Veszélyben a prágai medikál program

Tavaly év elején (CK 2010/1) a helyi marihuána mozgalom vezetőjének szavain keresztül részletesen beszámoltunk a csehországi dekriminalizáció első napjairól és interjút készítettünk prágai gyógyászati kannabisz program igazgatójával, Dusan Dvorakkal, aki számára – bármilyen közhelyesen is hangozzék ez ma már – a fű messze többet tartogat egy pár órás lazulásnál: az állami engedéllyel termesztett fajtáiból előállított készítményeivel betegek százai számára tette és teszi újra élhetővé az életet. Ám a kormány most közbeszólt…

Praktizálását a pszichiáter és addiktológus végzettségű, ezért a drogügyet szívén viselő prágai polgármester, Pavel Bém sem akadályozta és a dekriminalizációt követően arra számíthattunk, hogy programja még szélesebb körben fog elterjedni. Dvorak szerkesztőségünkbe eljuttatott, kétségbeesett közleménye – melyet alább teljes terjedelmében közlünk – azonban új színben tünteti fel a cseh kormány hozzáállását a gyógyászati kannabisz programokhoz.

 

Felhívás szolidaritásra

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ezzel a levéllel értesítjük az 50. születésnapját ünneplő, kontraproduktív Egységes Kábítószer Egyezményről, az addiktív szerek 54. bécsi üléséről és az ENSZ támogatásra és együttműködésre való felhívásáról.

2008-ban a Cseh Köztársaság a támogatásáról biztosított egy szakmai képzést nyújtó közösséget a Konopí je lék-et (A kannabisz gyógyszer – A kender gyógyít), egy kormánytól független szervezetet, amely másik két civil szervezettel együtt megnyitotta az „Oktatói Kannabisz Klinikát” a prágai Žižkovban. A „Klinika” mára egy multidiszciplináris tudományos kutatói, terápiás és oktatói központtá vált, amely az országban egyedüliként biztosít kannabiszt a betegek számára. A központot olyan neves szakértők látogatták meg, mint Olga Ivsin (USA), Rick Simpson (Canada), Jack Cole (USA), Lumir Ondrej Hanus (Israel) és Fredrick Polak (Hollandia). Az épületek az UNESCO volt elnöke, Jaroslava Moser galériájában kulturális eseményeknek adnak otthont.
Sajnos a cseh állam félremagyarázza az emberi jogok természetét a saját törvényeiben a „klinikák hagyományos működésének” álruhájában. A cseh rendőrség lefoglalt 400 kg marihuánát, melyet egy specifikus páciens számára tartottunk fenn, gyógyászati kutatás céljából. Több év kutatását tették tönkre a tenyésztési fázisban. A társaság elnöke feljelentést tett a bűntények miatt. Ezen felül a cseh hatóságok semmilyen módon nem biztosítják, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő pácienseknek lehetőségük legyen információkat megtudni a kannabisz gyógyászati hatásairól. A levelek százaira, melyekben változást és a „klinikák” támogatását kértük, a miniszterelnök a következőt válaszolta:

„Szenvedni és meghalni… csupán azért, mert néhányuk kannabiszt akar szívni…”

Közösségi erőfeszítésinket használva ismételten petíciókat intéztünk a cseh kormányhoz és nem kaptunk választ, amikor azt nagyon méltányolnánk.
A klinikák létezése most komoly veszélybe került.
Azért írunk nektek, hogy szolidaritást és támogatást kérjünk tőletek. Köszönettel fogadjuk a szolidaritás kinyilvánítását, az együttműködést, a szakértőket, a partnereket, az önkénteseket, az anyagi támogatást vagy a segítség bármilyen formáját.
Anyagi támogatást a 426 12440 01/5500 számú számlánkon tudunk fogadni, illetve SMS-ben a „DMS YEAR ALF” üzenet küldésével a +420 87 777 számra. A „klinika” minden elküldött SMS-ért kevesebb, mint havi 1,3 Euro támogatást fog kapni egy éven keresztül.

Köszönjünk a ránk szánt időt és a támogatást.

Mgr. Dusan Dvorak, MCA, Director

www.cannabisismedicine.org
www.konopijelek.eu
klinika@konopijelek.eu
hempishealing@cannabisismedicine.org

Megosztom...