Trekt Uw Plant

A Cannabis Social Club belga modellje

 

Trekt Uw Plant (TUP) a belgiumi Antwerpen első Cannabis Social Clubja (CSC), amit egy baráti társaság alapított 2006-ban azzal a közös céllal, hogy demonstrálják, egy megfelelően szabályozott rendszerben a felnőttek képesek biztonságos és felelősségteljes módon kannabiszt fogyasztani. De hogyan tudják ezt törvényszerűen működtetni?

A belga törvény értelmében minden 18 év feletti egyén fejenként egy növényt tarthat személyes fogyasztás céljából. Azok számára, akik ezt különböző okokból kifolyólag nem tudják megtenni, a CSC olyan szolgáltatást nyújt, amellyel kikerülhetők a jogilag bizonytalan megoldások. A klub tagja például nem lesz rászorulva a rossz minőségű vagy vegyszerekkel kezelt utcai füvek vásárlására bűnözőktől, annak tudatában, hogy a befolyt összeg olyan bűntetteket is támogathat, mint például az embercsempészet. Senkinek nem kellene ilyen gondolatokon rágódnia, amikor egy stresszes nap után egy joint elszívásával szeretne kikapcsolódni. A TUP lehetővé teszi a tagok számára, hogy termesztési jogukat átruházzák a szervezetre, amely az éves 25 eurós tagság fejében különös gondoskodással és többévnyi tapasztalat birtokában felnevel egy növényt, majd grammonként 7 euróért értékesíti azt a tag számára.

Felelősségteljes termesztés, biztonságos hozzáférés

A TUP Cannabis Social Club modellje barátságos közegben segíti elő a fogyasztók és a termesztők közvetlen kommunikációját. Ez azt jelenti, hogy a tagokat bátorítják az egymással és a termesztőkkel folytatott párbeszédre, hogy közeli kapcsolatot alakítsanak ki. Ha például egy tagnak problémája van a termékkel, akkor közvetlenül felkeresheti a termesztőt, és közösen találhatnak megoldást. Ugyanígy, ha a probléma egy taggal kapcsolatban merül fel, az egyesület bizottsága személyes kontaktust keres vele, illetve az előírások megszegése esetén kizárja őt a klubból. Ez a kialakítás lehetővé teszi a TUP számára, hogy folyamatosan vizsgálja a már így is elismert modell további finomhangolásának lehetőségeit, számba véve a biztonságos és felelősségteljes termesztés és fogyasztás lehetőségeit, a használat során felmerülhető ártalmak csökkentését, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a növényből. A rendszer olyannyira jól működik, hogy már több bírósági ügy esetében is megvédték gyakorlatukat, és sikeresen bizonyították, hogy nonprofit együttműködésüknél jelenleg nincs jobb alternatíva. A tagok biztonságos hozzáférése az organikusan megtermesztett kannabiszhoz a társadalom számára is kitűnő példát nyújt.

CSC-vel a közbiztonságért

Jelenleg a TUP az egyedüli Cannabis Social Club Belgiumban, de a kézzelfogható igény és az ártalomcsökkentésben elért sikerek hatására új CSC fog nyílni Brüsszelben, hogy ugyanolyan megbízható szolgáltatást nyújtson a főváros kannabiszhasználói számára is. 2013 márciusa óta a TUP workshopot szervez az érdeklődőknek, melyben a CSC-k nyitásának mikéntjét részletezik. Ez nagyon fontos lépés a feketepiacot uraló bűnözői csoportok érdekeltségeinek csökkentése és a törvényes munkahelyek teremtése felé. Brüsszelben pedig nagyszámú szmóker él, akiknek szükségük van erre az alternatívára, hogy elkerüljék némi megkérdőjelezhető minőségű gandzsa utcai vásárlását, amivel a szervezett bűnözést támogatják. Más szóval a CSC-k az egészséghez és a közbiztonsághoz is hozzájárulnak. A leuveni toxikológus, Jan Tytgat friss javaslata kiemeli, hogy a kormányzatnak marihuánát kellene termesztenie és értékesítenie, hogy biztosítsa a fogyasztók hozzáférését a szennyezésektől mentes kannabiszhoz, amit a TUP bizottsága már évek óta javasol. Ez hatékony módja lenne a Hollandiába irányuló drogturizmus csökkentésének, amit sok holland politikus problémaként azonosít, miközben mások a problémát abban látják, hogy csak sok idő és pénz árán jutnak el a határon túli coffeeshopokba.

A cikk további részét a Trekt Uw Plant működéséről, taglétszámáról, belső szabályrendszeréről, közös tevékenységeiről és a gyógyászati pácienseknek nyújtott szolgáltatásairól a CK 2013/4. augusztusi számában találod.

Megosztom...