Válaszok helyett ködösít a BRFK

Ígéretünkhöz híven feltettünk kérdéseinket a BRFK-nak a GMM végén bemutatott igazoltatásokkal kapcsolatban. Levélváltásunból kiderül, hogy a BRFK terel és a lényegi kérdésekre nem hajlandó válaszolni. Ami arra enged következtetni, hogy – hasonlóan az utóbbi idők diszkórazziáihoz – minden teljesen jogszerűen történt, mi pedig örüljünk, hogy a közbiztonságot, a közrendet sértő, veszélyeztető körülményt, illetve cselekményt idejében elhárították. Hiszen bennünket szolgálnak és védenek!

Levelünk a BRFK Kommunikációs Osztályához:

Tisztelt Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztály!

A május 9-én, a Margitszigeten rendezett Globális Marihuána Menet végén több igazoltatásnak is szemtanúi voltunk, az intézkedő rendőrök kérdésünkre azt válaszolták, hogy „általános igazoltatás” történik. A látottakkal kapcsolatban a következő kérdésekre várjuk válaszukat:

  • Hány személyt igazoltattak a rendezvényen és hány személy ellen indult eljárás? 
  • Az intézkedés alá vont személyek esetén mi volt a gyanúsítás alapja? Az intézkedő rendőrök ezt kérdésünkre sem volt hajlandóak közölni, mégis átvizsgálták az igazoltatott személyek ruházatát és táskáját. Jól tudjuk-e, hogy ez esetben az intézkedés alá vont személlyel köteles közölni a rendőr, hogy mi a gyanúsítás alapja? 
  • Miért nem voltak hajlandóak kérdésre sem közölni a rendőrök, hogy milyen gyanú alapján kezdték meg az intézkedést? 
  • Ha alapos volt a rendőrség gyanúja, akkor miért csak az intézkedés alá vont személyek töredéke ellen indult eljárás? 
  • Rögzítették-e az intézkedés alá vont személyek adatait? Az intézkedő rendőrök kérdésünkre azt állították, hogy a személyek adatait nem rögzítik, de ennek az ellenkezőjét láttuk. Ha valóban rögzítették az adatokat, miért tették és mit szándékoznak tenni velük a jövőben?

Köszönettel várom válaszukat!

Tisztelettel,
Lukács Gábor, főszerkesztő
Cannabis Kultusz

Alább pedig a BRFK válaszlevele, amiben legalábbis szerintük a feltett kérdéseket megválaszolták:

Lukács Árpád Úr (sic!) részére
Cannabis Kultusz

Budapest

Tisztelt Lukács Árpád!

2010. május 12-én osztályunkra érkezett elektronikus megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

A 2010. május 9-én megrendezett Globális Marihuána Meneten a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság  munkatársai összesen 7 főt fogtak el. Az intézkedő járőrök 4 állampolgárnál találtak kábítószer gyanús növényi származékot, valamint 3 fő fogyasztott kábítószert. Velük szemben visszaélés kábítószerrel bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A rendezvény biztosítása során az egyenruhások összesen 28 főt igazoltattak.

A Rendőrségről szóló 1994. XXXIV. törvény 13. § (1). alapján „a rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni, vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet vagy az államhatár rendjét sértő, vagy veszélyeztető körülményt, vagy cselekmény észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak.”

A fenti rendezvény biztosítása során  az egyenruhások rögzítették a fenti személyek személyes adatit a helyszínen, de – mivel a 7 fő kivételével – ellenük sem szabálysértési, sem pedig büntető eljárás nem indult, így ezen adatok nem lettek nyilvántartásba véve.

Tisztelettel:

 BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY

 

Szövegértés, feladatmegoldás egyes! Jelentkezzen Garamvölgyi dandártábornoknál, legutóbb a liftnél láttuk (videó)!

Megosztom...