Tisztuló kép a rákellenes tulajdonságokról

A THC és más kannabinoidok együttes hatása lehet a kulcs

Személyes beszámolók ezrei mellett csak néhány tucat kutatás bizonyítja, hogy a kannabisz hatékony lehet a rák elleni küzdelemben. Egy újabb vizsgálat különböző koncentrációkat vizsgált egyes tumorok esetében és bár vegyes hatásokat tapasztalt, számos új tanulsággal szolgált.

A madridi Complutense Egyetemen évek óta folynak a kutatások a kannabisz tumorellenes hatásairól. Két évvel ezelőtt a kutatásokat vezető Dr. Manuel Guzmán a THC-t és CBD-t tartalmazó kivonat kemoterápiás gyógyszerrel kombinálásának eredményeit ismertette. Ekkor a kutató még azzal zárta előadását, hogy az elkövetkezendő években sokat fogunk megtudni a kannabisznak és összetevőinek rákellenes alkalmazásáról. Nos, a jövő elkezdődött!

Különböző ráksejtekre eltérő kivonatok

Egy friss kutatás már nem csak a két ismert hatóanyag, a THC és a CBD, hanem az összes kannabisz összetevő együttes hatását vizsgálta tumorok esetén. Az izraeli kutatócsoport azt találta, hogy a teljes kannabiszkivonatok ígéretesebbek a rákos sejtekkel folytatott küzdelemben, mint önmagában a THC vagy a CBD. A nehézséget az jelenti, hogy a növény több száz vegyületet tartalmaz, amelyek különböző koncentrációkban jelennek meg az egyes fajtákban és készítményekben. Így a kutatók úgy döntöttek, hogy több összetétel hatását vizsgálják meg.

A kutatócsoport 12 kannabiszkoncentrátum hatását vizsgálta meg 12 rákos sejttípusban, hogy meghatározza, mely koncentráció melyik ráktípus esetén lehet hatékony. Minden sejtmintát 24 órán keresztül növekvő dózisú kannabisz-kivonattal kezeltek. Végül 5 kannabiszkoncentrátumot találtak, amelyek a ráktípusok széles körében különösen hatásosnak bizonyultak. Összességében arra jutottak, hogy a hatékonyság jelentősen változó a különböző ráktípusok esetén, még akkor is, ha a rák ugyanazon szervből származik.

A THC és a fitokannabinoidok kölcsönhatása

A legjobb eredményeket a prosztatarák két formájában sikerült elérni. A hatékony kivonatok 37-51%-ra csökkentették a tumor növekedését, szemben a kontrollcsoport 68%-ával. A leghatékonyabb kannabiszkivonatok egyaránt magas THC-tartalmúak voltak és magas arányban tartalmaztak fitokannabinoidokat (kannabiszban termelődő kannabinoidok).

„Összességében azt a következtetést vontuk le, hogy az orvosi kannabisz nem egyetlen terápiás szerből áll, hanem egy heterogén kezelésekből álló körből” – magyarázták a kutatók. „Azt feltételezzük, hogy kannabiszkivonat alkalmazása esetén az egyes rákos sejtek sorsa a fitokannabinoid összetételének szinergikus hatásaitól, az alkalmazott koncentrációtól, valamint a sejt specifikus jellemzőitől függ.”

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a magas THC-tartalmú kivonatok többnyire hatásosabbak voltak a rákos sejtekben a sejthalál előidézésére. Ám a THC önmagában nem elegendő: ezek a hatások csak a további kannabinoidokkal együttesen volt elérhetők és akadt néhány magas THC tartalmú koncentrátum, mely nem volt hatékony a rákos sejtekkel szemben. A hatást tovább bonyolítja, hogy az egyes sejtvonalakban a kannabinoid receptorok jelenléte vagy hiánya szintén befolyásolhatta a hatásokat.

Az eredmények tükrében nem kérdés, hogy további vizsgálatokra van szükség, ám ezek iránya már kezd kirajzolódni: a jövő rákgyógyszerei vélhetőleg nem izolált THC-t és CBD-t, hanem teljes spektrumú kannabiszkivonatokat fognak tartalmazni. Az is valószínűnek látszik, hogy a különböző rákos betegségekre eltérő kivonatokat fognak majd felírni.

 

Megosztom...