Vaporizálj, haver!

Óvd a tüdődet és a pénztárcádat!

Aki követi az aktuális kannabiszdivatot és kannabiszfogyasztási trendeket – mert hogy ilyen is van ám a hanyatló Nyugaton –, az saját szemével is meggyőződhet arról, hogy a vaporizátorok nemcsak hazájukban, a dohányzásellenes propagandát a legnagyobb hatékonysággal terjesztő USA-ban, hanem Európában is egyre népszerűbbek. Lassan évtizedes amerikai szárnyalásuk Európában is elkezdődött, sőt még csak most teljesedik ki igazán.

De mi az, amitől a hatóanyagok inhalálásának ez az alternatív módja mind a gyógyászati pácienseknél, mind a szabadidős fogyasztóknál ilyen nagy sikereket ért el? A vapstore.de közreműködésével összegyűjtöttünk néhány tényt, melyek nem csupán érdekesek, hanem meggyőzőek is lehetnek.

Tégy embertársaidnak és saját magadnak is egy szívességet

Van annál szebb, mint reggel egy olyan szobában ébredni, ahol egész éjszaka egy bong ontotta magából a füstöt? A vaporizátor hatóanyagban gazdag gőze nem büdös, éppen ellenkezőleg: kellemes illatot áraszt. A ruhák és a bútorkárpitok azonban nem szívják magukba.

Tégy az egészségednek egy szívességet

Egy jó minőségű vaporizátorban az általad választott anyag közvetlenül a gyógynövénytároló részbe kerül. Típustól függően a készülék vagy azonnal felforrósítja, vagy forró levegővel fújja át, hogy a számtalan aroma- és hatóanyag kioldódjon. Kondukciónak nevezzük, ha a gyógynövénytároló kívülről fűtött, konvekciónak pedig, ha a forró levegő által hevítődik.

Különleges előnye mindkét módszernek, hogy az anyag csak annyira lesz forró, hogy hatóanyag-tartalma kioldódjon, de a növény maga nem ég meg! Az inhaláció ezen módja kizárja a káros égéstermékek keletkezését, melyek pl. egy joint vagy bong használata során keletkeznek, mint a kátrány vagy a szén-monoxid.

Tégy a pénztárcádnak egy szívességet

Tudtad, hogy a szeretett, ugyanakkor drága növényed kb. egynegyede egyszerűen elég, és elszáll a levegőbe, ha joint formájában fogyasztod?

A vaporizátorral ez is más. A készülék típusától függ, de általánosságban elmondhatjuk, hogy az aroma- és hatóanyagok 100%-a kioldódik, és belélegezhetővé válik. Az így előállított gőz koncentrált hatóanyag-tartalommal rendelkezik. A világ különböző részeiről érkező tapasztalati beszámolók alapján akár 40%-kal is csökkenthető a felhasznált növény mennyisége azonos hatás eléréséhez.

Ha a fentebb felsorolt tények meggyőztek, akkor jön a következő fontos kérdés, nevezetesen hogy melyik típust válaszd. Felhasználói szempontból alapvetően kétféle készüléktípust különböztetünk meg, ezeknek jellemzően van hordozható, illetve otthoni változatuk is.

Amennyiben elegendő helyed van, és a legszívesebben otthon kapcsolódsz ki, akkor válaszd az otthoni, robusztusabb verziót. A gőz sűrűsége ennél általában magasabb, mint a hordozható változatban, és itt is több választási lehetőséged adódik.

Asztali vaporizátor inhalációs csővel, ahol a cső közvetlenül kivezeti a hatóanyagban gazdag gőzt, mely azonnal fogyasztható, vagy asztali vaporizátor ballonfunkcióval. A ballonból inhalálás valószínűleg a legelegánsabb és legkényelmesebb módja jelenleg a fogyasztásnak. Teljes szabadságot élvezel, megtöltöd a ballont gőzzel, és akár fogyaszthatod is, de le is veheted a ballont a készülékről, és kényelembe helyezheted magad a kanapén. A ballon tárolni is képes a gőzt, és kb. egy órán át megtartja a gőz eredeti sűrűségét. Az elegánsabb vagy menőbb holland coffeshopok szolgáltatásai között már jó pár éve szerepel nemcsak a shishák és bongok, hanem az asztali vaporizerek használatának lehetősége is. Az amszterdami 420 nevű kávézóban például a gépet a pultos vagy a dealer kezeli, a vendég asztalához pedig már csak a pultnál kiválasztott fajta gőzével teli ballon érkezik, amíg a készlet tart.

Tipp: A legújabb párologtatók, mint az Arizer Extreme vagy a Volcano Vaporizer már többnyire kombinált készülékek, vagyis mind ballonnal, mind csővel használhatóak.

Hordozható vaporizátorok

A kompakt, hordozható eszközök ideálisak lehetnek, ha a négy falon kívül szeretnéd élvezni gyógynövényed hatását. Ezek általában akkumulátorral vagy a kereskedelmi forgalomban kapható öngyújtógázzal működnek, és abszolút diszkrét fogyasztást tesznek lehetővé. Léteznek olyan eszközök, melyek már megjelenésükben is inkább gyógyászati segédeszközre emlékeztetnek, és sokkal jobban hasonlítanak az asztmások által használt sprayre, mint egy bongra vagy bármilyen, spanglizáshoz használatos eszközre. Azokban az országokban, ahol a kannabisz fogyasztása is bűncselekmény, nagy szerepe lehet ezeknek az eszközöknek, elsősorban a nagyszámú illegális gyógyászati kannabisz páciensekre nehezedő rejtőzködési kényszer miatt.

Tipp: A modern hordozható készülék remek kísérője a szabadtéri programoknak, a legkülönbözőbb formában és színben lehet hozzájutni, és a pénztárcádat is kíméli.

Figyelmeztetés: Számos országban a kannabiszra vonatkozó elmaradott, korszerűtlen törvények miatt a különböző vaporizátorokat és inhalátorokat a rendőrségi gyakorlatban kábítószer-fogyasztásra utaló eszköznek tekintik, melynek megtalálása gyanúsítást vonhat maga után. 

Megosztom...