Új drogstratégia a horizonton

A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) május 21-én tárgyalt az új nemzeti drogstratégia koncepciójáról, amelyet a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet dolgozott ki, és 2010-től lép életbe, amennyiben az Országgyűlés az őszi ülésszakban elfogadja azt.

Jelen pillanatban egyebek mellett annyit tudni az új stratégiáról, hogy az nyolc évre szól majd, kizárólag illegális drogokkal foglalkozik, alapelveiben pedig többek között az emberi jogok, az emberi méltóság, az egyenlő ellátás, a tények elsőbbsége és az elszámoltathatóság szerepel. Három pillérre, a prevencióra, a kezelés-ellátás-ártalomcsökkentés hármasára, illetve a kínálatcsökkentésre épül, amelyeket szintén három szempont ível át: az együttműködés, a nemzetközi koordináció és a kutatás-értékelés.
A KKB ülésén több szakember is felszólalt, hogy kifejtse álláspontját a készülő stratégiával kapcsolatban. Maurice Galla, az Európai Bizottság drogügyi irodájának munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy egy drogstratégiának nem szabad olyan célokat tartalmaznia, amelyek nem reálisak, vagy nem mérhetők. A prevenció például nem irányulhat pusztán arra, hogy általánosságban minél kevesebben próbálják ki a drogokat, miközben a fogyasztók üldözése sem a leghatékonyabb módszere a kínálat csökkentésének.
Szó esett még az ENSZ márciusban megtartott, kábítószerügyi konferenciájáról is, amelyen Magyarország az ártalomcsökkentés fontossága mellett érvelt. Ezt követően a résztvevők dr. Nagy Gábornak, a Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet vegyészének elő­adását hallgathatták meg, aki a lefoglalt kábítószerek laboratóriumi vizsgálatának eredményét ismertette. Mint kiderült, az itthon termesztett kannabisz egyre nagyobb szeletet hasít ki a hazai piacból, nőtt a lefoglalt kokain mennyisége, az utóbbi négy évben pedig jelentősen javult a heroin tisztasága, miközben az Ecstasy tablettákban egyre több a felütőanyag.
A KKB ülésének hátralevő részében többek között Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének vezetője is felszólalt: a tűcsereprogramokkal kapcsolatban tartott beszámolót. Arra kérte a bizottság tagjait, érjék el, hogy a tűcsere klienseinek ne kelljen a hatóságtól rettegniük, ha igénybe akarják venni a szolgáltatást.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a készülő drogstratégiával kapcsolatban nyolcoldalas levélben fogalmazta meg állásfoglalását, melyet eljuttatott a stratégiát a kormány elé terjesztő Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz is. A jogvédő szervezet támogatandónak tartja a koncepciót, de nagyobb hangsúlyt fektetne az ártalomcsökkentésre, és kívánatosnak tartaná, ha a stratégia határozottan kiállna a fogyasztók védelmében.

Megosztom...