsok nemesítésére vagy a jelenlegiek már elegendőek a tünetek sokféleségének kezelésére?

MW: Persze, hogy szükség van! A legtöbb ma elérhető fajtát a rekreációs használatnak megfelelően nemesítették, magas THC-tartalommal, amit drágán el lehet adni. Az AK47 és a Bubba Kush nevek például nem csengenek túl medikálosan; ezek nem azok a fajták, amiket a betegeknek adsz. A világ minden tájáról gyűjtöttünk fajtákat és elkezdtük tenyészteni őket és a betegeinknek adva azt találtuk, hogy közülük sok jelentősebb terápiás hatással bírt, mint pszichoaktív hatással. És épp ez a lényeg. Nem szeretnénk, hogy a pácienseink be legyenek tépve, hanem hogy jobban érezzék magukat, javuljon az életminőségük. Hogy normális életet élhessenek, újra dolgozhassanak, együtt lehessenek a családjukkal. A gyógyászati kannabisznak nem az a lényege, hogy a beteg egész nap egy helyben üljön beállva, hanem hogy visszakapja az életet.

CK: A kínálatotokban szerepelnek olyan fajták is, amelyek magas THC tartalom mellett alig tartalmaznak CBD-t, hasonlóan a rekreációs fogyasztásra szánt fajták esetében. Ezeket a fajtákat kiknek ajánljátok?

MW: Sok páciensünk krónikus fájdalommal küzd, és nekik THC-ra van szükségük. Új pácienseknek nem adunk magas THC-tartalmú fajtákat, csak olyanoknak, akik már hosszú ideje opiátokkal csillapították a fájdalmukat. A legtöbb ilyen betegünk korábban például Oxy-contint használt, és a kannabiszra áttérve lassan, de biztosan megszabadulhatnak az opiátoktól. Ők nem számolnak be betépettségről, megszűnik viszont a fájdalomérzetük, újra tudnak dolgozni és funkcionálni.

CK: Az azonos mennyiségű THC-t és CBD-t tartalmazó fajták milyen esetekben hatékonyak?

MW: Vegyük például a Midnight nevű Sativa fajtánkat, ami 50:50 százalékban tartalmaz THC-t és CBD-t. Ez nagyon jó az onkológiai páciensek számára, növeli az étvágyukat, csökkenti a szorongásukat, és jótékonyan hat a védelmet nyújtó endokannabinoid rendszerre.

CK: Ha már a szervezet védelmi rendszerénél tartunk: van arra lehetőség, hogy a súlyos betegségből, főként rákból felépült betegek preventív indokból továbbra is használhassák a kannabisz termékeket, ezzel megelőzve a betegség kiújulását?

MW: Nagyon örülnénk, ha ez lehetséges lenne, de sajnos jelenleg nem az. A rák esetében az orvosok csak akkor írhatják fel a kannabiszt, amikor a beteg kemoterápiás kezelést kap, de nem fogadják el preventív terápiaként. Az engedély nem egy életre szól, csak 6 hónapra, ezért sok rákból felépült beteg automatikusan elveszíti. Amikor a páciens felépül, és jobban érzi magát, akkor az orvos már nem fogja ajánlani neki a kannabiszt, ami szomorú, hiszen a kemoterápia mellékhatásai nem szűnnek meg egyik napról a másikra. Az orvos közösség azonban még nem fogadta el a kannabisz preventív alkalmazását.

CK: Az Egyesült Államokban és Európában egyre nagyobb igény van a CBD-ben gazdag fajtákra és úgy tudom, hogy ti készséggel el is látnátok őket ezekkel a produktumokkal. Hogy áll most ez az ügy?

MW: Izrael állam egyelőre nem engedélyezi számunkra az exportot, de indíthatunk közös vállalkozásokat és köthetünk üzleti együttműködéseket, ahogyan ezt a kanadai MedReleaf nevű céggel is tesszük. Árusítják a fajtáinkat és alkalmazzák a tőlünk kapott know how-t. Remélem, hogy a jövőben Izrael többet is fog engedélyezni nekünk, hiszen ez az ország számára is hasznos lenne, elég csak a befolyó adóra gondolni.

CK: A kannabiszból befolyó hatalmas adóbevételekre talán Colorado a legjobb példa, ahol pedig csak az államon belül történik az értékesítés.

MW: Pontosan, és még ha az államnak nem is tetszik a szabályozás, a befolyt összeget felhasználhatják oktatásra, kutatásra vagy egyéb hasznos tevékenységre. Világosan látszik, hogy ez egy tökéletesen önellátó ágazat. Ezért is bízunk abban, hogy az Egyesült Államokban rövidesen áthelyezik a kannabiszt az elismert gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező drogok jegyzékébe. A hónap végén lesz egy bírósági tárgyalás erről, de úgy hiszem, hogy két-három éven belül meg kell történnie a változásnak, mert lesz annyi pénzes ember, aki komoly lobbival az újraosztályozás mögé áll. Izrael és az egész világ erre vár.

CK: Számos olyan eszközt forgalmaztok, amellyel a beteg cigarettába sodorva fogyaszthatja a kannabiszt. Ez azt jelenti, hogy támogatjátok a virágzat fogyasztásának e módját, vagy inkább a vaporizálást és a gyomron keresztüli használatot javasoljátok?

MW: Nyilvánvalóan a fiataloknak és az időseknek a füstölés egyáltalán nem jó, főleg, ha hosszú távon kell használnod a kannabiszt, de az is nagyon sokat számít, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Ha például fájdalommal küzdesz, és épp rád jön egy erős fájás, akkor egy kapszula elfogyasztása után még sokat kell várnod. Ha pedig elfüstölöd vagy párologtatod, akkor azonnali hatást tapasztalhatsz. Természetesen senkinek nem javasoljuk, hogy füstöljön, és ha virágzatot rendelnek, tájékoztatjuk őket, hogy egészségesebb vaporizálni, mint elfüstölni, de biztosítanunk kell a lehetséges fogyasztási módokat. A kapszulákat inkább az idősebbeknek ajánljuk, ők ehhez a fogyasztási módhoz vannak hozzászokva – a „vegyél be három kapszulát egy nap” egy teljesen hagyományos kezelésnek felel meg. A gyerekeknek az olajat ajánljuk és azoknak is, akiknek a betegsége nyelési nehézséget okoz.

CK: És az olaj gyorsabban is hat.

MW: A leghosszabban a kapszula fejti ki a hatását, mert az teljes mértékben a gyomorból szívódik fel. Körülbelül egy-másfél óra után kezd el hatni és a hatás 8-10 óráig tart. Ezzel szemben az olaj félig már a szájból felszívódik, így a hatása már 20 perc múlva érezhető és körülbelül 6 órán keresztül tart. Az elfüstölt vagy elpárologtatott virágzat fejti ki a leggyorsabban a hatását, pár perc alatt és maximum 2-3 óráig tart. Ez persze csak az átlagos érték, a hatás egyénenként eltérő lehet.

CK: Mi az álláspontotok a kannabisz rekreációs célú használatáról?

MW: Számunkra a kérdés nem releváns. Bár Izraelben sokan használják kikapcsolódási célból, mi a gyógyászati tulajdonságaira fókuszálunk. A kutatásokból azonban egyértelműen látszik, hogy az alkohol, a dohányzás és bizonyos széles körben használt vényköteles gyógyszerek jóval veszélyesebbek a kannabisznál. Általánosságban elmondható, hogy a kannabisz terápiás használata biztonságos, és nagyon sok rekreációs fogyasztó talán nem is tudja, hogy valójában öngyógyítási célból fordul a kannabiszhoz. Lehet, hogy fáj a fejük, idegesek, hiszen nagyon stresszes életet élünk a modern világban. Vélhetően sok rekreációs használó egyfajta terápiaként használja a stresszoldó tabletták vagy az altatók helyett. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy minden kannabisz gyógyászati kannabisz kellene, hogy legyen. Ezalatt azt értem, hogy minden termesztőnek szigorú szabályokat kellene követnie, kerülve például az ártalmas rovarirtók, hormonok használatát. Ha valamit kikapcsolódásként használsz, akkor is azt szeretnéd, hogy egészséges legyen, és ne okozzon kellemetlen hatásokat, nem igaz? Azt gondolom, hogy a kannabiszt a megfelelő szabályok szerint történő termesztés, a vegyszerektől való tartózkodás, a helyes tárolás teszi gyógyászativá. És ez nem csak a betegek számára termesztett kannabiszra áll, hanem általánosságban is. Amikor a világ megérti ezt, akkor a gyógyászati és rekreációs használat között zajló vita már nem lesz releváns.

CK: Hogyan látod a kannabisz szerepét 10 év múlva a gyógyászatban? Gondolod, hogy komoly változás előtt állunk?

MW: Biztos vagyok benne. A bevett terápiák egyrészt szennyezik a világot, hiszen a kemikáliák a vizelettel távozva a környezetbe kerülnek. Másrészt az emberek nem szeretnének annyi gyógyszert fogyasztani – elég belegondolni, hogy az Egyesült Államokban hányan válnak függővé és hányan halnak meg naponta a fájdalomcsillapítóktól. Már most is komoly viták zajlanak erről, és úgy gondolom, hogy 10 év múlva a társadalom is fel fogja ismerni, hogy van más választása, és megszűnik az a világ, amiben a betegek számára az orvos és a gyógyszer az isten, és az a jó, amit nekünk diktálnak. Bízom benne, hogy az emberek tudatosabbá válnak abban, hogy mit fogyasztanak és ez hogyan hat rájuk és a környezetükre. És bízom abban is, hogy a kannabisz több betegség esetén lesz elérhető, és akár betegségeket is megelőzhetünk majd az alkalmazásával. Úgy gondolom, hogy ez idővel elkerülhetetlen lesz.

Megosztom...