WAS DENN… vagyis MI VAN?

25 éves Ausztria első head & grow-shopja

A kilencvenes évek elején még igen különlegesnek számító boltocska 1989 óta létezik, igazi sikertörténet. Az ott dolgozó csapat méltán lehet büszke arra, hogy ők Ausztria legelső head- és grow-shopja. Üzletük megnyitásával Bécsben hirtelen elérhető közelségbe kerültek az addig ritka, nehezen beszerezhető beltéri kertészeti termékek és ismeretek. Idén ünneplik 25. születésnapjukat, a tulajdonossal, Peter Vardjannal beszélgettünk.

Cannabis Kultusz: Mi motivált benneteket 25 évvel ezelőtt az üzlet megnyitásánál?

Peter Vardjan: Az ötlet a volt feleségemtől, Sylviától származott, de akkoriban még Utrechtben, Hollandiában éltünk. Egy este éppen Amszterdamban találkoztunk a barátainkkal, amikor Henk (H. van Dalen, a Dutch Passion tulajdonosa) megkérdezte, hogy nem lenne-e kedvünk a kannabisz magjait Ausztriában értékesíteni. Akkoriban Ausztriában egyáltalán nem létezett még csak hasonló profilú üzlet sem, szakirodalomhoz pedig szinte egyáltalán nem lehetett hozzájutni. Így arra az elhatározásra jutottunk, hogy belevágunk, és nem egészen kilenc hónappal később letettük a grow-szcéna alapkövét Ausztriában! Tulajdonképpen megtettük a legkedvesebb hobbinkat a munkánknak, és megnyitottuk a Was Dennt.

CK: Idén ünneplitek az üzlet megnyitásának 25. évfordulóját, szép kerek szám. Terveztek valami különlegeset, hogyan ünnepeltek?

PV: Hihetetlen, hogy milyen gyorsan eltelt ez a 25 év, rengeteg a tennivaló, nagyban szervezzük a születésnapi ünnepséget. Nem szeretnék sok mindent előre elárulni, de annyit mondhatok, hogy külön-külön kedveskedünk az üzleti partnereinknek és a vásárlóinknak is. Mindent időben meg fogtok tudni. (kacsint)

CK: Mi történt az elmúlt negyedszázadban, hogyan változott, fejlődött az üzlet?

PV: Eseménydús évek voltak, az biztos. A vásárlóink száma hihetetlen mértékben növekedett, termékkínálatunk megsokszorozódott, ez természetes is, hiszen alkalmazkodnunk kellett vásárlóink igényeihez. A nagy keresletnek és a sok pozitív visszajelzésnek köszönhetően a 90-es évek közepén négy további head-, illetve grow-shopot és egy nagykereskedést nyitottunk. Pár év múlva, 1997-ben már több mint 12 ilyen bolt működött, csak Bécsben…

CK: Mesélj egy kicsit nekünk a termékkínálatról.

PV: Az elmúlt öt évben inkább a grow-szektorra koncentráltunk, többek közt kifejlesztettünk saját LED-világítórendszereket – de erről később mesélek többet. Az emeleti headshopot bemutatóteremmé kellett alakítanunk, így nagyobb területen tudunk kiállítani. Sátrakból is óriási a választékunk, otthoni termesztésre. Levegőztetőrendszerekből minden piacvezető márkát tartunk. Természetesen ezeken kívül sok további grow-felszerelés is megtalálható nálunk, legyen szó kezdő vagy profi growerről. Cserepek, öntözőkannák, kesztyűk, melegházak, scog- és szárazhálók – minden, ami kellhet.

Mivel 2007 óta nem termesztünk és árusítunk palántákat, ezért egy nagy figyelmet fordítottunk a vetőmagkínálat összeállítására. A Dutch Passion, a Dinafem, a Paradise Seeds és a Royal Queens Seeds vetőmagjait árusítjuk, ezek a márkák garantálják a legmagasabb minőséget.

CK: Az osztrák kendershopoknak most nem éppen könnyű a helyzetük, nektek is meggyűlt a bajotok az államügyészséggel?

PV: Nem, szerencsére majdnem két éve békén hagynak minket. Személy szerint 22 éve perben állok az osztrák állammal, amin már rengeteg pénzt vesztettem, de cserébe minden pert megnyertem!

CK: Aktivistáskodtok is? Fektettek energiát abba, hogy pozitív változások történjenek a drogpolitika területén?

PV: Természetesen, bár már inkább áttételes módon. Évek óta támogatjuk az ÖHV-t, a Kender-vándornapon (Hanf Wandertag, a Marijuana March osztrák megfelelője – A Szerk.) saját kamionnal voltunk jelen. Ezenkívül támogatjuk a Cannabis als Medizint (Munkaközösség a kannabisz orvosi felhasználásáért), az idei Medical Cannabis Motorcycles Tourt, és természetesen a Cultivát, ahol bemutatjuk saját fejlesztésű LED-lámpáinkat.

CK: Változott a vevőkör az évek során? Régebben ugye csak a „freak”-ek vásároltak headshopokban, mára ez már másképp van?

PV: De még mennyire! A kezdetekben még közel sem voltak az emberek annyira nyitottak, mint most, voltak ugye a tipikus ezoterikus hippik, akik nálunk vásároltak. Ma már a társadalom minden rétegéből jönnek hozzánk, egyetemistáktól kezdve a kétkezi munkásokon át akár a nagypapáig.

 
Megosztom...