Tisztelt képviselők!

Nyílt levél a Magyar Országgyűlés képviselőinek

A CK Medijuana magazin kiadójaként, úgyis mint a magyarországi kannabisz páciensek egyik kommunikációs fóruma, elkötelezettek vagyunk a kannabisz mint gyógynövény teljes körű rehabilitációja iránt. Szeretnénk önöknek, a kormánynak, a minisztereknek és a képviselőknek az aktív párbeszéd lehetőségét biztosítani, és rendelkezésre bocsátani nyomtatott és online fórumainkat, valamint az elmúlt évek során szerzett tudásunkat és tapasztalatunkat.

Munkánk során támogatjuk az érintett betegeket a kannabisz gyógyszer elérhetőségéről, felhasználásáról, adagolásáról és a legújabb kutatásokról szóló információkkal. A betegek kannabisz terápia során szerzett tapasztalatait közvetítjük az orvosok és szakemberek felé. Segíteni szeretnénk az érintetteknek abban, hogy megtalálják egymást, és hogy megvédjék magukat a hatóságok és az egészségbiztosító diszkriminációja ellen. Információt nyújtunk mindenkinek a gyógyászati kannabisz terápiás lehetőségeiről, illetve azokról betegségekről és tünetekről, melyek esetén az hatékonynak bizonyult. Közvetett módon támogatjuk a kannabisz gyógyászati felhasználásának tudományos megalapozására irányuló projekteket.

Munkatársaink és támogatóink legkülönbözőbb korcsoportokból és társadalmi rétegből származnak – az epilepsziában szenvedő gyermekektől a sclerosis multiplexes anyákig és a nyugdíjasokig, akik életkorukkal vagy betegségükkel kapcsolatos panaszaikat, tüneteiket kannabisz segítségével kezelik. Az érintettek közül sokan évek óta szenvednek. Velük együtt szeretnénk felhívni mindenki figyelmét erre a tarthatatlan helyzetre. Sokan közülük függővé váltak a gyógyszerektől, amiknek gyakran több mellékhatása volt, mint amennyire képes volt tüneteik enyhítésére. Ezek a betegek végtelen kórházi tortúrákon mentek keresztül, minden megkönnyebbülés nélkül. Sok ember számára a kannabisz az utolsó lehetőség a szenvedés enyhítésére és az életminőségük javítására. Tudatosan választották a kannabisz terápiát, vagy kombinálták azt az előírt gyógyszerekkel.

A kannabisz gyógyászati alkalmazásának mellékhatásai jóval kisebbek, mint sok hagyományos gyógyszer esetében. Sok beteg állapota a kannabisz hatására nagyobb mértékben javult, mint korábban  kannabisz nélkül. De számukra fájdalommentes életet élni, kannabisz használatával továbbra is tilos. A választók jelentős része már nem fogadja el ezt a helyzetet. A kannabiszt az emberek évezredek óta használják gyógyszerként. Jelenleg számtalan tudományos vizsgálat és esettanulmány áll rendelkezésre. Ezek bizonyítják, hogy a kannabisz hosszú távon biztonságos gyógyszerként használható, a szervezet károsodása nélkül. Ez áldás sok krónikus betegségben szenvedő ember számára. A magyar embereket ez a terápiás lehetőség nagyon is érdekli, és szeretnének sokkal többet tudni a kender növény gyógyhatásáról. Ezt tapasztajuk a mindennapi munkánkban is.

Magyarországra ugyanazok a kábítószerügyi egyezmények vonatkoznak, mint minden más ENSZ tagállamra és az lehetővé teszi a kannabisz gyógyászati célú alkalmazását. Elméletben tehát fel lehet írni gyógyszerként a kannabiszt (majd külföldről megrendelni, megszervezni a szállítást stb.), csakhogy erre jelenleg egyetlen magyar orvos sem hajlandó. Szóval nem a törvényt kell megváltoztatni, hanem létre kell hozni a gyógyászati kannabisz programot, hogy egyszerűbb legyen az orvosoknak felírni és a betegeknek beszerezni azt. A kormány ezzel szemben határozottan tartja magát, ahhoz az állásponthoz, hogy a gyógyászati kannabisz használata nem szükséges, mert a tiszta hatóanyagok jobbak, mint például a virágzat. Ez az álláspont teljesen figyelmen kívül hagyja a betegek tapasztalatait és a legtöbb tudományos álláspontnak is ellentmond. Sok beteg, de orvosok és tudósok is vannak, akik úgy vélik, hogy a bizonyos esetekben a kannabisz terápia jobban működik, mint a hagyományos kezelések.

Önök abban a helyzetben vannak, hogy eldönthetik, hogy Magyarország melyik utat választja ebben a társadalmi szempontból releváns kérdésben. Kérjük, álljon ki egy igazságos megoldásért a betegek érdekében, és hozzon felelős döntést. Szeretnénk emlékeztetni, hogy az érintetteknek gyakran nincs túl sok idejük. Sokan nagyon súlyosan betegek. Azonnali bürokratikus segítségre van szükségük, ami hozzáférést biztosít számukra a megfizethető és ellenőrzött minőségű kannabisszal történő gyógykezeléshez.

Az ehhez szükséges legfontosabb tennivalók a következők

  • Meg kell különböztetni és dekriminalizálni kell a kannabisz gyógyászati célú termesztését, birtoklását és fogyasztását a vonatkozó törvényekben.
  • A társadalombiztosítás támogassa az orvosok által felírt kannabisz-alapú gyógyszerkészítmények (virágok, gyógyhatású készítmények, kész gyógyszerek) költségeit ugyanúgy, mint más gyógyszerek esetében.
  • Végül, meg kell szüntetni a stigmatizációt, és az egész társadalom számára egyértelművé kell tenni, hogy a kannabisz számos esetben kifejezetten hatékony és alkalmazható terápiás eszköz, amit személyes véleményünk vagy morális értékítéletünk alapján nem zárhatunk el a betegek elől. Ennek legjobb és legegyszerűbb módja egy állami gyógyászati kannabisz program elindítása, melyhez véleményünk szerint minden feltétel adott.

Tisztelettel,
A CK Medijuana kiadója

Megosztom...