Tisztogatás Barcelonában

Bezár a kannabiszklubok harmada

Márciusi Spannabis-látogatásunk alkalmával rövid körutat tettünk a barcelonai Cannabis Social Clubok világában, melyből azt a tanulságot szűrtük le, hogy míg néhány CSC a törvényt betartva a tagok minden igényének kielégítésére törekszik, addig mások amolyan gandzsaosztó dílerközpontokként működnek. Úgy látszik, a spanyol hatóságok is osztják véleményünket, augusztusban ugyanis a klubok harmadát bezáratták.

Luxusétterem és hotdogárus a vurstliban – nagyjából így viszonyult egymáshoz az a két kannabiszklub, melyet tavaszi barcelonai látogatásunkon felkerestünk, azzal a meglepetéssel, hogy utóbbi volt a drágább. A Resin Clubnak már tavaly tagjává váltunk, így ismerősként köszöntöttek minket a helyen, ami kinézetében, hangulatában és programajánlatában a felkapott bárokkal is felveszi a versenyt. A második klubra random módon, a belvárosban bolyongva, magunkat fű után kajtató, naiv turistának álcázva leltünk. Modern díler barátunk, némi turistafogó-jutalék fejében egy közeli klubba kalauzolt minket, ami leginkább egy lebontásra ítélt foglaltházra emlékeztetett. A csöppet sem barátságos helyszínt szép számú külföldi vendég füstölte tele frissen és drágán szerzett zsákmányával, akiknek vélhetően az volt az első és utolsó CSC-látogatásuk, és minket sem marasztalt semmi a helyszínen. Nos, a hírek szerint a hatóságok épp az ilyen helyeket szeretnék felszámolni. A mozgolódás már júniusban elindult az első CSC bezárásával, ahol a gyanú szerint illegális drogkereskedelmet folytattak. Egy hétre rá Barcelona városi tanácsa bejelentette, hogy 1 évre befagyasztja az újabb kannabiszklubok nyitását. Indoklásuk szerint a CSC-k elszaporodása és a katalán fővárosba irányuló fűturizmus megerősödése azt jelzi, hogy a klubok egy része nem a törvényben előírt, nonprofit termesztő- és fogyasztóközösségként működik, ami a törvénysértés mellett veszélyezteti a lakosság egészségét és jóllétét, különös tekintettel a fiatalkorúakra.

Megkérdőjeleződött az is, hogy a kannabiszklubok eleget tesznek-e azon előírásoknak, hogy ne közterületen helyezkedjenek el, ne reklámozzanak, és ne bátorítsanak fogyasztásra. Visszagondolva a Spannabisra az egyik klub szórólaposztása a kijáratnál a felsorolt feltételek mindegyikét megsértette. A CSC-k feddhetetlenségének képét tovább árnyalta, amikor pénzmosás vádjával a katalán kannabiszszervezetek önszabályozásáért küzdő FEDCAC ve-zetőjét és több, kannabiszklubot is üzemeltető tagját letartóztatták júliusban. Mindezek fényében meglepőnek sem nevezhető, hogy a rendőrség 145 klub átvilágítása után 49 CSC azonnali bezáratása mellett döntött. Indokként természetesen az illegális marihuána értékesítése, működési hiányosságok, a szomszédokkal való problémás együttélés, valamint a turisták becsalogatása merült fel. A bejelentés hatására Katalónia másik jelentős, pro-kannabiszszervezeteket tömörítő  egyesülete, a CatFAC párbeszédet kezdeményezett a hatóságok és a klubok között a működéshez szükséges szabályok közös tisztázása érdekében. Bízunk benne, hogy ezzel megoldódik a barcelonai kannabiszklubok helyzete, hiszen szomorú lenne, ha néhány pénzéhes, turistakopasztó álklub miatt az általunk is követendőnek tartott CSC-rendszer egésze veszélybe kerülne.

Megosztom...